Hoppa till huvudinnehåll

”MITT BARNS LIVSGNISTA ÅTERVÄNDE”

Publicerad 22 oktober 2014
Ett sjukhus i Degehbur, där vi bistår med bland annat tuberkulosvård och näringsersättning.
Foto: Läkare Utan Gränser
Ett sjukhus i Degehbur, där vi bistår med bland annat tuberkulosvård och näringsersättning. FOTO: MSF

Sedan november 2007 har Läkare Utan Gränser bistått med sjukvård till den utsatta befolkningen i Degehburområdet, Etiopien, som saknar tillgång till sjukvård. En av de som fått hjälp är 21-åriga Halima Ashir och hennes son Ahmed.

Ahmed välkomnades till livet av en lycklig mamma tillsammans med en jublande familj och by. Han föddes av 21-åriga Halima Ashir, och såg frisk och glad ut. Halimas lycka blev dock kortvarig, eftersom hon två veckor efter förlossningen noterade att Ahmeds huvud växte ovanligt mycket. Hon kunde knappt tro sina ögon och oroade sig i dagar och nätter över det okända fenomenet. Hon hade aldrig vare sig sett eller hört om någonting liknande. Hon försökte att gömma barnet med en filt när folk kom på ett besök, men ett barn kan inte gömmas för evigt. Långsamt så började historien om Ahmeds huvud sippra ut i byn. Folk trodde att barnet hade blivit besatt av onda krafter, och medicinmän samlades för att driva ut ondskan.

Efter att fyra veckor passerat utan resultat, föreslog några bybor att Ahmed borde läggas in på ett sjukhus, så Halima åkte till Degehbursjukhuset där Läkare Utan Gränser jobbar, ungefär 10 mil från byn Ajuwaj. Vi har arbetat tillsammans med hälsoministeriet sedan 2007 och bistår med en mängd former av sjukvård, såsom akut förlossningsvård, mödravårdskonsultationer, vård till nyfödda, näringsersättning, vård för malaria och tuberkulos och mentalt stöd.

Diagnosen Hydrocefalus

Ahmed fick diagnosen hydrocefalus, även känt som vattenskalle. Vi förklarade för Halima och hennes man Mohammed att deras sons tillstånd var ett resultat av för mycket ryggmärgsvätska i hjärnan. Vi berättade också att en riktig diagnos behövde ställas genom en fullständig neurologisk undersökning som dock inte kunde göras på Degehbursjukhuset utan i Addis Abeba. Familjen skickades dit för ytterligare behandling.

– Läkare utan gränsers hjälp och två operationer var vad som krävdes för att kunna hantera Ahmeds problem. Vattenskalle behandlas ofta genom en kirurgisk operation som hjälper systemet att dirigera om vätskan till andra delar av kroppen som absorberar vätskan till den naturliga cirkulationen, säger Ruth Tesfaye, sjuksköterska i Addis Ababa.

Följt upp behandlingen

Vårt team har följt behandlingen av barnet och sett att Ahmed numera är ett glatt och friskt barn. Dessutom har hans huvudstorlek minskat kraftigt.

Efter att ha gått och väntat på mirakel, blev Halima till slut fri från sin ångest. Vi bistod med boende, mat, transport och mentalt stöd till Halima och hennes son under hela processen.

– Jag kände hur mitt barns livsgnista återvände efter att ha pratat med Läkare Utan Gränser på Degehbursjukhuset. Nu är min sons själ äntligen lugn, tack vare Läkare utan gränser. Jag saknar ord för min tacksamhet. De räddar livet på många barn. Jag hoppas att Allah återgäldar deras vänlighet.

Fakta om vattenskalle

Vattenskalle (hydrocefalus) drabbar ett av femhundra barn. Det finns två olika former av vattenskalle: medfödd och förvärvad vattenskalle. Medfödd vattenskalle uppstår vid födseln, och främsta symptomet är att barnets huvud är ovanligt stort. Vanligtvis beror det på genetiska problem och komplikationer under fostrets utveckling. Förvärvad vattenskalle kan uppstå vid vilken ålder som helst. Tillståndet kan framkallas av skallskador, stroke, infektioner, tumörer och hjärnblödningar. I Ahmeds fall handlade det om en medfödd vattenskalle.

Sammanfattning av Degehburprojektet

På Degehbursjukhuset har vi erbjudit tuberkulosvård, näringsersättning, sluten vård för barn under fem år och primär- och sekundärvård vilket innefattar akutremisser. Vi bedriver uppsökande vård i Degehbur, Birqod och Ararsodistrikten och stödjer 13 vårdcentraler. Två mobila kliniker genomför vaccinationer, näringsundersökningar, medicinsk rådgivning och skriver remisser för komplicerade fall. Dessa skickas vidare till Degehbursjukhuset och sedan till Jijigasjukhuset eller Addis Abeba om detta behövs (sedan januari 2014 har 142 patienter blivit remitterade). Vi har byggt en avdelning med 35 sängar på sjukhuset för att öka behandlingen av barn med akut undernäring och relaterade komplikationer. Mellan januari och juli 2014 administrerade vi 4474 rutinvaccinationer till barn i området. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare