Hoppa till huvudinnehåll

Noma – den ansiktsätande sjukdomen

Publicerad 27 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Innan en patient opereras för noma får den träffa vårt team som arbetar med psykologiskt stöd. Det är viktigt att patienten förstår det komplicerade ingrepp som en nomaoperation innebär.

Innan en patient opereras för noma får den träffa vårt team som arbetar med psykologiskt stöd. Det är viktigt att patienten förstår det komplicerade ingrepp som en nomaoperation innebär.

Noma är en sjukdom som få känner till men som kan leda till social isolering och i värsta fall döden. Den börjar med en böld i munhålan och äter så småningom upp ansiktet inifrån. I Sokoto i nordvästra Nigeria behandlar Läkare Utan Gränser barn med noma. 

Sjukdomen börjar som ett sår inne i munnen som angrips av kallbrand och börjar växa. I takt med att vävnaden dör förstörs ansiktets skelett och mjukdelar. Det är som om ansiktet äts upp av såret. Utan behandling leder 90 procent av alla fall av noma till döden. Trots att sjukdomen är så allvarlig, och relativt vanligt förkommande i låginkomstländer söder om Sahara, får den sällan någon uppmärksamhet.

– Noma orsakas av dålig munhygien. Sjukdomen förvärras av allvarlig undernäring som kan kopplas ihop med extrem fattigdom, säger Agatha Bestman, medicinsk koordinator i Nigeria.

De flesta som drabbas är barn under sex år vars immunsystem redan är försvagat av undernäring, ofta i kombination med mässling. För att hjälpa de som drabbas har vi genomfört rekonstruktiva kkirurgiska ingrepp på 19 patienter på ett barnsjukhus i Sokoto, nordvästra Nigeria, som är specialiserat på noma. Operationerna kommer att förbättra både deras hälsa och deras möjligheter att återintegreras i samhället och leva ett normalt liv.

Noma ger djupa hål i ansiktet vilket kan göra enkla aktiviteter som att äta väldigt svåra

Hans De Bruijn, kirurg

Innan operationen äger rum träffar patienten och anhöriga vårt team som arbetar med psykologiskt stöd. Det är viktigt att patienten förstår det komplicerade ingrepp som en nomaoperation innebär. En operation där det ibland räcker med hudtransplantat och ibland kräver att delar av ansiktet måste rekonstrueras.

– Noma ger djupa hål i ansiktet vilket kan göra enkla aktiviteter som att äta väldigt svåra, förklarar kirurgen Hans De Bruijn.

Det är också viktigt att patienten och de anhöriga känner förtroende för det kirurgiska teamet som ska utföra operationen. De yngre patienterna får också hjälp att utveckla sociala färdigheter som de kanske saknar eftersom de ofta stöts ut av samhället eller hålls gömda av familjen.

– En viktig del i arbetet är att stötta unga personer där sjukdomen har gått långt och de kommer att förbli vanställda, trots operationen,  säger psykologen Thomas Hoare.

Det psykosociala teamet involverar patienterna i aktiviteter som musik, dans, att teckna och i lekar samt utbildningsaktiviteter. De håller även i grupprådgivning och enskilda samtal med patienter. När patienterna sedan är redo ser vi till att de får kontakter för utbildning eller arbetsmöjligheter.

Jag är tacksam över den här operationen. Om den lyckas kan jag starta ett nytt liv

Okole Chukwumalinje

De patienter som inte blev opererade denna gång kommer att få en ny chans när det kirurgiska teamet kommer tillbaka. Läkare Utan Gränser kommer att utföra kirurgiska insatser fyra gånger om året i Sokoto.

En av dem som blev opererad denna gång är Okole Chukwumalinje, 46 år. Han har stått på väntelista sedan januari 2014.

– Jag är tacksam över att jag kommer att få den här operationen. Om den lyckas kan jag starta ett nytt liv och bli missionär. 

Aktuellt om Nigeria

Barn undersöks på flyktinglägret i Bama, Nigeria.
Nyheter från fältet

Matbrist slår hårt mot flyktinglägrets barn

Ett team besökte nyligen flyktinglägret i Bama, Nigeria. Många av barnen de mötte var svårt drabbade av sjukdomar och undernäring. 

Amina, 15 år, har precis fött sitt första barn på vår klinik i Maimusari, Nigeria.
Nyheter från fältet

Amina – 15 år och mamma

På vår klinik i Maimusari i Nigeria hjälper vi kvinnor och barn som lever i skuggan av kriget mellan regeringens styrkor och Boko Haram. 

Många barn i delstaten Borno, i nordöstra Nigeria, lider av akut undernäring.
Nyheter från fältet

500 000 människor i Nigeria behöver akut hjälp

Över en halv miljon människor lever under katastrofala förhållanden i nordöstra Nigeria och många saknar helt tillgång till humanitär hjälp.

Behovet av sjukvård är akut. Maiduguri är sjukhuset överfullt och man har tvingats avvisa patienter.
Nyheter från fältet

Katastrofläge i norra Nigeria

Läget är kritiskt i delstaten Borno i nordöstra Nigeria. Minst en halv miljon människor har tvingats fly. Behovet av mat, vård, vatten och skydd är akut.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.