Hoppa till huvudinnehåll

När mammor dör

Publicerad 24 september 2016
En patient anländer med ambulans till vårt sjukhus Centre de Référence en Urgence Obstétricale i Port-au-Prince, Haiti.
Foto: Shiho Fukada/Läkare Utan Gränser
En patient anländer med ambulans till vårt sjukhus Centre de Référence en Urgence Obstétricale i Port-au-Prince, Haiti.

För ett tag sedan var huvudrubriken i svenska tidningar att en kvinna och hennes barn avlidit i samband med förlossningen. Det är fruktansvärt och borde inte behöva hända. Men det borde inte behöva hända här heller. 

Jag önskar att varje gång en kvinna och ett barn dör här, att det skulle få samma uppmärksamhet. För det skulle betyda att det hör till ovanligheten.

Varje månad är det 2-4 kvinnor som dör hos oss. Oftast beror det på att de helt enkelt kommer till oss försent, då har vi inte har en chans att rädda dem. Dessa kvinnor är skolboksexempel på varför kvinnor i länder som Haiti dör i förtid; de är ofta unga, har inte haft tillgång till utbildning om riskfaktorer, har inte haft möjlighet att gå på hälsokontroller, de bor långt bort från ett riktigt sjukhus och de hälsocentraler de kunnat ta sig till har kanske inte haft möjlighet att ge dem adekvat vård eller inte ens kunnat ta emot dem.

När en mamma dör är det inte bara en familjemedlem och förälder som dör. Det är också förutsättningarna för en framtid för barnen i familjen, som i många fall dör.