Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

Nya strider hindrar humanitär hjälp i Mali

Publicerad 5 augusti 2016
En läkare mäter ett barns överarm, i Koutiala distriktet, Mali, för att se om barnet är undernärt.
Foto: Hadja Nantenin Dioumessy/Läkare Utan Gränser

Sedan fredsavtalet undertecknades i Mali för ett år sedan har inga betydande framsteg gjorts. Nya strider har brutit ut mellan olika grupper vilket, tillsammans med den ökande kriminaliteten, begränsar möjligheten att nå ut med humanitär hjälp. 

– Befolkningen saknar tillgång till sjukvård, livsmedel, vatten och tak över huvudet. Regionerna i norra delen av landet har till viss del hamnat utanför statlig kontroll och sjukvården har kollapsat efter konflikten, berättar Côme Niyomgabo, landansvarig i Mali.

Sedan 21 juli har våldsamma sammandrabbningar drabbat regionen Kidal i norr, med fler än 50 döda och 82 skadade. Denna utveckling är delvis en återspegling av den besvikelse som befolkningen upplever eftersom fredsavtalen inte har lett till någon verklig förbättring av vardagen.

– Det är också svårt att nå fram med humanitär hjälp. Sammandrabbningar mellan beväpnade grupper och en allmän ökning av kriminaliteten gör det svårt för biståndsarbetare att nå fram till befolkningen, säger Côme Niyomgabo.

I Ansongo i Gao-regionen stöder vi sjukhuset med primärvård, mödravård, näringsprogram och kirurgi. Vi har också lanserat ett projekt för perioden september – december som specifikt syftar till att hjälpa barn under fem år och gravida nomadkvinnor som flyttar runt i regionen under den tiden på året. Befolkningen i dessa områden har ofta rest mycket långa sträckor före sin första kontakt med sjukvårdspersonal. För närvarande är de också försvagade efter mer än fem år av väpnad konflikt.

En sjuksköterska väger ett barn i Koutiala-regionen, Mali.En sjuksköterska väger ett barn i Koutiala-regionen, Mali. Foto: Hadja Nantenin Dioumessy/Läkare Utan Gränser.

Dessutom har vi börjat ge malariabehandling i förebyggande syfte i Ansongo Cercle, för att på så sätt skydda barnen under de månader när malaria härjar som värst. Vi planerar också att genomföra samma strategi i Kidal, men detta ligger för närvarande på is på grund av säkerhetsskäl.

Regeringen i huvudstaden Bamako har inga representanter i Kidal. Och till följd av den bristande säkerheten arbetar ytterst få humanitära organisationer i området. De uppblossande striderna komplicerar den nuvarande situationen ytterligare. Men i samarbete med den lokala organisationen Solisa fortsätter vi vårt arbete med att stödja två vårdcentraler i staden Kidal liksom många andra på landsbygden.

Vi har arbetat i Ansongo-distriktet i Gao-regionen sedan början av krisen 2012 och i Kidal sedan 2015. Dessa områden är bland de värst drabbade av konflikten i Mali. Vi fortsätter att tillhandahålla kostnadsfri vård till de människor som drabbats av den väpnade konflikten, behandlar sjukdomar, genomför vaccinationskampanjer samt svarar på nödsituationer.
Förutom Gao och Kidal arbetar vi också i regionerna Timbuktu och Sikasso.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva