Hoppa till huvudinnehåll

När Sedra kom till världen

Publicerad 3 december 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sedra fick en hård start i livet, men mår nu bra. Här hissas hon av den norska barnmorskan Mali Ibrahhimi.

Sedra fick en hård start i livet, men mår nu bra. Här hissas hon av den norska barnmorskan Mali Ibrahhimi.

Frisk och stark trots en tuff början. Här är berättelsen om Sedra som föddes tre månader för tidigt på ett fältsjukhus med begränsade resurser i Syrien.

 – Jag var den enda barnmorskan i tjänst den dagen då Sedras mamma kom till vårt sjukhus i Syrien, berättar Amanda Godballe, vår danska barnmorska. Hon var bara i sjätte månaden, men värkarna hade redan satt igång. Hon väntade sina första barn, två tvillingflickor. Vi hade begränsade möjligheter att ta hand om prematurer, för tidigt födda bebisar, på vårt sjukhus. Vi saknade barnläkare, kuvös och mediciner för att ta kunna hand om barn som föds så mycket för tidigt. Så jag fick tänka kreativt, speciellt som jag visste att barnen förmodligen skulle behöva återupplivas för att vi skulle kunna stabilisera dem och transportera dem till gränsen så att de skulle få mer specialiserad vård.

Tvillingsystrar

Amanda fortsätter:

– Jag bad min belgiska kollega och sjuksköterska att hjälpa mig i förlossningsrummet, trots att hon aldrig gjort det tidigare. Men oerfaren hjälp var bättre än ingen hjälp alls. Jag bad även min syriska kollega att assistera och att översätta.

Båda barnen kom ut fort. Först kom Sedra, med rumpan först och sedan kom hennes syster, även hon med rumpan före. De vägde 1 200 gram vardera. Sedras tillstånd stabiliserades med hjälp av en syrgasmask och ett elektiskt värmeelement för att hålla henne varm. Men det gick inte lika bra för hennes syster. Hon dog, bara 30 minuter gammal. Sedra transporterades tillsammans med sin mamma till gränsen i en av våra ambulanser.

Där satt jag i baksätet i en ambulans med en pytteliten och sårbar människa som hade alla odds emot sig. Vid gränsen fick vi vänta och när sjukvårdspersonalen till sist kom räckte jag det lilla byltet över taggtråden och körde sedan tillbaka till vårt sjukhus och hoppades på det bästa.

Meningsfullt

Ett par månader senare kom Sedra och hennes mamma tillbaka till sjukhuset för att få Sedras födelseattest och tacka personalen. Barnmorskan Amanda Godballe är tillbaka i Danmark, men blir glad när hon får höra att Sedra nu är en stark och frisk bebis.

 – Jag blir rörd när jag hör hur det gick för Sedra och hennes mamma efteråt och att Sedra mår bra trots sin tuffa start i livet, som följdes av 24 dagar i kuvös. Det är erfarenheter som den här som ger en känsla av mening. Jag kan bara göra det jag kan med de begränsade resurser som vi har ibland, men även det gör skillnad.

Enligt FN: s beräkningar i november 2013 så är 6,8 miljoner människor i Syrien i behov av humanitärt bistånd.

*Sedra heter egentligen något annat.

Relaterade nyheter

De två sista fungerande ambulanserna i stadsdelen Al-Marj i östra Ghouta, Syrien, förstördes i en attack den femte december.
Syrien

Hundratals döda och skadade i östra Ghouta

De upptrappade bombningarna i det oppositionskontrollerade östra Ghouta i Syrien  har dödat hundratals människor bara de tre senaste dagarna.

Fler än 200 000 människor har tvingats fly nordvästra Syrien.
Syrien

En resa genom döden

"Vi reste med bara de kläder vi hade på oss. Nu är allt smutsigt. När vi tvättar måste barnen vara nakna, i kylan. Jag hoppas vi kan åka hem snart.”
- Um Sultan, en 60-årig kvinna på flykt i Syrien.  

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt.
Syrien

Flera döda i attack mot sjukhus i Syrien

Ett sjukhus i norra Syrien som stöds av Läkare Utan Gränser attackerades under måndagen i två flygräder. Enligt sjukhuschefen har åtminstone fem människor dödats, varav ett barn. 

Barn som flytt de intensiva bombningar som pågår i nordvästra Syrien.
Syrien

Tiotusentals kämpar för sin överlevnad i Syrien

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt sedan mitten av december. Det är en av de största flyktvågorna sedan kriget började för sju år sedan.