Hoppa till huvudinnehåll

Nigeria: attack i Rann tvingar tusentals på flykt

Publicerad 16 januari 2019

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Nigeria - våldsam attack i Rann tvingar tusentals på flykt

Tusentals människor har flytt från Rann i nordöstra Nigeria till Kamerun efter en våldsam attack mot staden. De är i akut behov av hjälp. 

Flera tusen människor har flytt Rann i nordöstra Nigeria efter en våldsam attack mot staden den 14 januari. Igår började de anlända till fots till staden Bodo i Kamerun, ungefär 7 kilometer från Rann.

Sedan i går har Läkare Utan Gränsers team, som består av både medicinsk och logistisk personal, delat ut mat och vatten samt bistått med akutvård.

– Vårt team i Bodo uppskattar att närmare 8 000 människor anlände igår och vi förväntar oss att ytterligare flera tusen kommer anlända idag. Vi förbereder oss på att förse 15 000 människor med mat, vatten och sjukvård de kommande dagarna, säger Hugues Robert, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Nigeria.

– Många är i chocktillstånd och mår väldigt dåligt över vad de bevittnat i Rann. De har förlorat allt och behöver all hjälp de kan få. 

De som flytt har varit tvungna att övernatta utomhus i närheten av Bodo, eftersom det inte fanns några tillfälliga skydd. Bland befolkningen finns spädbarn och gravida kvinnor.

Stora delar av Rann, bland annat hus, matbutiker och marknadsplatsen brann ner under angreppet. Också Läkare Utan Gränsers lagerlokal, kontor och apotek plundrades och brändes ner. Tomma lådor för medicinsk utrustning låg utspridda utanför byggnaderna.

Läkare Utan Gränser lyckades evakuera en skadad person på ort och ställe, men de flesta flydde till grannlandet Kamerun.

– Det här är förkrossande för befolkningen i Rann, säger Robert. De har lidit av oavbrutet våld och nu måste de återigen resa sig. Hur många gånger kan de göra det? Befolkningen i nordöstra Nigeria betalar priset för den här skoningslösa konflikten. Alla stridande parter måste värna om civilbefolkningens säkerhet.

Relaterade nyheter

Bukar, undersköterska i Nigeria, tillsammans med flickanBukar, undersköterska i Nigeria, tillsammans med flickan Hafsat.
Nigeria

De små sakerna som betyder så mycket

"Det är människor som Bukar, som kommer från lokalsamhället och arbetar i projekten från början till slut, som är ryggraden inom Läkare Utan Gränser."
- Mårten Larsson, Nigeria.

Tvillingar förlösta på sjukhuset i Jahun, Nigeria, där Olof arbetade.
Nigeria

En dagbok från Jahun

Under en intensiv månad arbetade obstetrikern Olof Stephansson i Jahun, Nigeria. Det blev en månad fylld med nervositet och dramatiska förlossningar. Men också glädje och ett något alternativt julfirande.

Rann i nordöstra Nigeria efter en våldsam attack mot staden den 14 januari.
Nigeria

”Rann var som en kyrkogård”

Den 14 januari utsattes staden Rann i nordöstra Nigeria för en våldsam attack och de flesta invånarna flydde till Bodo i Kamerun för att söka skydd. Sjuksköterskan Isa Sadiq Bwala har besökt staden. Hans berättelse vittnar om förödelse och död.

Akut humanitär kris i norra Nigeria. Läkare Utan Gränser behandlar undernäring och kolera.
Nigeria

Krisen långt ifrån över i norra Nigeria

Nästan två miljoner människor har tvingats på flykt i nordöstra Nigeria på grund av en våldsam konflikt de senaste nio åren. Fler flyr varje dag och den humanitära situationen i flyktinglägren är akut dålig.