Hoppa till huvudinnehåll

Ny våldsvåg i Bangui

Published 20 december 2013
Triage-området på Banguis flygplats. Här görs den första bedömningen av patienterna - de med allvarligast symptom skickas vidare för registrering och behandling.
Foto: Samuel Hanryon
Triage-området på Banguis flygplats. Här görs den första bedömningen av patienterna - de med allvarligast symptom skickas vidare för registrering och behandling.

Ett tillfälligt lugn i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui avlöstes av en ny våldsvåg strax före jul. Ett par hundra skadade har anlänt till våra kliniker runt om i staden.

Förutom de närmare 200 skadade som fått vård på våra kliniker har den senaste våldsvågen lett till att ytterligare tusentals människor har sökt skydd i de tillfälliga läger som upprättats i Bangui och där våra team också finns på plats.

Stridigheterna i huvudstaden tog fart den 5 december då omfattande sammandrabbningar ledde till att 190 skadade fördes till Banguis största allmänna sjukhus där Läkare Utan Gränser för närvarande bistår med akutvård. I samband med att internationella styrkor anlände till staden avtog våldet, berättar Jessie Gaffric, Läkare Utan Gränsers projektkoordinator vid sjukhuset.

– Dagarna före den 20 december kom färre patienter till sjukhuset och framför allt såg vi en nedgång i antalet skottskadade. Den 20:e fick vi in 49 patienter med skottskador och sedan dess har det kommit runt 15 skottskadade varje dag.

I samband med att allt fler tvingas lämna sina hem och söka skydd i flyktingläger runt om i staden har antalet fall av luftvägsinfektioner fördubblats. På vårt fältsjukhus i lägret vid Banguis flygplats lider runt 16 procent av de 450 patienter som våra team tar hand om varje dag av luftvägsinfektioner.

– De här människorna saknar både tak över huvudet och annan hjälp och därför blir de sjuka, säger Lindis Hurum, fältkoordinator. Vi kan se på patienternas hälsotillstånd att levnadsvillkoren i lägret blir allt sämre. Därför fortsätter vi att uppmana andra organisationer att utöka arbetet med att förbättra situationen i lägret. Annars kommer människorna att fortsätta lida och vi kommer att fortsätta se konsekvenserna i våra projekt.

 

Läkare Utan Gränser har jobbat i Centralafrikanska republiken sedan 1997 och för närvarande har vi sju reguljära projekt (i Batangafo, Boguila, Carnot, Kabo, Ndéle, Paoua och Zémio) och fyra akutprojekt (i Bangui, Bossangoa, Bouca och Bria). Ett mobilt akutteam bistår med vård i flyktinglägren i Bangui. Vi planerar även att inom kort påbörja insatser vid sjukhusen i Bangassou och Ouango.

För närvarande bidrar vi med gratis sjukvård till runt 400 000 människor och tillhandahåller cirka 800 platser för inneliggande patienter. Vi arbetar på sju sjukhus, två vårdcentraler och 40 hälsostationer. Våra team består av fler än 100 internationella medarbetare och cirka 1 100 lokalt anställda.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare