Hoppa till huvudinnehåll

NIGERIA: HJÄLP TILL BOKO HARAM-ATTACKENS ÖVERLEVARE

Publicerad 15 januari 2015

Ett stort antal människor tros ha dödats i en attack mot civilbefolkningen i en stad i nordöstra Nigeria, utförd av den militanta islamistiska rörelsen Boko Haram. Vi finns på plats i en närliggande stad där vi bistår överlevare på flykt.

Attacken uppges vara den värsta som utförts av Boko Haram på fem år. Centrum för dödandet var staden Baga men attacker har skett på flera platser i Nigerias nordöstra hörn.

Runt 5 000 personer som lyckades fly massdödandet i Baga befinner sig nu i ett läger i Maiduguri, regionens största stad, medan andra har sökt skydd längs Tchadsjöns stränder. Vi finns på plats i Maiduguri sedan augusti 2014 och bistår nu dem som har flytt våldet.

Efter en utvärdering av de mest akuta behoven har vi försett flyktingarna i lägret med mat, läkemedel och medicinskt material.

– Vi kommer också inom kort att förstärka lägrets hälso- och sjukvårdscenter. Vi kommer att ge stöd i arbetet mot undernäring och i arbetet med mödra- och förlossningsvård. Dessutom kommer vi att bistå med grundläggande sjukvård, säger Isabelle Mouniaman-Nara, som ansvarar för våra projekt i Nigeria.

– Samtidigt övervakar vi förstås situationen och antalet flyktingar i lägret, så att vi snabbt kan anpassa oss utifrån de behov som uppstår.

Inte alla de som flytt från staden Baga har lyckats ta sig till Maiduguri, som ligger två timmars bilfärd bort. En del har slagit sig ned vid Tchadsjöns kust, andra tros gömma sig i terrängen i närheten av platsen där attackerna inträffade. Myndigheterna har nu skickat en buss till området, i hopp om att kunna transportera överlevande till Maiduguri.

– Läkare Utan Gränser kan just nu inte nå området på grund av den osäkra situationen i Baga, säger Isabelle Mouniaman-Nara.

– Som läget ser ut just nu får vi göra våra insatser i Maiduguri och där hjälpa dem som har flytt från sina hem, säger hon.

Även om lägret i Maiduguri just nu innebär relativ säkerhet för de människor som flytt undan Boko Harams blodiga attacker är situationen inte stabil där heller. Den 10 januari skakades staden av ett självmordsattentat på marknadsplatsen och 20 människor dödades. Under 2014 utsattes Maiduguri för sammanlagt fem bombdåd med många döda och skadade.

Situationen i nordöstra Nigeria har stadigt förvärrats under de fyra senaste åren, konstaterar Isabelle Mouniaman-Nara.

– Boko Haram har radikaliserats. De har förändrat sin strategi, som nu innebär att ta kontroll över byar och städer, genomföra masskidnappningar, upprätta kalifat och så vidare. Det riskerar att resultera i att ännu fler människor tvingas bort från sina hem, säger hon.

Avstängda vägar på grund av de upprepade attentaten, i kombination med undantagstillstånd som har hindrat människor från att röra sig fritt, har försvårat handeln och lett till stora avbräck i den lokala ekonomin.

Boko Harams aktiviteter och det förvärrade säkerhetsläget bidrar också till fler och större hälsoproblem i befolkningen, säger Isabelle Mouniaman-Nara. Epidemier uppstår lättare när många trängs i läger och människor får allt sämre tillgång till sjukvård. I den nordliga delen av delstaten Borno, där Maiduguri ligger, jobbar nu endast två läkare.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Nigeria sedan 2004 och finns på plats i Maiduguri sedan augusti 2014. Tidigare under året gjorde vi en kortare insats i Maiduguri efter att våldsamma sammandrabbningar hade ägt rum där. Vi har också försett sjukhuset i Baga, där den nya massakern inträffade, med läkemedel och medicinsk utrustning. Vi blev dock tvungna att lämna Bagaområdet under 2014 på grund av den osäkra situationen.

För att stödja hälso- och sjukvårdsstrukturen i Maiduguris läger kommer vi att öppna kliniker i tre av lägren. De kommer att vara öppna alla dagar i veckan och förse befolkningen med bland annat behandling av undernäring och mödravårdsrådgivning. Vi kommer även att stödja andra sjukhus i delstaten Borno eftersom det ökade antalet flyktingar i området har lett till att antalet patientbesök ökat drastiskt.

Relaterade nyheter

Tautvydas "Totte" Rindzevicius tar en paus i arbetet i Nigeria.
Nigeria

En upplevelse som heter duga

Men allt som har en börja har också ett slut. Och efter en timmes oväder lyckas vi få igång den ”lilla” generator i alla fall och vi äter middag med den brakande åskan som bakgrundsmusik.

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nigeria

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nigeria

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.

Staden Rann isoleras när regnperioden kommer.
Nigeria

Nödhjälp innan regnet faller

Med regnperioden följer malaria, undernäring och sjukdomsspridning. I väntan på att regnet drar in över nordöstra Nigeria förbereder sig våra mobila team för att rycka ut.