Hoppa till huvudinnehåll

NYA STRIDER SKAPAR PANIK I BANGUI

Publicerad 15 januari 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkare Utan Gränsers personal behandlar en pojke i lägret Don Bosco i Bangui.

Läkare Utan Gränsers personal behandlar en pojke i lägret Don Bosco i Bangui.

Lördagen den 11 januari behandlade vårt team på Castor-sjukhuset i Bangui, Centralafrikanska republiken, 15 skadade efter att tre granater detonerat i närheten. En av granaterna råkade explodera inne på sjukhusområdet och en av våra medarbetare skadades lindrigt.

Lugnet i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui blev inte långvarigt. På lördagen orsakade artilleriexplosioner och oavbrutna strider panik i olika delar av staden. Halva stadens befolkning beräknas vara på flykt på grund av konflikten.

Ornella Bendolo, 23, är en av de sårade som kom till sjukhuset efter att granaterna exploderat i närheten av sjukhuset och även i närheten av det läger för internflyktingar som upprättats vid ett religiöst center.

 – Hela min familj skadades. En bil passerade och de kastade in en granat i huset. Min syster, min mamma och även en 8-månaders baby i familjen drabbades, berättar Ornella.

En 16-årig ​​pojke dog till följd av sina skador innan han kunde förflyttas till sjukhuset. Vår medarbetare behövde inte sjukhusvård.

Spänd situation

Under tiden som striderna pågick tog 50 personer ur lokalbefolkningen sin tillflykt till sjukhuset. Efter explosionerna, som enligt obekräftade uppgifter kan ha varit ett försök att attackera flyktinglägret, sändes ett team från Läkare Utan Gränser till sjukhuset för att förstärka arbetet där. Till följd av striderna kunde de inte ta sig fram till sjukhuset.

I Bangui är situationen fortfarande spänd. Fler än 512 000 människor befinner sig på flykt, vilket är halva stadens befolkning.

Joachim Sadoum är 64 år och en av de få invånarna i Castorområdet som bestämde sig för att inte fly utan istället vara kvar och vakta huset.

 – Runt 3 500 människor bodde här, men efter attackerna den 5 december så är området tomt.

Joachim skadades i ena handen och benet när han flydde från striderna förra lördagen. Han förklarar:

 – Jag föddes i det här området och jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Vi har aldrig haft några problem här, inte förrän nu.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.