Hoppa till huvudinnehåll

NIGERIA – FLER ÄN 15 500 PATIENTER BEHANDLADE MOT KOLERA

Publicerad 22 juli 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
FOTO: Abubakr Bakri

FOTO: Abubakr Bakri

Kolerautbrottet som startade i januari i Bauchi state i nordöstra Nigeria är nu över. Fler än 15 500 fall rapporterades och runt 14 000 av dem behandlades av Läkare Utan Gränsers team i Bauchi.

I Bauchi state drabbades 14 av 20 distrikt av kolerautbrottet, men 90 procent av fallen fanns i Bauchidistriktet där över 600 000 människor bor. Två veckor efter att epidemin startat bestämde sig  Läkare Utan Gränser för att ingripa och öppnade ett behandlingscenter med 30 vårdplatser i Kandahar, en förort till staden Bauchi, och dessutom ett behandlingscenter med 150 sängplatser på det största undervisningssjukhuset.

 – Det här utbrottet är större än det vi såg för fyra år sedan i samma distrikt. Antalet fall är högre men dödligheten är lyckligtvis låg, 0,5 procent, vilket innebär att antalet dödsfall hittills är 83 stycken, säger Abubakr Bakri, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Nigeria.

I 40-45 procent av fallen var patienterna så sjuka att de behövde läggas in på sjukhus och få intravenös behandling mot uttorkning. Totalt hade Läkare Utan Gränser 8 500 patienter inskrivna på sina koleracenter. Det fanns även 30 vätskeersättningsstationer i distrikten för att behandla de mindre allvarliga fallen.

Viktigt att arbeta förebyggande

I den här typen av epidemier, speciellt i ett land eller en stad med hundratusentals invånare, är det viktigt att förhindra att utbrottet sprider sig, bland annat genom att sätta in förebyggande hygieniska åtgärder så att smittan inte sprids genom vattnet. I Bauchi kommer vattnet främst från kommunala och privata brunnar.

  – Den logistiska strategin som Läkare Utan Gränser använde sig av, i samarbete med hälsoministeriet, var viktig och behövdes verkligen. Vi skickade ut femton team som gick runt i Bauchi med hinkar och klorerade brunnar. Men informerade även de boende om hälsa och hygien. säger Abubakr Bakri.

Kloreringen av vattnet följdes av förebyggande hygieniska åtgärder, transport av dricksvatten och ett omhändertagande av avfallsvatten.

Aktuellt om Nigeria

Team från Läkare Utan Gränser har besökt platser i Borno för att bistå med mat och sjukvård.
Nyheter från fältet

Hungern dödligare än våldet

Situationen i nordöstra Nigeria är katastrofal. Den konfliktdrabbade befolkningen i delstaten Borno lider av undernäring och är i akut behov av livsmedelsbistånd. 

Barn undersöks på flyktinglägret i Bama, Nigeria.
Nyheter från fältet

Matbrist slår hårt mot flyktinglägrets barn

Ett team besökte nyligen flyktinglägret i Bama, Nigeria. Många av barnen de mötte var svårt drabbade av sjukdomar och undernäring. 

Amina, 15 år, har precis fött sitt första barn på vår klinik i Maimusari, Nigeria.
Nyheter från fältet

Amina – 15 år och mamma

På vår klinik i Maimusari i Nigeria hjälper vi kvinnor och barn som lever i skuggan av kriget mellan regeringens styrkor och Boko Haram. 

Många barn i delstaten Borno, i nordöstra Nigeria, lider av akut undernäring.
Nyheter från fältet

500 000 människor i Nigeria behöver akut hjälp

Över en halv miljon människor lever under katastrofala förhållanden i nordöstra Nigeria och många saknar helt tillgång till humanitär hjälp.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.