Hoppa till huvudinnehåll

NYTT HIVPROJEKT I VÄSTRA KENYA

Publicerad 27 maj 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Hiv är det främsta hälsoproblemet i Ndhiwam i västra Kenya. FOTO: Jean-Christophe Nougaret

Hiv är det främsta hälsoproblemet i Ndhiwam i västra Kenya. FOTO: Jean-Christophe Nougaret

Ndhiwa i västra Kenya har ett av världens högsta antal hivpositiva. Vi inleder nu ett samarbete med lokala myndigheter för att stoppa epidemin.

Det nya hivprojektet har startats för att drastiskt minska smittspridningen och hjälpa människor som redan har hiv att leva ett långt och friskt liv. Under fyra år kommer våra team arbeta tillsammans med lokala myndigheter för att få människor att hivtesta sig regelbundet och förse redan smittade med livräddande antiretroviral behandling (ARV).

De som testas positivt kommer att få inleda sin ARV-behandling så snart som möjligt för att minska risken att de smittar någon annan. De kommer sedan att stöttas så att de fortsätter med ARV-medicineringen hela livet.

Behandling närmare hemmet

Esther Orege är 41 år och har fem barn. Hon fick veta att hon hade hiv 2001.

 – När jag upptäckte att jag var smittad så lämnade min man mig. Jag var ensam, jag var sjuk och jag var ledsen. Jag var väldigt svag. Så skrevs jag in i Läkare Utan Gränsers program i Homa Bay och fick ARV-behandling gratis. Men det var långt hemifrån och det kostade 400 kenyanska shilling (cirka två dagslöner) att åka tur och retur varje månad. Som tur är kan jag idag gå till Ndhiwasjukhuset för att få mina ARV-mediciner och jag behöver bara gå dit var tredje månad. Det är så mycket enklare än förut. Jag har nu tillit till att jag kommer att kunna arbeta och ta hand om min familj i framtiden. Jag kommer att få bli gammal. Jag har redan ett barnbarn och jag hoppas jag får leva så att jag får träffa hennes barn.

Nya rutiner

Det här programmet kommer även att förenkla vården, bland annat genom anpassade medicinska protokoll och genom att ta in icke-medicinsk personal i vårdarbetet. Gravida kvinnor kommer systematiskt att hivtestas och alla som visar sig vara positiva ska få påbörja ARV-behandling på en gång för att minska risken att de ska överföra viruset till sitt barn under graviditeten eller vid förlossningen. Hivtestning kommer även att ingå i rutinerna i samband med vaccinering.

Thomas Soyoua är bonde i Kawanga, ett område med ett fåtal invånare på landsbygden i västra Kenya, inte långt från Victoriasjön. Han har fem barn och måste jobba hårt på fälten för att kunna försörja sin familj. För sex år sedan kände sig Thomas så svag att det blev omöjligt för honom att arbeta. Hans barn tvingades hoppa av skolan eftersom han inte längre kunde betala skolavgiften. Ganska snart efter det gjorde han ett hivtest och upptäckte att han var smittad. Han inledde genast en ARV-behandling.

Medvetenhet och framtidstro

Thomas kommer behöva ta ARV-mediciner varje dag i resten av sitt liv. Han känner sig dock positiv inför framtiden och vill uppmuntra andra med hiv att leva hälsosamt.

  – Jag hoppas på att få fortsätta med medicinerna och uppfylla mina mål; att mina barn ska få en utbildning, de går i skolan och på universitet nu. Jag har även pratat med andra smittade och uppmanat dem att vara försiktiga med sjukdomen, för om de inte sköter behandlingen så kan de dö, säger Thomas.

Långt kvar

Trots att tydliga steg tagits i kampen mot hiv under det senaste årtiondet av hälsoministeriet och dess partners, så är hiv fortfarande det främsta hälsoproblemet i Ndhiwa. Enligt en studie gjord av vårt researchcenter, Epicenter, är 24,1 procent av befolkningen i Ndhiwa-området hivpositiv. Samtidigt smittas två vuxna av hundra varje år. Det är betydligt högre än på andra håll i Kenya där 6,3 procent hade hiv 2009, medan genomsnittet för hela provinsen var 14,9 procent.

Det här programmet kommer göra det möjligt att jämföra situationen under fyra års tid och därmed se vilken betydelse programmet har, något som är ovanligt när det gäller hivprogram.

Aktuellt om Kenya

Hivtester på hiv-avdelningen på sjukhuset i Arua, Uganda.
Nyheter från fältet

Kraftsamling nödvändig för att stoppa aids, tuberkulos och malaria

Svenska regeringens stöd till Globala fonden är av stor vikt om aids, tuberkulos och malaria ska stoppas till 2030.Vi som arbetar med att bekämpa dessa sjukdomar vill att Sverige skickar en tydlig signal om att vi kommer att fullfölja våra åtaganden för att stoppa dessa epidemier.

Två kvinnor som lever med hiv i Kongo-Kinshasa. För dem är hivmediciner livsviktiga, men de har inte råd att köpa dem.
Nyheter från fältet

Hutlöst dyra läkemedel för resistenta hivpatienter

Priset för nya hivmediciner är så högt att det hotar kampen mot hiv. Det är ett stort hälsoproblem för patienter som är resistenta mot äldre läkemedel.

En hälsoarbetare genomför ett hivtest hemma hos en kvinna i KwaZulu-Natal, Sydafrika.
Nyheter från fältet

Sydafrika: ​Dörrknackning kan rädda många hivsmittade

Att hivtesta människor i deras hem är ett effektivt sätt att förebygga hiv. Det visar vårt pilotprojekt som gett mycket goda resultat i Sydafrika.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.