Hoppa till huvudinnehåll

När Sedra kom till världen

Publicerad 3 december 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sedra fick en hård start i livet, men mår nu bra. Här hissas hon av den norska barnmorskan Mali Ibrahhimi.

Sedra fick en hård start i livet, men mår nu bra. Här hissas hon av den norska barnmorskan Mali Ibrahhimi.

Frisk och stark trots en tuff början. Här är berättelsen om Sedra som föddes tre månader för tidigt på ett fältsjukhus med begränsade resurser i Syrien.

 – Jag var den enda barnmorskan i tjänst den dagen då Sedras mamma kom till vårt sjukhus i Syrien, berättar Amanda Godballe, vår danska barnmorska. Hon var bara i sjätte månaden, men värkarna hade redan satt igång. Hon väntade sina första barn, två tvillingflickor. Vi hade begränsade möjligheter att ta hand om prematurer, för tidigt födda bebisar, på vårt sjukhus. Vi saknade barnläkare, kuvös och mediciner för att ta kunna hand om barn som föds så mycket för tidigt. Så jag fick tänka kreativt, speciellt som jag visste att barnen förmodligen skulle behöva återupplivas för att vi skulle kunna stabilisera dem och transportera dem till gränsen så att de skulle få mer specialiserad vård.

Tvillingsystrar

Amanda fortsätter:

– Jag bad min belgiska kollega och sjuksköterska att hjälpa mig i förlossningsrummet, trots att hon aldrig gjort det tidigare. Men oerfaren hjälp var bättre än ingen hjälp alls. Jag bad även min syriska kollega att assistera och att översätta.

Båda barnen kom ut fort. Först kom Sedra, med rumpan först och sedan kom hennes syster, även hon med rumpan före. De vägde 1 200 gram vardera. Sedras tillstånd stabiliserades med hjälp av en syrgasmask och ett elektiskt värmeelement för att hålla henne varm. Men det gick inte lika bra för hennes syster. Hon dog, bara 30 minuter gammal. Sedra transporterades tillsammans med sin mamma till gränsen i en av våra ambulanser.

Där satt jag i baksätet i en ambulans med en pytteliten och sårbar människa som hade alla odds emot sig. Vid gränsen fick vi vänta och när sjukvårdspersonalen till sist kom räckte jag det lilla byltet över taggtråden och körde sedan tillbaka till vårt sjukhus och hoppades på det bästa.

Meningsfullt

Ett par månader senare kom Sedra och hennes mamma tillbaka till sjukhuset för att få Sedras födelseattest och tacka personalen. Barnmorskan Amanda Godballe är tillbaka i Danmark, men blir glad när hon får höra att Sedra nu är en stark och frisk bebis.

 – Jag blir rörd när jag hör hur det gick för Sedra och hennes mamma efteråt och att Sedra mår bra trots sin tuffa start i livet, som följdes av 24 dagar i kuvös. Det är erfarenheter som den här som ger en känsla av mening. Jag kan bara göra det jag kan med de begränsade resurser som vi har ibland, men även det gör skillnad.

Enligt FN: s beräkningar i november 2013 så är 6,8 miljoner människor i Syrien i behov av humanitärt bistånd.

*Sedra heter egentligen något annat.

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.