Hoppa till huvudinnehåll

Ny våldsvåg i Bangui

Publicerad 20 december 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Triage-området på Banguis flygplats. Här görs den första bedömningen av patienterna - de med allvarligast symptom skickas vidare för registrering och behandling.

Triage-området på Banguis flygplats. Här görs den första bedömningen av patienterna - de med allvarligast symptom skickas vidare för registrering och behandling.

Ett tillfälligt lugn i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui avlöstes av en ny våldsvåg strax före jul. Ett par hundra skadade har anlänt till våra kliniker runt om i staden.

Förutom de närmare 200 skadade som fått vård på våra kliniker har den senaste våldsvågen lett till att ytterligare tusentals människor har sökt skydd i de tillfälliga läger som upprättats i Bangui och där våra team också finns på plats.

Stridigheterna i huvudstaden tog fart den 5 december då omfattande sammandrabbningar ledde till att 190 skadade fördes till Banguis största allmänna sjukhus där Läkare Utan Gränser för närvarande bistår med akutvård. I samband med att internationella styrkor anlände till staden avtog våldet, berättar Jessie Gaffric, Läkare Utan Gränsers projektkoordinator vid sjukhuset.

– Dagarna före den 20 december kom färre patienter till sjukhuset och framför allt såg vi en nedgång i antalet skottskadade. Den 20:e fick vi in 49 patienter med skottskador och sedan dess har det kommit runt 15 skottskadade varje dag.

I samband med att allt fler tvingas lämna sina hem och söka skydd i flyktingläger runt om i staden har antalet fall av luftvägsinfektioner fördubblats. På vårt fältsjukhus i lägret vid Banguis flygplats lider runt 16 procent av de 450 patienter som våra team tar hand om varje dag av luftvägsinfektioner.

– De här människorna saknar både tak över huvudet och annan hjälp och därför blir de sjuka, säger Lindis Hurum, fältkoordinator. Vi kan se på patienternas hälsotillstånd att levnadsvillkoren i lägret blir allt sämre. Därför fortsätter vi att uppmana andra organisationer att utöka arbetet med att förbättra situationen i lägret. Annars kommer människorna att fortsätta lida och vi kommer att fortsätta se konsekvenserna i våra projekt.

Läkare Utan Gränser har jobbat i Centralafrikanska republiken sedan 1997 och för närvarande har vi sju reguljära projekt (i Batangafo, Boguila, Carnot, Kabo, Ndéle, Paoua och Zémio) och fyra akutprojekt (i Bangui, Bossangoa, Bouca och Bria). Ett mobilt akutteam bistår med vård i flyktinglägren i Bangui. Vi planerar även att inom kort påbörja insatser vid sjukhusen i Bangassou och Ouango.

För närvarande bidrar vi med gratis sjukvård till runt 400 000 människor och tillhandahåller cirka 800 platser för inneliggande patienter. Vi arbetar på sju sjukhus, två vårdcentraler och 40 hälsostationer. Våra team består av fler än 100 internationella medarbetare och cirka 1 100 lokalt anställda.

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.