Hoppa till huvudinnehåll

Nobelpris lyfter försummade sjukdomar som hotar miljontals liv

Publicerad 10 december 2015
Foto: Diana Zeyneb Alhindawi
Aweil i nordvästra Sydsudan lider av omfattande utbrott av malaria och brist på mediciner.

Årets Nobelpris i medicin som delas ut till William C. Campbell, Satoshi Omura och Tu Youyou på torsdag sätter äntligen bortglömda sjukdomar i fokus. 

Malarialäkemedlet som pristagararen Tu Youyou har forskat fram gör stor skillnad i många av Läkare Utan Gränsers projekt, men mer forskning om försummade sjukdomar behövs för att rädda liv.

Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser, kommenterar:

– Jag blev väldigt glad när jag hörde att årets medicinpris går till tre forskare som alla har ägnat sig åt parasitsjukdomar som framförallt drabbar fattiga människor på landsbygden i länder med svaga sjukvårdssystem.

livsviktig upptäckt

Tu Youyous forskning har lett till upptäckt av ett nytt läkemedel mot malaria. När artemisinin började användas var resistensen mot de gamla medicinerna utbredd och ett verkligt gissel. Malariasjuka barn i fattiga länder behandlades med overksamma mediciner. Det nya läkemedlet var en livsviktig upptäckt för många som riskerade dö i sjukdomen.

– Numera ger vi dagligen artemisinin i kombinationsbehandlingar till malariapatienter i våra projekt. Oroande nog har vi börjat se resistensutveckling även mot artemisinin. Därför behöver vi fortsätta investera i malariaforskningen.

– Det finns skrämmande lite forskning vad gäller tropiska sjukdomar och sjukdomar som drabbar fattiga, vilket beror på att marknaden för dessa sjukdomar inte är lönsam. Dessutom saknas alternativa forskningmodeller där kostnaderna för forskning och utveckling inte behöver hämtas hem i form av stor försäljning. Vi hoppas att Nobelpriset blir en kraftfull symbolisk markering för vikten av att investera i forskning bortom lukrativa läkemedel för rika människor och rika länder. 

Malaria

Malaria är en infektionssjukdom som smittar via en parasit. Det är främst barn under fem år som påverkas och dör av malaria. I år har redan över 438 000 människor dött i malaria och 214 miljoner malariafall har rapporterats enligt Världshälsoorganisationen WHO.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare