Hoppa till huvudinnehåll

”NÄR LAGLIGA ALTERNATIV INTE ÄR MÖJLIGA, KRÄVS SJÖRÄDDNING FÖR ATT RÄDDA LIV”

Published 12 februari 2015
Foto: Halimatou Amadou/MSF
Läkare Utan Gränser har arbetat i Italien med flyktingar och migranter sedan 2002. I dag stöttar vi de italienska hälsovårdsmyndigheterna genom att ge sjukvård i bland annat Pozzallo på Sicilien.

Till följd av den senaste tragedin på Medelhavet, som enligt rapporter krävde 300 människors liv, uppmanar vi nu EU att omedelbart ompröva sina riktlinjer vad gäller migration och gränskontroller, för att på så sätt undvika att äventyra tusentals människors liv. Migranterna var ombord på tre fullastade båtar som sjönk på vägen till Europa.


Efter att sjöräddningsoperationen Mare Nostrum lades ner i fjol, har vi uttryckt vår oro över att situationen skulle bli ännu värre när högsäsongen inleds om några månader, med allt fler båtar med flyktingar och migranter.
 
– Dessa tragedier visar tydligt behovet av sjöräddningsverksamhet i Medelhavet. När lagliga alternativ inte är möjliga, krävs sjöräddning för att rädda liv. Vi vet att det inte är lösningen på problemet men eftersom flyktingarna inte har några andra val att nå Europa på ett säkert sätt, är sjöräddningen en nödvändighet. Italien och EU måste ta itu med den här situationen som kostar människoliv, säger Stefano Di Carlo, ansvarig för våra projekt i Italien.

SJUKVÅRDSINSATSER I POZZALLO

 Sedan början av 2014 har vi arbetat i hamnen i Pozzallo, på Sicilien, där vi utför hälsoscreeningar när migranter, asylsökande och flyktingar anländer. Sedan i februari arbetar även våra team tillsammans med personal från det italienska hälsoministeriet med att tillhandahålla sjukvård i ankomstcentret i Pozzallo.
 
– Förra året hade många av de människor som anlände sjukdomar relaterade till långa resor och dåliga levnadsförhållandena, såsom hudinfektioner, småsår, allmän svaghet eller brännskador som uppkommit av kontakt med bensin. Förut fick de vård av sjöräddningen och anlände i ett bättre hälsotillstånd, fortsätter Stefano Di Carlo.
 
– I år vet vi inte hur det kommer att se ut eftersom Mare Nostrum lades ned i slutet av förra året. Vi är oroliga över situationen och att fler människor ska anlända allvarligt sjuka efter en lång och svår resa.

PSYKOLOGISKT STÖD VIKTIGT

 Förutom sjukvård ger vi också psykologiskt stöd till migranter, asylsökande och flyktingar i provinsen Ragusa. Många har upplevt traumatiska händelser i sitt hemland eller under själva resan och därför är det viktigt att tillgodose behovet av psykologiskt stöd vid deras ankomst.
 
De senaste veckorna har det bara varit ett fåtal landstigningar men efter denna veckas tragedi ser vi att det fortfarande finns konkreta problem. De restriktiva riktlinjerna för gränskontroller i EU:s medlemsstater innebär att den farliga vägen över Medelhavet ofta är migranternas enda alternativ. Det är därför dessa olyckor inträffar. Nu när vintern är över är det troligt att allt fler båtar kommer att försöka nå bland annat Italiens hamnar. Italien och EU måste ta sitt ansvar för att inte äventyra migranters liv.
 
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Italien med flyktingar och migranter sedan 2002, framför allt på ön Lampedusa från 2002 till 2013. I dag stöttar vi de italienska hälsovårdsmyndigheterna genom att ge sjukvård till flyktingar, migranter och asylsökande i Pozzallo och provinsen Ragusa på Sicilien.
 

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare