
Lördagen den 11 januari behandlade vårt team på Castor-sjukhuset i Bangui, Centralafrikanska republiken, 15 skadade efter att tre granater detonerat i närheten. En av granaterna råkade explodera inne på sjukhusområdet och en av våra medarbetare skadades lindrigt.
Lugnet i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui blev inte långvarigt. På lördagen orsakade artilleriexplosioner och oavbrutna strider panik i olika delar av staden. Halva stadens befolkning beräknas vara på flykt på grund av konflikten.
Ornella Bendolo, 23, är en av de sårade som kom till sjukhuset efter att granaterna exploderat i närheten av sjukhuset och även i närheten av det läger för internflyktingar som upprättats vid ett religiöst center.
– Hela min familj skadades. En bil passerade och de kastade in en granat i huset. Min syster, min mamma och även en 8-månaders baby i familjen drabbades, berättar Ornella.
En 16-årig pojke dog till följd av sina skador innan han kunde förflyttas till sjukhuset. Vår medarbetare behövde inte sjukhusvård.
Spänd situation
Under tiden som striderna pågick tog 50 personer ur lokalbefolkningen sin tillflykt till sjukhuset. Efter explosionerna, som enligt obekräftade uppgifter kan ha varit ett försök att attackera flyktinglägret, sändes ett team från Läkare Utan Gränser till sjukhuset för att förstärka arbetet där. Till följd av striderna kunde de inte ta sig fram till sjukhuset.
I Bangui är situationen fortfarande spänd. Fler än 512 000 människor befinner sig på flykt, vilket är halva stadens befolkning.
Joachim Sadoum är 64 år och en av de få invånarna i Castorområdet som bestämde sig för att inte fly utan istället vara kvar och vakta huset.
– Runt 3 500 människor bodde här, men efter attackerna den 5 december så är området tomt.
Joachim skadades i ena handen och benet när han flydde från striderna förra lördagen. Han förklarar:
– Jag föddes i det här området och jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Vi har aldrig haft några problem här, inte förrän nu.
