Hoppa till huvudinnehåll

Nya strider leder till massflykt i Centralafrikanska republiken

Publicerad 27 november 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Runt 80 personer dödades i Bouca när området attackerats och hus brändes ner.

Runt 80 personer dödades i Bouca när området attackerats och hus brändes ner.

För andra gången på två månader har sammandrabbningar tvingat människor på flykt i den nordöstra delen av Centralafrikanska republiken. Behovet av akut humanitär och medicinsk hjälp till befolkningen är fortfarande stort.

Flera människor har dödats och skadats i striderna som startade i början av förra veckan strax utanför staden Bouca med 15 000 invånare. Några av de skadade fördes till vår mottagning och två män vars tillstånd var kritiskt fick föras till sjukhuset i Batangafo 10 mil bort. En av dem dog på vägen.

Jean Pierre G. är patient på sjukhuset i Batangafo. Han berättar om hur de före detta Seleka-rebellerna attackerade hans by:

– Mitt hus sattes i brand medan min fru, mina barn och jag var inomhus. De tog sig ut. Seleka-rebellerna visste inte att jag fanns där inne. Jag försökte också ta mig ut, men så snart som de såg mig så började de skjuta och jag fick gå in i huset igen fast det var övertänt. Jag lyckades till slut forcera dörren och ta mig ut. Jag sprang så fort jag kunde. Rebellerna kunde inte se mig för all rök. Jag tog mig till bushen och gömde mig hos en katolsk hjälporganisation.

Uppmaning till FN

Vi uppmanar återigen det internationella samfundet, särskilt Förenta nationerna (FN) att förstärka sin insats efter de nya striderna mellan beväpnad milis och före detta Seleka-rebeller.

– Striderna i Bouca är ett tecken på hur fasansfullt våld drabbat Centralafrikanska republiken. Vi är mycket bekymrade över levnadsvillkoren för dem som är på flykt, oavsett om de tagit tillflykt till överfulla kyrkor, moskéer eller skolor. Men även de vi inte ser, som gömmer sig i bushen utan tillgång till sjukvård, mat eller vatten och som hotas av epidemier. Mycket mer behöver göras och det måste göras nu, säger Sylvain Groulx, landansvarig i Centralafrikanska republiken.

I spåren av våldet i september

Den senaste tidens våld har inträffat i spåren av de dödliga sammandrabbningar som skedde i september, då runt 100 civila dödades i attacker. Beväpnade grupper brände ner 700 hus och tusentals människor tvingades på flykt. Sedan dess har människor levt i rädsla och under hot.

 – Mer än hälften av de 700 personer som söker skydd hos den katolska organisationen i Bouca har flytt. Situationen är mycket spänd. Många muslimska familjer lämnar staden. Allt du ser är beväpnade män, säger Matthieu Amiraux, vår fältsamordnare i Bouca.

FN uppskattar att 400 000 människor, det vill säga tio procent av befolkningen, är på massflykt i Centralafrikanska republiken sedan kuppen i mars 2013. I Bossangoa och Bouca växer antalet människor som drivits på flykt.

Ibrahim A. Merchant bor i Bouca och berättar om hur han ser på bakgrunden till attacken:

– De vill splittra och skapa krig mellan olika folkgrupper. Men varken kristna eller muslimer vill det. Vi har umgåtts, vi har levt tillsammans i Centralafrikanska republiken i århundranden. Vi är alla centralafrikaner. Vi har gått i skolan tillsammans, vi har spenderat vår barndom ihop. Ska de få skapa sprickor mellan oss?

Fler mobila kliniker

Krisen fortsätter även i grannstaden Bossangoa där uppskattningsvis 35 000 flyktingar är i behov av hjälp. Vi startade mobila kliniker i mitten av november för att nå dem som gömmer sig i bushen.
Vi kräver att FN och andra humanitära organisationer ska öka sin närvaro för att bemöta denna försummade kris.

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.