Hoppa till huvudinnehåll

NIGERIA – FLER ÄN 15 500 PATIENTER BEHANDLADE MOT KOLERA

Publicerad 22 juli 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
FOTO: Abubakr Bakri

FOTO: Abubakr Bakri

Kolerautbrottet som startade i januari i Bauchi state i nordöstra Nigeria är nu över. Fler än 15 500 fall rapporterades och runt 14 000 av dem behandlades av Läkare Utan Gränsers team i Bauchi.

I Bauchi state drabbades 14 av 20 distrikt av kolerautbrottet, men 90 procent av fallen fanns i Bauchidistriktet där över 600 000 människor bor. Två veckor efter att epidemin startat bestämde sig  Läkare Utan Gränser för att ingripa och öppnade ett behandlingscenter med 30 vårdplatser i Kandahar, en förort till staden Bauchi, och dessutom ett behandlingscenter med 150 sängplatser på det största undervisningssjukhuset.

 – Det här utbrottet är större än det vi såg för fyra år sedan i samma distrikt. Antalet fall är högre men dödligheten är lyckligtvis låg, 0,5 procent, vilket innebär att antalet dödsfall hittills är 83 stycken, säger Abubakr Bakri, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Nigeria.

I 40-45 procent av fallen var patienterna så sjuka att de behövde läggas in på sjukhus och få intravenös behandling mot uttorkning. Totalt hade Läkare Utan Gränser 8 500 patienter inskrivna på sina koleracenter. Det fanns även 30 vätskeersättningsstationer i distrikten för att behandla de mindre allvarliga fallen.

Viktigt att arbeta förebyggande

I den här typen av epidemier, speciellt i ett land eller en stad med hundratusentals invånare, är det viktigt att förhindra att utbrottet sprider sig, bland annat genom att sätta in förebyggande hygieniska åtgärder så att smittan inte sprids genom vattnet. I Bauchi kommer vattnet främst från kommunala och privata brunnar.

  – Den logistiska strategin som Läkare Utan Gränser använde sig av, i samarbete med hälsoministeriet, var viktig och behövdes verkligen. Vi skickade ut femton team som gick runt i Bauchi med hinkar och klorerade brunnar. Men informerade även de boende om hälsa och hygien. säger Abubakr Bakri.

Kloreringen av vattnet följdes av förebyggande hygieniska åtgärder, transport av dricksvatten och ett omhändertagande av avfallsvatten.

Relaterade nyheter

Tautvydas "Totte" Rindzevicius tar en paus i arbetet i Nigeria.
Nigeria

En upplevelse som heter duga

Men allt som har en börja har också ett slut. Och efter en timmes oväder lyckas vi få igång den ”lilla” generator i alla fall och vi äter middag med den brakande åskan som bakgrundsmusik.

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nigeria

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nigeria

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.

Staden Rann isoleras när regnperioden kommer.
Nigeria

Nödhjälp innan regnet faller

Med regnperioden följer malaria, undernäring och sjukdomsspridning. I väntan på att regnet drar in över nordöstra Nigeria förbereder sig våra mobila team för att rycka ut.