Hoppa till huvudinnehåll

NY ATTACK MOT LÄKARE UTAN GRÄNSER I CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Publicerad 3 juni 2014
Våldet är ständigt närvarande i Centralafrikanska republiken. Vapen är inte välkomna på våra vårdinrättningar. FOTO: Samuel Hanryon
Våldet är ständigt närvarande i Centralafrikanska republiken. Vapen är inte välkomna på våra vårdinrättningar. FOTO: Samuel Hanryon

Läkare Utan Gränser utsattes den 2 juni för en våldsam attack av beväpnade män i Ndélé i norra Centralafrikanska republiken. Vi har nu tvingats evakuera delar av sin personal från Ndélé.

Fyra beväpnade män tog sig under natten till tisdagen den 2 juni in i ett av Läkare Utan Gränser hus och genomförde ett brutalt rån.

– Vi är chockade över den våldsamma attacken mot vår personal. För att vi ska kunna utföra vårt arbete och ge medicinsk hjälp, måste alla stridande parter respektera vår närvaro, Javier Eguren, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Centralafrikanska republiken.

Attacken i Ndélé skedde endast en månad efter massakern i staden Boguila, där 18 människor, varav tre av våra medarbetare, dödades. Den senaste tidens våldsamma attacker mot våra sjukvårdsinrättningar och personal vittnar om svårigheterna som hjälporganisationer står inför. Mellan december 2012 och mars 2014 har Läkare Utan Gränser utsatts för 115 säkerhetsincidenter.

Delar av våra team har evakuerats från Ndélé och utvärderar nu, tillsammans med lokala myndigheter, säkerhetssituationen för framtida verksamhet.

– Läkare Utan Gränser är den enda medicinska aktören i staden, och skulle vi tvingas dra oss tillbaka skulle det få tragiska konsekvenser för lokalbefolkningen. Vi utför över 1 600 medicinska konsultationer i veckan, en tredjedel patienterna är barn under fem år, förklarar Javier Eguren.

Vi oroar oss över situationen för civila som drabbas av det pågående våldet. FN:s flyktingorgan UNHCR uppskattar att det finns 554 800 internflyktingar i Centralafrikanska republiken, varav 129 800 befinner sig i huvudstaden Bangui undan flykt från våldsamheterna runt om i landet.

Vi uppmanar åter igen alla inblandade i konflikten att respektera patienter, sjukvårdare och vårdinrättningar.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1997. Sedan december 2013 har våra insatser fördubblats och vi har för närvarande över 2000 lokalanställda och 300 internationell personal i landet.  
 

Läs mer om Läkare Utan Gränsers medicinska insatser i Centralafrikanska republiken här.

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare