Hoppa till huvudinnehåll

MONIKA ÄR NY ORDFÖRANDE

Publicerad 21 maj 2013
Monika under uppdraget som psykolog i Sydsudan i vintras.
Monika under uppdraget som psykolog i Sydsudan i vintras.
Foto: Läkare Utan Gränser

Vid vårt årsmöte i helgen blev psykologen Monika Oswaldsson vald till ny ordförande. Hon efterträder Kristina Bolme Kühn som avgår efter fyra år på posten.

– Jag är stolt och glad över att få chansen att arbeta för Läkare Utan Gränser under en spännande fas där vi har ett stort förtroende och en stark röst i Sverige att förvalta. Med det förtroendet följer ett tungt ansvar och vi vill ständigt bli bättre i vårt arbete att rädda liv och lindra nöd bland dem som behöver det mest, säger Monika, psykolog sedan 10 år tillbaka.

Stort engagemang

Hennes engagemang i Läkare Utan Gränser började 2009 då hon gjorde sitt första uppdrag, som psykolog i ett mödravårdsprojekt i Haiti. Därefter har hon arbetat i katastrofinsatsen efter jordbävningen i Haiti 2010 samt i flyktingläger i Sydsudan 2012-2013. Hon har suttit i styrelsen för Läkare Utan Gränser i Sverige i tre år.

– Jag vill att Läkare Utan Gränser ska fortsätta att göra det vi är specialister på – att ge sjukvård till människor i katastrofer och konflikter. Genom vårt arbete räddar vi liv och vi ger också människor en möjlighet att återerövra sin självkänsla och egenvärde. Vi ska fortsätta vittna om det vi ser i fält för att skapa debatt om orättvisor och övergrepp och på så sätt bidra till att förbättra våra patienters levnadsvillkor.

Psykologi och ledarskap

I Sverige har Monika arbetat med två inriktningar under sitt yrkesliv, dels ledarskap, förändringsarbete och organisationsutveckling, och dels rehabilitering, trauma och krishantering. De senaste två åren har hon fördjupat sig i psykotraumatologi vid Uppsala universitet. 

 

Läkare Utan Gränsers styrelse har följande övriga medlemmar:

Helena Källerman, ekonom

Catherine Johnsson, kommunikatör

Katrin Kisswani, sjuksköterska

Arash Izadkahsti, läkare

Sara Hjalmarsson, sjuksköterska

Kerim Metahni, statsvetare

Anna Lindfors, läkare

Linn Björklund, statsvetare

Luis Encinas, sjuksköterska

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva