Hoppa till huvudinnehåll

NU TRAPPAR VI UPP I SYDSUDAN

Publicerad 27 april 2012

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjuksköterskan Sita Cacioppe undersöker ett barn i Abyei.

Sjuksköterskan Sita Cacioppe undersöker ett barn i Abyei.

Konflikten fortsätter med oförminskad styrka mellan Sydsudan och dess nordliga granne Sudan och vi trappar nu upp vår beredskap. Sydsudan står inför en rad kriser i form av flyktingströmmar, matbrist och epidemier.

Livräddande kirurgi

Längs gränsen mot Sudan har vi flera projekt och vi stöder lokala kliniker och sjukhus i Bentiu och Abiemnom med läkemedel och personal. Efter de senaste sammandrabbningarna har ett stort antal sårade sökt sig hit och flyktingar fortsätter att ta sig över gränsen från Sudan. För närvarande tillhandahåller vi livräddande kirurgi i Aweil och Agok för patienter som skadats i våldsamheterna. Vi har också förstärkt vår kirurgiska reaktionsförmåga i händelse av en allmän försämring av situationen.
Även i Yida i Unity-regionen, ger vi livräddande sjukvård och rent vatten till tusentals sudanesiska flyktingar som flytt över gränsen undan våldet i grannlandet. Under de senaste sex veckorna har över 6000 nya flyktingar flytt över gränsen. När nu regnperioden närmar sig och befolkningen fortsätter att svälta, ökar vi våra medicinska insatser för att svara på vårdbehoven hos befolkningen.

Mobila kliniker

Vi driver även mobila kliniker i Abyei-regionen, nära konfliktområdet, där vi distribuerar byggmaterial och filtar, tvål och köksutrustning till människor som fördrivits av våldet. I Rumamer, där antalet fördrivna människor har tredubblats på några dagar, har vi delat ut förnödenheter till drygt 1000 personer, huvudsakligen kvinnor och barn.
Utöver insatserna med anledning av striderna kring gränsen fortsätter vi ge medicinsk vård i två flyktingläger i Jamam och Doro dit cirka 90000 flyktingar flytt våldet norr om gränsen. Antalet flyktingar här fortsätter att växa och det råder allvarlig vattenbrist. Läkare Utan Gränser och andra humanitära organisationer för en kamp mot klockan för att ta in tillräckligt med utrustning och mediciner innan regnperioden kommer att göra vägarna i detta avlägsna område oframkomliga.

Många utmaningar

Gränsvåldet är inte den enda utmaningen i landet. Sydsudan står inför flera kriser, inklusive en besvärlig matsituation, massiv tillströmning av flyktingar och stora utbrott av smittsamma och dödliga sjukdomar. Även inom landet råder intensiva spänningar mellan befolkningsgrupper som inte sällan leder till våld.
I Jonglei fortsätter vi att svara mot behoven hos de tusentals civila på flykt undan extremt våldsamma sammandrabbningar mellan de rivaliserande folkgrupperna Nuer och Murle.
Vi genomför en också en massvaccinering mot mässling för cirka 40000 barn mellan 6 månader och 15 år i regionen Warrap.
Läkare Utan Gränser (MSF) har arbetat i det område som nu utgör Sydsudan sedan 1983. Vi arbetar i åtta av tio stater i Sydsudan i 15 projekt. Läkare Utan Gränser har över 2 500 nationella och 200 internationella medarbetare verksamma i projekten.

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.