Hoppa till huvudinnehåll

Noma – den ansiktsätande sjukdomen

Publicerad 27 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Innan en patient opereras för noma får den träffa vårt team som arbetar med psykologiskt stöd. Det är viktigt att patienten förstår det komplicerade ingrepp som en nomaoperation innebär.

Innan en patient opereras för noma får den träffa vårt team som arbetar med psykologiskt stöd. Det är viktigt att patienten förstår det komplicerade ingrepp som en nomaoperation innebär.

Noma är en sjukdom som få känner till men som kan leda till social isolering och i värsta fall döden. Den börjar med en böld i munhålan och äter så småningom upp ansiktet inifrån. I Sokoto i nordvästra Nigeria behandlar Läkare Utan Gränser barn med noma. 

Sjukdomen börjar som ett sår inne i munnen som angrips av kallbrand och börjar växa. I takt med att vävnaden dör förstörs ansiktets skelett och mjukdelar. Det är som om ansiktet äts upp av såret. Utan behandling leder 90 procent av alla fall av noma till döden. Trots att sjukdomen är så allvarlig, och relativt vanligt förkommande i låginkomstländer söder om Sahara, får den sällan någon uppmärksamhet.

– Noma orsakas av dålig munhygien. Sjukdomen förvärras av allvarlig undernäring som kan kopplas ihop med extrem fattigdom, säger Agatha Bestman, medicinsk koordinator i Nigeria.

De flesta som drabbas är barn under sex år vars immunsystem redan är försvagat av undernäring, ofta i kombination med mässling. För att hjälpa de som drabbas har vi genomfört rekonstruktiva kkirurgiska ingrepp på 19 patienter på ett barnsjukhus i Sokoto, nordvästra Nigeria, som är specialiserat på noma. Operationerna kommer att förbättra både deras hälsa och deras möjligheter att återintegreras i samhället och leva ett normalt liv.

Noma ger djupa hål i ansiktet vilket kan göra enkla aktiviteter som att äta väldigt svåra

Hans De Bruijn, kirurg

Innan operationen äger rum träffar patienten och anhöriga vårt team som arbetar med psykologiskt stöd. Det är viktigt att patienten förstår det komplicerade ingrepp som en nomaoperation innebär. En operation där det ibland räcker med hudtransplantat och ibland kräver att delar av ansiktet måste rekonstrueras.

– Noma ger djupa hål i ansiktet vilket kan göra enkla aktiviteter som att äta väldigt svåra, förklarar kirurgen Hans De Bruijn.

Det är också viktigt att patienten och de anhöriga känner förtroende för det kirurgiska teamet som ska utföra operationen. De yngre patienterna får också hjälp att utveckla sociala färdigheter som de kanske saknar eftersom de ofta stöts ut av samhället eller hålls gömda av familjen.

– En viktig del i arbetet är att stötta unga personer där sjukdomen har gått långt och de kommer att förbli vanställda, trots operationen,  säger psykologen Thomas Hoare.

Det psykosociala teamet involverar patienterna i aktiviteter som musik, dans, att teckna och i lekar samt utbildningsaktiviteter. De håller även i grupprådgivning och enskilda samtal med patienter. När patienterna sedan är redo ser vi till att de får kontakter för utbildning eller arbetsmöjligheter.

Jag är tacksam över den här operationen. Om den lyckas kan jag starta ett nytt liv

Okole Chukwumalinje

De patienter som inte blev opererade denna gång kommer att få en ny chans när det kirurgiska teamet kommer tillbaka. Läkare Utan Gränser kommer att utföra kirurgiska insatser fyra gånger om året i Sokoto.

En av dem som blev opererad denna gång är Okole Chukwumalinje, 46 år. Han har stått på väntelista sedan januari 2014.

– Jag är tacksam över att jag kommer att få den här operationen. Om den lyckas kan jag starta ett nytt liv och bli missionär. 

Relaterade nyheter

Tautvydas "Totte" Rindzevicius tar en paus i arbetet i Nigeria.
Nigeria

En upplevelse som heter duga

Men allt som har en börja har också ett slut. Och efter en timmes oväder lyckas vi få igång den ”lilla” generator i alla fall och vi äter middag med den brakande åskan som bakgrundsmusik.

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nigeria

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nigeria

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.

Staden Rann isoleras när regnperioden kommer.
Nigeria

Nödhjälp innan regnet faller

Med regnperioden följer malaria, undernäring och sjukdomsspridning. I väntan på att regnet drar in över nordöstra Nigeria förbereder sig våra mobila team för att rycka ut.