Hoppa till huvudinnehåll

NYA EBOLAFALL I GUINEA OCH SIERRA LEONE

Publicerad 4 juni 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En sjuksköterska på väg in till isoleringsenheten på Läkare Utan Gränsers ebolaklinik i ConaKry, Guinea. FOTO: Sylvain Cherkaoui

En sjuksköterska på väg in till isoleringsenheten på Läkare Utan Gränsers ebolaklinik i ConaKry, Guinea. FOTO: Sylvain Cherkaoui

Det kommer rapporter om nya fall av ebola i Guinea och Sierra Leone. Vi fortsätter därför med våra insatser i båda länderna och behandlar patienter samt försöker begränsa spridningen av epidemin.

Antalet ebolapatienter i Guinea har gått ned de senaste veckorna, men nu kommer rapporter om nya sjukdomsfall där och i Sierra Leone. Hittills har 300 människor insjuknat i ebola runt om i Västafrika.

– När jag lämnade Guinea så hade vi en enda patient kvar i isoleringsenheten och det kändes hoppingivande inför framtiden, berättar Anna Sjöblom, som arbetade som sjuksköterska i Läkare Utan Gränsers ebolaklinik i Conakry i Guinea fram till mitten av maj.

– Inkubationstiden för många av de människor som haft kontakt med ebolasmittade var över. Därför riskerade de inte längre att insjukna. Det är mycket oroande att vi nu ser nya ebolafall i både Guinea och Sierra Leone, fortsätter Anna Sjöblom.

Ny ebolaklinik i Sierra Leone

Vi upprättar nu, i samarbete med hälsomyndigheterna, en ebolaklinik i Koindu i Sierra Leone. Detta efter att hälsomyndigheterna bekräftat ett ebolafall och fyra dödsfall i Koindu i Kailahun-distriktet nära den guineanska gränsen. Den 29 maj rapporterade myndigheterna ytterligare 18 misstänkta fall, varav sex personer har avlidit.

Ett team av ebolaspecialister är nu på väg att sammansluta med resterande personal på plats i Koindu. Logistiskt och medicinskt material såsom skyddskläder och mediciner är på väg.

Nya fall i Guinea

Trots tidigare insatser för att begränsa spridningen har antalet bekräftade fall ökat under de senaste veckorna enligt de guineanska hälsomyndigheterna. Den 30 maj rapporterades 178 bekräftade fall och 113 dödsfall.

Epidemin har spridit sig till kustområdet Boffa och till Télimélé i Kindia-regionen. Nya patienter har också registrerats i Conakry, Gueckedou och Macenta.

Ökningen kan bero på en ovilja och rädsla hos sjuka att söka vård. Att sjukdomen sprids till olika områden kan bero på att sjuka människor reser och förflyttar sig. Dessutom är det vanligt att familjer transporterar sina avlidna anhörigas kroppar för begravning till andra städer. Det är särskilt svårt att behandla patienter och kontrollera spridningen, eftersom flera geografiska områden är drabbade

– Ebola är en sjukdom som skrämmer många och som det finns många felaktiga föreställningar om.  Det är en mycket farlig sjukdom, men man kan bli frisk speciellt om man får vård. Över 30 patienter som vi behandlade i Guinea överlevde och blev friska, berättar Anna Sjöblom.

– Därför är det viktigt att vi fortsätter arbetar med att upplysa människor om sjukdomen och uppmanar sjuka att söka sjukvård, avslutar Anna Sjöblom.

Läkare Utan Gränser har 300 internationella och lokalt anställda medarbetare på plats i regionen. Över 40 ton utrustning och förnödenheter har skickats för att bekämpa ebolaepidemin.

Se en film med Anna Sjöblom i Guinea här.
Läs mer om ebola här.

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon. 

I provinsen Kouroussa i Guinea förbereder vi oss just nu på nästa malariatopp, som inträffar i området varje år mellan juni och september.
Malaria

Kampen mot malaria i Guinea

Malaria är en av de fem främsta orsakerna i världen till att barn under fem år dör. Trots att malaria är en sjukdom som kan undvikas och dessutom botas.