
Vi har arbetat i Jemen sedan 1986. Under de senaste månaderna har konflikterna trappats upp och vi startar nu en akutpool för att kunna bistå med akutvård i landet.
”Det är väldigt svårt att nå fram till de skadade. De vågar sig inte ut eftersom de är rädda för att hamna i skottlinjen. Inte ens de svårt skadade kommer till sjukhus”, säger Marie-Elisabeth Ingres, representant för Läkare Utan Gränser i Jemen.
Vi startade nyligen en akutpool för Jemen, som i flera månaders tid har varit konfliktdrabbat. Akutpoolen är en särskild grupp som kan rycka ut med kort varsel i hela landet då nödlägen uppstår. Gruppen besökte nyligen området Al Bayda.
Där undersökte och vårdade våra medarbetare människor som har skadats i konflikten. Vi bistod också lokalsamhället i det pågående arbetet med att hjälpa landsmän som nu är på flykt i sitt eget land.
Utöver rent medicinsk hjälp har vi delat ut madrasser, filtar, hygienartiklar, vattendunkar och köksredskap till hundratalet internflyktingar. De flesta av de flyktingar som vi har varit i kontakt med är barn och kvinnor, säger akutpoolsläkaren Abdulla Ba-Sharaheel.
”Barnen hade oftast av diarré och luftvägsinfektioner. Jag undersökte barnen, ett efter ett, och gav dem läkemedel”, säger Abdulla Ba-Sharaheel.
Sjukvårdskapacitet saknas
Några av de sjukvårdsinrättningar som vi ville besöka i Jemen lyckades vi inte nå fram till. En av dem, Al-Khobza som vi tidigare har haft kontakt med och bistått, visade sig sakna all sjukvårdskapacitet på grund av de pågående striderna. Sjukvårdspersonalen har tvingats fly och ingen fungerande vårdinrättning finns nu i området.
Marie-Elisabeth Ingres, representant för Läkare Utan Gränser i Jemen, säger att organisationen bara har lyckats träffa och vårda ett fåtal av de skadade människorna i regionen. Människor i behov av vård är rädda för att ge sig ut på vägarna. Tillgång till sjukvård har under de senaste veckorna blivit närmast en omöjlighet för befolkningen.
”Vi är mycket oroade för befolkningen. De saknar tillgång till i stort sett alla typer av vård just nu. Vi uppmanar alla berörda parter att säkerställa att befolkningen får fri tillgång till sjukvård”, säger Marie-Elisabeth Ingres.
