Hoppa till huvudinnehåll

MIRNA - FÅNGAD I SKOTTLINJEN

Publicerad 31 oktober 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Många av beduinernas tält har blivit förstörda av den israeliska armén. FOTO: Benoit Marquet/MSF

Många av beduinernas tält har blivit förstörda av den israeliska armén. FOTO: Benoit Marquet/MSF

Mirna är en av många beduiner som har fångats i skottlinjen mellan israeler och palestinier. Psykologen Randa Bargouthi berättar hennes historia.

I ett litet område i östra Jerusalem bor en Beduinsläkt med ungefär femtio familjemedlemmar. Området är bergigt och det finns bara ett fåtal platta markytor där de kan sätta upp sina tält. Varje familj har mellan 35 och 60 får som varje morgon går ut och betar det korta gräset som växer mellan stenarna.

Det här är ett oroligt område som är fångat i skottlinjen mellan två stridande sidor: de palestinska ungdomarna kastar stenar och den israeliska armén svarar med kulor och tårgas. Förutom att kulor och stenar regnar över området så river den israeliska militären dessutom familjernas tält.

Det finns ingen trygg plats för dessa familjer - de har inget hem att fly till och området har blivit uppslukat av skräck och rädsla. De som drabbas värst är barn och kvinnor, och många uppvisar symptom på akut stress.

Mirna* är beduin och mamma till fyra pojkar och tre flickor. Hon uppvisar en mängd symptom som kräver psykologisk bearbetning, som överdriven rädsla, sömnproblem, dåligt humör, ätstörningar, ständig oro och psykosomatiska klagomål. Allt detta är symtom på posttraumatisk stress och ångest.

Hon har fram tills nu haft fyra individuella terapisamtal och deltagit i en samtalsgrupp för kvinnor. Det här är hennes vittnesmål:

”Jag förstod inte vad som hände med mig och mina barn förrän jag gick i terapi. Jag var väldigt rädd och visste inte vad som skulle hända framöver. Jag levde under stress och kände inte att jag kunde hjälpa mig själv och mina barn.

Samtalen har fått mig att förstå att mina problem var en reaktion vår vardag. Jag är mindre orolig nu, och det har hjälpt mig att förstå mina barn mer. Jag har också lärt mig hur jag ska skydda mina barn och hantera deras symtom, som sängvätning, rädsla och mardrömmar. Samtalen har gjort mig till en starkare människa, medveten om att jag måste skydda min familj och mig själv. Jag kan aldrig ge upp.

Vi behöver dela våra känslor med någon som förstår vårt lidande och jag mår bra av att någon förstår oss.

Nu vill armén ta vårt land och förstöra våra hem. De vill flytta på oss, och det kan hända när som helst. Om det verkligen händer kommer vi att få det väldigt svårt. Jag vill vara stark och hjälpa mig själv och min familj. Jag vill inte att mina barn ska se mig lida, för då lider de också. Jag räknar med att kvinnorna som deltar i samtalen stöttar varandra. Gruppen kommer att göra oss starkare och mindre stressade. Vi beduiner brottas med många svårigheter.”

***

Som psykolog kommer jag att träffa Mirna och hennes familj regelbundet under de kommande veckorna. För att terapin ska fungera måste de här människorna också få hjälp med saker som Läkare Utan Gränser inte kan bistå med: de måste få yrkesutbildning för att kunna öka sina inkomster, de behöver skapa fler länkar mellan sina barn och samhället. Framförallt måste de slippa leva med ett konstant hot om att förlora sina hem.

* Mirna heter egentligen någonting annat.

Relaterade nyheter

En skadad man i korridoren på Al-Aqsa-sjukhuset i Gaza, Palestina.
Palestina

Sjukhus i Gaza överfulla av skadade

”Det som händer är oacceptabelt och omänskligt. Det är outhärdligt att se hur många obeväpnade människor som skjutits under så kort tid."
- Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för vårt arbete i Palestina.

Många palestinier har skottskadats i massprotester vid gränsen till Israel
Palestina

Ovanligt svåra skottskador i Gaza

Sedan 1 april har våra team i Gaza gett postoperativ vård till över 500 människor som skottskadats under palestinska massprotester vid gränsen till Israel. Patienterna har ovanligt svåra skador som är extremt komplexa att behandla.

En patient på vår klinik i Khan Yunis, Gaza.
Palestina

Gaza: Vi trappar upp insats för skadade

Vi har behandlat sammanlagt 102 patienter med skottskador i samband med massprotesterna i Gaza. Men vi befarar mer våld och står beredda att ge sjukvård till fler skadade.

Palestina

Brännskadade barn i Gaza

På Gazaremsan erbjuder Läkare Utan Gränser specialistvård för patienter med brännskador och trauman. På våra tre kliniker är 60 procent av patienterna barn som oftast skadats i hemmet.