Hoppa till huvudinnehåll

Ny våldsvåg i Bangui

Publicerad 20 december 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Triage-området på Banguis flygplats. Här görs den första bedömningen av patienterna - de med allvarligast symptom skickas vidare för registrering och behandling.

Triage-området på Banguis flygplats. Här görs den första bedömningen av patienterna - de med allvarligast symptom skickas vidare för registrering och behandling.

Ett tillfälligt lugn i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui avlöstes av en ny våldsvåg strax före jul. Ett par hundra skadade har anlänt till våra kliniker runt om i staden.

Förutom de närmare 200 skadade som fått vård på våra kliniker har den senaste våldsvågen lett till att ytterligare tusentals människor har sökt skydd i de tillfälliga läger som upprättats i Bangui och där våra team också finns på plats.

Stridigheterna i huvudstaden tog fart den 5 december då omfattande sammandrabbningar ledde till att 190 skadade fördes till Banguis största allmänna sjukhus där Läkare Utan Gränser för närvarande bistår med akutvård. I samband med att internationella styrkor anlände till staden avtog våldet, berättar Jessie Gaffric, Läkare Utan Gränsers projektkoordinator vid sjukhuset.

– Dagarna före den 20 december kom färre patienter till sjukhuset och framför allt såg vi en nedgång i antalet skottskadade. Den 20:e fick vi in 49 patienter med skottskador och sedan dess har det kommit runt 15 skottskadade varje dag.

I samband med att allt fler tvingas lämna sina hem och söka skydd i flyktingläger runt om i staden har antalet fall av luftvägsinfektioner fördubblats. På vårt fältsjukhus i lägret vid Banguis flygplats lider runt 16 procent av de 450 patienter som våra team tar hand om varje dag av luftvägsinfektioner.

– De här människorna saknar både tak över huvudet och annan hjälp och därför blir de sjuka, säger Lindis Hurum, fältkoordinator. Vi kan se på patienternas hälsotillstånd att levnadsvillkoren i lägret blir allt sämre. Därför fortsätter vi att uppmana andra organisationer att utöka arbetet med att förbättra situationen i lägret. Annars kommer människorna att fortsätta lida och vi kommer att fortsätta se konsekvenserna i våra projekt.

Läkare Utan Gränser har jobbat i Centralafrikanska republiken sedan 1997 och för närvarande har vi sju reguljära projekt (i Batangafo, Boguila, Carnot, Kabo, Ndéle, Paoua och Zémio) och fyra akutprojekt (i Bangui, Bossangoa, Bouca och Bria). Ett mobilt akutteam bistår med vård i flyktinglägren i Bangui. Vi planerar även att inom kort påbörja insatser vid sjukhusen i Bangassou och Ouango.

För närvarande bidrar vi med gratis sjukvård till runt 400 000 människor och tillhandahåller cirka 800 platser för inneliggande patienter. Vi arbetar på sju sjukhus, två vårdcentraler och 40 hälsostationer. Våra team består av fler än 100 internationella medarbetare och cirka 1 100 lokalt anställda.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.