Hoppa till huvudinnehåll

MISSILATTACK MOT CIVILA I NORRA SYRIEN – HJÄLPBEHOVET STORT

Publicerad 5 juni 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Förödelsen efter en missilattack i norra Syrien. Fotot är taget av personal vid det sjukhus som vi stöttar.

Förödelsen efter en missilattack i norra Syrien. Fotot är taget av personal vid det sjukhus som vi stöttar.

Tre missiler orsakade stor förödelse i Idlib-provinsen i norra Syrien på eftermiddagen den 4 juni. 130 skadade strömmade till det närmaste fältsjukhuset som vi stöttar. Den syriska sjukvårdpersonalen behöver nu akut hjälp i konflikten som förvärras.

– Kvart över tre på eftermiddagen avfyrade ett plan tre missiler mot ett tättbefolkat område i stadens centrum. Bara några minuter senare började människor med fruktansvärda skador strömma till vårt provisoriska sjukhus som har bara 12 bäddplatser. Vi blev fort överväldigade, säger sjukhusets direktör som vill vara anonym.

– Det var kroppar överallt – på borden, i korridorerna, på golvet. Personalen och frivilliga försökte göra vad de kunde för de skakade. Vi kunde ta emot bara 80 personer och var tvungna att avvisa 50 personer. Våra resurser räckte helt enkelt inte till för att vårda deras skador, säger sjukhusdirektören.

Sjukhuset kontaktade Läkare Utan Gränser, som stöttat det sedan 2013, så fort de skadade började strömma in strax efter klockan 15 igår. Direktören bad brådskande om blodpåsar, bårar och läkemedel. Patienterna fortsatte anlända till klockan 19. Idag skickas akut utrustning till sjukhuset, vars sinande läkemedelslager fylls på inom de närmaste dagarna.

– Jag kan knappt föreställa mig de fruktansvärda saker dessa läkare och sjuksköterskor har sett. Vi vet av erfarenhet att 40 skadade på samma gång är utmanande även för ett välutrustat sjukhus som har tillräckligt med personal. Nu anlände dubbelt så många på bara några timmar till ett provisoriskt sjukhus med begränsad personal och utrustning. Detta och alla andra fältsjukhus i Syrien behöver all hjälp de kan få, säger Bart Janssens, Läkare Utan Gränsers operativa chef.

Sjukvården behöver stöd för att kunna hjälpa

Missilattacken inträffade efter tre klorgasattacker i Idlib-provinsen i slutet av maj då ett annat sjukhus som vi stöttar vårdade 136 patienter för klorförgiftning. Vi svarade genom att skicka 700 kit mot gasförgiftning till denna och sex andra vårdinrättningar i området.

På grund av det mycket dåliga säkerhetsläget i Syrien kan vi och andra medicinska organisationer utöva sin verksamhet bara i de få områden där det är möjligt att förhandla med väpnade grupper. Sjukvården behöver akut och flexibelt stöd i andra områden där grymheter som oljefatsbomber, missilattacker och kemiska attacker förekommer nästan dagligen.

– Det är fortfarande möjligt att hjälpa Syrien, men det blir hela tiden svårare. Det behövs flexibla och innovativa insatser. Vi ger inte upp – vi måste fortsätta hjälpa sjukvårdsnätverken i Syrien. Vi stöttar redan över 100 sjukhus och vårdinrättningar, även i ockuperade område, både i deras dagliga arbete och i akutsituationer, säger Janssens.

Läkare Utan Gränser driver för tillfället sex vårdinrättningar i norra Syrien. Dessutom har vi under de senaste fyra åren byggt upp ett system för att stöda syriska läkare i områden där organisationen inte kan arbeta, både regelbundet och ad hoc. Det regelbundna stödet strävar efter att månatligen förse fler än 50 provisoriska vårdinrättningar med utrustning och medicinsk rådgivning. Fokus ligger på de ockuperade områdena. Utöver detta har vi kontakt med fler än 100 vårdinrättningar och ger dem råd i akuta situationer.

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.