Hoppa till huvudinnehåll

Ny läkemedelskur effektiv mot resistent tuberkulos

Published 16 juli 2015
Foto: Lana Abramova.
En ny kombination av läkemedel för att behandla extremt läkemedelsresistent tuberkulos har visat bra resultat.

En ny kombination av läkemedel för att behandla extremt läkemedelsresistent tuberkulos har visat bra resultat på en patientgrupp i Grozny.

För två år sedan såg ett av våra team i Grozny, i Ryska Federationen, hur allt fler patienter med multiresistent tuberkulos (MDR-TB) inte svarade på den behandling de fick och att det inte fanns några andra läkemedel i landet som kunde hjälpa dem.

Därför lade vi fram ett förslag till hälsoministeriet om hur man skulle kunna behandla extremt läkemedelsresistent tuberkulos (XDR-TB) på ett nytt sätt. I april 2014 började vi behandla patienter med en ny kombination av läkemedel som bland annat innehöll bedaquiline, som är ett nytt läkemedel.

Vi ser väldigt bra resultat med den nya kombinationen av läkemedel. Resultat som tidigare hade varit svårt att föreställa sig

säger vår läkare Animesh Sinha.

Den multiresistenta varianten av tuberkulos (MDR-TB) är resistent mot två av de bästa läkemedlen som finns för att behandla sjukdomen – isoniazid och rifampicin. Dessa läkemedel används för att behandla alla som har tuberkulos (tbc). Extremt läkemedelsresistent tuberkulos (XDR-TB) orsakas av stammar från MDR-TB som är resistenta mot än fler läkemedel, bland annat mot åtminstone ett ur gruppen fluorokinoloner och ett av tre injicerbara läkemedel.

Förutom bedaquiline ingår fyra andra läkemedel i den nya kombinationen; clofazimine (används vanligtvis för spetälska), linezolid, amoxicillin/clavulanic acid och imipenem/cilastatin (används vanligtvis för andra infektioner). Alla läkemedel är erkända av Världshälsoorganisationen men den här kombinationen har inte tidigare använts i den Ryska Federationen.

Vi har i dagsläget 51 patienter under behandling med den nya bedaquiline-kuren. Behandlingen tar två år och under den tiden kommer varje patient få en egen kombination av läkemedel beroende på sjukdomsförloppet. De 28 patienter som får imipenem/cilastin behandlas på sjukhus eftersom medicinerna ges via kateter.

Förutom patienter med XDR-TB har vi även börjat behandla människor som har både tbc och diabetes, eftersom personer som har diabetes är mer mottagliga för att smittas av tbc. Förnärvarande har vi 12 patienter inskrivna i det programmet.

För att kunna fokusera våra insatser på patienter med XDR-TB, börjar vi nu lämna över våra program för läkemedelsresistent tuberkulos till hälsoministeriet.

“Jag har varit sjuk i mer än 15 år – mitt mål är att bli frisk”

Så här beskriver av våra patienter, Elena 35 år, de fysiska och psykiska påfrestningarna av att leva med extremt läkemedelsresistent tuberkulos: 

“2001 började jag känna mig svag och retlig. När jag började spotta blod tog jag mig till sjukhuset och fick diagnosen tuberkulos. På den tiden pågick kriget i republiken (Tjetjenien) så jag kunde inte få rätt behandling. Året därpå kunde jag resa till staden Cheboksary där jag fick behandling och blev friskförklarad efter sex månader. När jag fick diagnosen första gången blev jag inte så orolig eftersom sjukdomen gick att bota.

Jag blev sjuk igen både 2004 och 2006 men efter ytterligare en behandling mådde jag ganska bra i fem år. Men efter 2011 fick jag allt fler återfall.

När jag diagnosticerades med en form av tbc som är svår att bota blev jag väldigt orolig. Läkaren fann även en cysta i min lunga. Jag fick självmordstankar och jag bad till och med om att få en injektion för att göra slut på mitt lidande.

Men när jag sattes på behandling med den nya läkemedelskuren fick jag hopp om att kunna bli botad. Jag blev gladare och återfick viljan att leva. Jag vet att den här behandlingen kommer hjälpa mig och om att jag slutar så finns det inget som kan hjälpa mig. Jag har varit sjuk i 15 år, jag har inget socialt liv alls. Mitt mål är att bli botad!”

Elena bor i Grozny, Tjetjenien, i den Ryska Federationen. Hon blev diagnosticerad med extremt läkemedelsresistent tuberkulos (XDR-TB) i december 2013. Eftersom det inte fanns någon behandling för den formen av tbc sattes hon på en standardbehandling för multiresistent tbc (MDR-TB). Men när den nya behandlingskuren med bedaquiline blev tillgänglig, kunde Elena påbörja sin behandling i oktober 2014. Bara två månader senare visade hennes prover negativt för tbc. Nu har hon varken hosta eller feber och har gått upp 10 kilo. Elena kommer att fortsätta sin behandling till oktober 2016.  

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare