Hoppa till huvudinnehåll

NU TRAPPAR VI UPP I SYDSUDAN

Publicerad 27 april 2012

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjuksköterskan Sita Cacioppe undersöker ett barn i Abyei.

Sjuksköterskan Sita Cacioppe undersöker ett barn i Abyei.

Konflikten fortsätter med oförminskad styrka mellan Sydsudan och dess nordliga granne Sudan och vi trappar nu upp vår beredskap. Sydsudan står inför en rad kriser i form av flyktingströmmar, matbrist och epidemier.

Livräddande kirurgi

Längs gränsen mot Sudan har vi flera projekt och vi stöder lokala kliniker och sjukhus i Bentiu och Abiemnom med läkemedel och personal. Efter de senaste sammandrabbningarna har ett stort antal sårade sökt sig hit och flyktingar fortsätter att ta sig över gränsen från Sudan. För närvarande tillhandahåller vi livräddande kirurgi i Aweil och Agok för patienter som skadats i våldsamheterna. Vi har också förstärkt vår kirurgiska reaktionsförmåga i händelse av en allmän försämring av situationen.
Även i Yida i Unity-regionen, ger vi livräddande sjukvård och rent vatten till tusentals sudanesiska flyktingar som flytt över gränsen undan våldet i grannlandet. Under de senaste sex veckorna har över 6000 nya flyktingar flytt över gränsen. När nu regnperioden närmar sig och befolkningen fortsätter att svälta, ökar vi våra medicinska insatser för att svara på vårdbehoven hos befolkningen.

Mobila kliniker

Vi driver även mobila kliniker i Abyei-regionen, nära konfliktområdet, där vi distribuerar byggmaterial och filtar, tvål och köksutrustning till människor som fördrivits av våldet. I Rumamer, där antalet fördrivna människor har tredubblats på några dagar, har vi delat ut förnödenheter till drygt 1000 personer, huvudsakligen kvinnor och barn.
Utöver insatserna med anledning av striderna kring gränsen fortsätter vi ge medicinsk vård i två flyktingläger i Jamam och Doro dit cirka 90000 flyktingar flytt våldet norr om gränsen. Antalet flyktingar här fortsätter att växa och det råder allvarlig vattenbrist. Läkare Utan Gränser och andra humanitära organisationer för en kamp mot klockan för att ta in tillräckligt med utrustning och mediciner innan regnperioden kommer att göra vägarna i detta avlägsna område oframkomliga.

Många utmaningar

Gränsvåldet är inte den enda utmaningen i landet. Sydsudan står inför flera kriser, inklusive en besvärlig matsituation, massiv tillströmning av flyktingar och stora utbrott av smittsamma och dödliga sjukdomar. Även inom landet råder intensiva spänningar mellan befolkningsgrupper som inte sällan leder till våld.
I Jonglei fortsätter vi att svara mot behoven hos de tusentals civila på flykt undan extremt våldsamma sammandrabbningar mellan de rivaliserande folkgrupperna Nuer och Murle.
Vi genomför en också en massvaccinering mot mässling för cirka 40000 barn mellan 6 månader och 15 år i regionen Warrap.
Läkare Utan Gränser (MSF) har arbetat i det område som nu utgör Sydsudan sedan 1983. Vi arbetar i åtta av tio stater i Sydsudan i 15 projekt. Läkare Utan Gränser har över 2 500 nationella och 200 internationella medarbetare verksamma i projekten.

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.
Sydsudan

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

"Livet i Yuai före striderna var bra. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna."
- William Nyuon Kuolang.