Hoppa till huvudinnehåll

NIGER: HUNDRATALS DÖDA I HJÄRNHINNEINFLAMMATION

Publicerad 12 maj 2015
Jessica Svefors arbetar för närvarande i Niger där ett utbrott av hjärnhinneinflammation krävt hundratals liv. FOTO: Sylvain Cherkaoui
Jessica Svefors arbetar för närvarande i Niger där ett utbrott av hjärnhinneinflammation krävt hundratals liv. FOTO: Sylvain Cherkaoui

Ett utbrott av hjärnhinneinflammation, meningit, har hittills krävt 352 människors liv i Niger. Utbrottet sträcker sig över flera av landets regioner och sedan januari har landets hälsovårdsmyndigheter rapporterat över 5 200 fall.

Huvudstaden Niamey har drabbats särskilt hårt med närmare 1 200 rapporterade fall bara senaste veckan. Nu utökar vi våra insatser och kommer tillsammans med hälsoministeriet att tillhandahålla nära 430 sängplatser för att ta hand om de drabbade.

HUNDRATALS AKUTFALL VARJE DAG I NIAMEY

Den senaste veckan har antalet fall gått ned från 160 till 100 per dag, men innan dess såg situationen värre ut.

– När jag kom hit var situationen kaotisk, vårt behandlingscenter hade ökat från 35 sängplatser till 350 på bara tre veckor och vi hade omkring 200 patienter per dag, berättar svenska läkaren Jessica Svefors.

Situationen är oroande eftersom hjärnhinneinflammation kan döda 50 procent av dem som smittas och ge neurologiska följdsjukdomar om inte behandling sätts in snabbt. I städer gör även trångboddheten att risken för smittspridning ökar.

I denna epidemi förkommer olika bakteriestammar av hjärnhinneinflammation vilket är ovanligt. Stammarna som kallas W135 och C är särskilt dödliga för unga och barn eftersom befolkningen i den här regionen bara är vaccinerade mot A-typen. Epidemierna av hjärnhinneinflammation som brukar förekomma i Västafrika är vanligtvis grupperna A och C, och för dem finns det vaccin. Det här är det första storskaliga utbrottet i Niger av W135 och C.

Eftersom det globalt sett råder brist på vaccin, koncentrerar vi oss nu på behandling. Våra team arbetar hårt med att diagnosticera och behandla patienter så fort som möjligt för att minska antalet insjuknade och döda.

– Det som behövs akut just nu är läkemedel och utrustning för att kunna ta hand om de allvarligaste fallen. Allra bäst hade det varit om det hade funnit en massa vaccin men det är nästan försent för det nu, säger Jessica.

Våra team stöttar hälsocentret i Lazaret där över 3 000 patienter har lagts in sedan det öppnades den 23 mars i år. Vi kommer även att stödja andra hälsocenter runtomkring Niamey där vi behandlar enklare fall och refererar allvarliga fall vidare med ambulansservice.

FLER REGIONER DRABBADE

I Dosso-regionen reser våra team runt till olika byar för att undersöka patienter, samla medicinsk data och dela ut läkemedel.

– Familjerna är medvetna om hur farlig sjukdomen är men känner sig maktlösa mot epidemins framfart. Det är oacceptabelt att människor dör i en sjukdom som går att förebygga, säger Julien Matter, landansvarig i Niger.

Tillsammans med hälsoministeriet kommer våra team även att vaccinera omkring 32 000 människor i Bakin Tapki, Rouda Goumandey och Maikalgo.

– Det här utbrottet kan påverka de redan sköra hälsovårdsstukturerna som ofta inte klarar av de finansiella kostnaderna som behandlingen medför, säger Julien Matter.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare