Hoppa till huvudinnehåll

NU TRAPPAR VI UPP I SYDSUDAN

Publicerad 27 april 2012

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjuksköterskan Sita Cacioppe undersöker ett barn i Abyei.

Sjuksköterskan Sita Cacioppe undersöker ett barn i Abyei.

Konflikten fortsätter med oförminskad styrka mellan Sydsudan och dess nordliga granne Sudan och vi trappar nu upp vår beredskap. Sydsudan står inför en rad kriser i form av flyktingströmmar, matbrist och epidemier.

Livräddande kirurgi

Längs gränsen mot Sudan har vi flera projekt och vi stöder lokala kliniker och sjukhus i Bentiu och Abiemnom med läkemedel och personal. Efter de senaste sammandrabbningarna har ett stort antal sårade sökt sig hit och flyktingar fortsätter att ta sig över gränsen från Sudan. För närvarande tillhandahåller vi livräddande kirurgi i Aweil och Agok för patienter som skadats i våldsamheterna. Vi har också förstärkt vår kirurgiska reaktionsförmåga i händelse av en allmän försämring av situationen.
Även i Yida i Unity-regionen, ger vi livräddande sjukvård och rent vatten till tusentals sudanesiska flyktingar som flytt över gränsen undan våldet i grannlandet. Under de senaste sex veckorna har över 6000 nya flyktingar flytt över gränsen. När nu regnperioden närmar sig och befolkningen fortsätter att svälta, ökar vi våra medicinska insatser för att svara på vårdbehoven hos befolkningen.

Mobila kliniker

Vi driver även mobila kliniker i Abyei-regionen, nära konfliktområdet, där vi distribuerar byggmaterial och filtar, tvål och köksutrustning till människor som fördrivits av våldet. I Rumamer, där antalet fördrivna människor har tredubblats på några dagar, har vi delat ut förnödenheter till drygt 1000 personer, huvudsakligen kvinnor och barn.
Utöver insatserna med anledning av striderna kring gränsen fortsätter vi ge medicinsk vård i två flyktingläger i Jamam och Doro dit cirka 90000 flyktingar flytt våldet norr om gränsen. Antalet flyktingar här fortsätter att växa och det råder allvarlig vattenbrist. Läkare Utan Gränser och andra humanitära organisationer för en kamp mot klockan för att ta in tillräckligt med utrustning och mediciner innan regnperioden kommer att göra vägarna i detta avlägsna område oframkomliga.

Många utmaningar

Gränsvåldet är inte den enda utmaningen i landet. Sydsudan står inför flera kriser, inklusive en besvärlig matsituation, massiv tillströmning av flyktingar och stora utbrott av smittsamma och dödliga sjukdomar. Även inom landet råder intensiva spänningar mellan befolkningsgrupper som inte sällan leder till våld.
I Jonglei fortsätter vi att svara mot behoven hos de tusentals civila på flykt undan extremt våldsamma sammandrabbningar mellan de rivaliserande folkgrupperna Nuer och Murle.
Vi genomför en också en massvaccinering mot mässling för cirka 40000 barn mellan 6 månader och 15 år i regionen Warrap.
Läkare Utan Gränser (MSF) har arbetat i det område som nu utgör Sydsudan sedan 1983. Vi arbetar i åtta av tio stater i Sydsudan i 15 projekt. Läkare Utan Gränser har över 2 500 nationella och 200 internationella medarbetare verksamma i projekten.

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.