Hoppa till huvudinnehåll

Min lilla flicka är sämre

Publicerad 3 mars 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Khameer sjukhus i Jemen, där Hella Hultin arbetar.

Khameer sjukhus i Jemen, där Hella Hultin arbetar. 

Vi skulle söva henne igen idag för att slutligt sy ihop bukväggen, eftersom allt sett så bra ut. Hon hade börjat dricka juice och vatten och ätit lite, och magen var mindre svullen. Föräldrarna var glada och tacksamma och allt verkade positivt. 

Minns ni den lilla flickan med tarmvred som jag berättade om? Nu var det dags att sy ihop bukväggen.

Vi skulle bara göra det här lilla, som kanske skulle ta en halvtimme bara. Jag stod i operationssalen och väntade färdigtvättad inför ingreppet, medan min narkosläkarkollega sövde flickan. I samband med nedsövningen fick hon akuta andningsproblem och kunde inte syresätta sig alls. Hon sjönk i syresättning till skrämmande låga nivåer och stämningen i operationssalen blev spänd. Efter en tidsperiod som kändes väldigt lång, men som sannolikt bara varade ett par minuter, förbättrades läget men vid nästa försök att sätta ned en andningstub blev det likadant igen.

Hon hade drabbats av så kallad bronkospasm, vilket innebär att de små luftrören i lungorna krampar ihop och gör att det blir omöjligt att syresätta blodet. Vi bestämde oss för att skjuta upp operationen och väcka henne, och sätta in luftrörsvidgande behandling.

Hon förbättrades snabbt efter väckningen, men behöver fortfarande lite syrgas för att må bra. Min kollega Ivonne, som är narkosläkare från Chile, och jag tittar nu till henne oupphörligen. Imorgon ska vi tillverka såplösning och lära henne att blåsa såpbubblor. Hon behöver både få leka lite och träna sina lungor. Jag håller  nu tummarna ännu hårdare!

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Den 4 december skakades Al Gamhouri-sjukhuset i Hajjah, Jemen, i en flygattack och akutmottagningen, operationssalen och intensivvårdsavdelningen skadades.
Jemen

Hårda strider och blockad slår hårt mot sjukvård och civila

Den senaste veckans strider visar återigen hur parterna i konflikten tar allt mindre hänsyn till civilbefolkningen. Vi vädjar nu till de stridande parterna att respektera civila och sjukvårdsinrättningar samt att lyfta den förödande handelsblockaden.

Saleh Mohammed och hans två år gamla dotter som bor utanför Abs, Jemen.
Jemen

Rapport från ett land i kris

Kriget i Jemen fortsätter att drabba civilbefolkningen. Nyligen beslutade den saudiledda koalitionen att stänga Jemens gränser för humanitärt bistånd, något som bara gör en outhärdlig situation ännu värre, skriver vår läkare David Noguera.

Flera år av krig, fattigdom och matbrist satt enorm press på Jemens redan svaga sjukvårdssystem
Jemen

Stängning av gränserna stoppar humanitär hjälp

Den saudiledda koalitionen har under de senaste tre dagarna stoppat våra plan från att flyga till Jemen, vilket direkt hindrar vår möjlighet att bistå med livräddande medicinsk och humanitär hjälp. Vi måste genast få tillträde så att humanitär hjälp kan nå den nödställda befolkningen.