Hoppa till huvudinnehåll

Min lilla flicka är sämre

Publicerad 3 mars 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Khameer sjukhus i Jemen, där Hella Hultin arbetar.

Khameer sjukhus i Jemen, där Hella Hultin arbetar. 

Vi skulle söva henne igen idag för att slutligt sy ihop bukväggen, eftersom allt sett så bra ut. Hon hade börjat dricka juice och vatten och ätit lite, och magen var mindre svullen. Föräldrarna var glada och tacksamma och allt verkade positivt. 

Minns ni den lilla flickan med tarmvred som jag berättade om? Nu var det dags att sy ihop bukväggen.

Vi skulle bara göra det här lilla, som kanske skulle ta en halvtimme bara. Jag stod i operationssalen och väntade färdigtvättad inför ingreppet, medan min narkosläkarkollega sövde flickan. I samband med nedsövningen fick hon akuta andningsproblem och kunde inte syresätta sig alls. Hon sjönk i syresättning till skrämmande låga nivåer och stämningen i operationssalen blev spänd. Efter en tidsperiod som kändes väldigt lång, men som sannolikt bara varade ett par minuter, förbättrades läget men vid nästa försök att sätta ned en andningstub blev det likadant igen.

Hon hade drabbats av så kallad bronkospasm, vilket innebär att de små luftrören i lungorna krampar ihop och gör att det blir omöjligt att syresätta blodet. Vi bestämde oss för att skjuta upp operationen och väcka henne, och sätta in luftrörsvidgande behandling.

Hon förbättrades snabbt efter väckningen, men behöver fortfarande lite syrgas för att må bra. Min kollega Ivonne, som är narkosläkare från Chile, och jag tittar nu till henne oupphörligen. Imorgon ska vi tillverka såplösning och lära henne att blåsa såpbubblor. Hon behöver både få leka lite och träna sina lungor. Jag håller  nu tummarna ännu hårdare!

Aktuellt om Jemen

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamer som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Nyheter från fältet

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen.
Nyheter från fältet

Koleran fortsätter skörda liv i Jemen

Kolerautbrottet i Jemen fortsätter skörda liv och vår personal på plats i Jemen är överväldigade av inkommande patienter. Vår fältarbetare Hanna Broberg rapporterar om en pressad situation på plats.

Jag och mina kollegor på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Lite uppmuntran och en överraskning

Det verkade som att människor kanske undvek sjukhuset i rädsla för kolera. Men för några dagar sedan förändrades allt när vi tog emot nya patienter med skottskador, de flesta barn. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.