Hoppa till huvudinnehåll

NYA STRIDER SKAPAR PANIK I BANGUI

Publicerad 15 januari 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkare Utan Gränsers personal behandlar en pojke i lägret Don Bosco i Bangui.

Läkare Utan Gränsers personal behandlar en pojke i lägret Don Bosco i Bangui.

Lördagen den 11 januari behandlade vårt team på Castor-sjukhuset i Bangui, Centralafrikanska republiken, 15 skadade efter att tre granater detonerat i närheten. En av granaterna råkade explodera inne på sjukhusområdet och en av våra medarbetare skadades lindrigt.

Lugnet i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui blev inte långvarigt. På lördagen orsakade artilleriexplosioner och oavbrutna strider panik i olika delar av staden. Halva stadens befolkning beräknas vara på flykt på grund av konflikten.

Ornella Bendolo, 23, är en av de sårade som kom till sjukhuset efter att granaterna exploderat i närheten av sjukhuset och även i närheten av det läger för internflyktingar som upprättats vid ett religiöst center.

 – Hela min familj skadades. En bil passerade och de kastade in en granat i huset. Min syster, min mamma och även en 8-månaders baby i familjen drabbades, berättar Ornella.

En 16-årig ​​pojke dog till följd av sina skador innan han kunde förflyttas till sjukhuset. Vår medarbetare behövde inte sjukhusvård.

Spänd situation

Under tiden som striderna pågick tog 50 personer ur lokalbefolkningen sin tillflykt till sjukhuset. Efter explosionerna, som enligt obekräftade uppgifter kan ha varit ett försök att attackera flyktinglägret, sändes ett team från Läkare Utan Gränser till sjukhuset för att förstärka arbetet där. Till följd av striderna kunde de inte ta sig fram till sjukhuset.

I Bangui är situationen fortfarande spänd. Fler än 512 000 människor befinner sig på flykt, vilket är halva stadens befolkning.

Joachim Sadoum är 64 år och en av de få invånarna i Castorområdet som bestämde sig för att inte fly utan istället vara kvar och vakta huset.

 – Runt 3 500 människor bodde här, men efter attackerna den 5 december så är området tomt.

Joachim skadades i ena handen och benet när han flydde från striderna förra lördagen. Han förklarar:

 – Jag föddes i det här området och jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Vi har aldrig haft några problem här, inte förrän nu.

Relaterade nyheter

Ett litet barn vaccineras i Centralafrikanska republiken som en del av vår vaccinationskampanj.
Centralafrikanska republiken

Framsteg efter stor vaccinationskampanj

Många barn får inte ens de mest grundläggande vaccinerna i Centralafrikanska republiken. Vi driver en vaccinationskampanj utan motstycke där målet är att vaccinera 213 000 barn mot nio vanliga sjukdomar.

Sjuksköterskan Mia Hejdenberg pratar med Catinka Agneskog om sitt arbete i en av de mest försummade konflikterna.
Centralafrikanska republiken

Podd: Sjuksköterskan Mia om en födelsedag på sjukhusgolvet

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar sjuksköterskan Mia Hejdenberg om vardagen i en krigszon och hur man förhandlar med krigsherrar och rebeller.

Emile Mushabah Kabala, som arbetar på Paoua-sjukhuset i Centralafrikanska republiken, ser till Ndjimarem Epejoint's sår.
Centralafrikanska republiken

4 saker du ska veta om konflikten i CAR

Det pågående kriget har resulterat i en långvarig humanitär kris, vilket skapat stora hälsobehov bland befolkningen. Här är fyra saker du ska veta om konflikten i Centralafrikanska republiken (CAR).

Staden Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Vi vårdar drabbade av massvåldtäkt

Vi har vårdat tio kvinnor efter en massvåldtäkt i Centralafrikanska republiken. Kvinnorna behandlades på sjukhuset i staden Bossangoa i förra veckan. Patienterna rapporterade att beväpnade män hade våldtagit dem upprepade gånger.