Hoppa till huvudinnehåll

MYNDIGHETER STOPPAR VÅRT ARBETE

Publicerad 23 maj 2012
En ung patient i norra Darfur. Befolkningen drabbas hårt när våra leveranser av mediciner stoppas.
En ung patient i norra Darfur. Befolkningen drabbas hårt när våra leveranser av mediciner stoppas.
Foto: Asia Kambal

I norra Darfur har vi nu tvingats avbryta stora delar av vår medicinska verksamhet. Sudanesiska myndigheter försvårar arbetet genom att bland annat neka nödvändiga leveranser av mediciner.

Vi är den enda vårdgivaren i det konfliktdrabbade Jebel Si i norra Darfur, Sudan. Befolkningen drabbas hårt när vi måste avbryta vårt arbete.
– Neddragningen av vår verksamhet leder till att mer än 100 000 människor i Jebel Si lämnas helt utan sjukvård, säger Alberto Cristina, vår operativa chef i området.

Svårt få arbetstillstånd

Under det senaste året har flera omständigheter försvårat vårt arbete i norra Darfur. Sedan september 2011 har de lokala myndigheterna inte godkänt våra leveranser av mediciner och vårdutrustning. Den internationella personalen har haft svårt att få tillstånd för att vistas och arbeta i landet. Dessutom har transportvägarna till och från Jebel Si förstörts.

Sjukhus stängs

Detta gör att vi inte kan förse människor i området med den vård de behöver. Sjukhus och vårdcentraler stängs, vaccinationsprogram avbryts. Kvinnor med förlossningsproblem kan inte längre erbjudas kejsarsnitt. Lagren av myggnät, näringsberikad kost och annan nödvändig utrustning är slut.
– Om vi inte snart får tillåtelse att leverera mediciner och utrustning till våra sjukhus och vårdcenter kommer sannolikt sjukdomar sprida sig och många dödsfall inträffa, säger Alberto Cristina.

Hoppfulla trots allt

Den vård som vi, trots omständigheterna, kan erbjuda är begränsad. Det handlar delvis om mödrahälsovård, delvis om behandling mot undernäring.
– Vi är hoppfulla om att situationen kan nå en lösning. Så snart myndigheternas restriktioner tas bort är vi beredda att återuppta vårt arbete, säger Alberto Cristina.

 
Sedan 2005 har Läkare Utan gränser, som enda internationella organisation, funnits på plats Jebel Si i norra Darfur, Sudan. I regionen finns inga andra vårdgivare; landets egna vårdcentraler ligger flera timmars bilfärd därifrån på osäkra vägar. Den permanenta befolkningen på 100 000  invånare och den kringflyttande nomadbefolkningen på 10 000 människor står nu helt utan livsnödvändig vård.
Här kan du läsa vår nya rapport om situationen för befolkningen i norra Darfur.

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare