Hoppa till huvudinnehåll

NY GENERALSEKRETERARE FÖR LÄKARE UTAN GRÄNSER

Publicerad 12 december 2014
Mari Mörth
Mari Mörth

Mari Mörth blir ny generalsekreterare för Läkare Utan Gränser. Hon tillträder tjänsten den 1 juni nästa år.

– Jag hyser stor respekt för det viktiga och professionella arbete som Läkare Utan Gränser utför i fält. Jag inspireras också av organisationens fokus på humanitära principer, säger Mari Mörth.

Mari Mörth är idag humanitär chef på Rädda Barnen. Hon har lång erfarenhet av påverkansarbete och samordning av organisationens katastrofinsatser. Hon har också varit delaktig i utvecklingen av Rädda Barnen internationellt. 
 
Mari Mörth har genomfört fältuppdrag i en rad länder. Som Rädda Barnens representant under den väpnade konflikten i Elfenbenskusten arbetade hon med att förstärka skyddet för barn i krissituationer. Tidigare har hon arbetat för FN i Rwanda, för Organisationen för säkerhet och samarbete (OSSE) på Balkan och för Kvinna till Kvinna i Mellanöstern.
 
- Läkare Utan Gränser jobbar idag i en värld där många humanitära kriser pågår samtidig och där allt fler människor saknar tillgång till sjukvård. Det svenska kontoret har vuxit mycket de senaste åren, när det gäller rekrytering av fältarbetare, kommunikation och insamling. Utmaningen framåt handlar om att befästa positionen både i Sverige och internationellt så att vi kan göra ännu mera nytta för våra patienter, säger Läkare Utan Gränsers ordförande Monika Oswaldsson.
 
Mari Mörth tillträder den 1 juni 2015. Hon tar över efter Johan Mast, som lett organisationen sedan 2010. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare