Hoppa till huvudinnehåll

Nytt läger byggs i Grande-Synthe

Publicerad 13 januari 2016
Foto: Stephan Rouge
2500 människor, de flesta från irakiska Kurdistan, lever under bedrövliga förhållanden i Grande Synthe i norra Frankrike.

Läkare Utan Gränser har fått tillstånd av franska myndigheter att bygga ett nytt läger för flyktingar i norra Frankrike. På den nuvarande informella lägerplatsen i Grande-Synthe, nära Dunkirk, är 2500 människor strandsatta och de lever under fruktansvärda förhållanden.

Våra team påbörjade arbetet med att upprätta lägret den 11 januari och vi beräknar att det kommer att ta runt fyra veckor.

– Förhållanden i Grande-Synthe är något av det värsta jag har sett under mina 20 år inom humanitärt arbete, säger Vickie Hawkins, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Storbritannien.

Hundratals familjer från irakiska Kurdistan, däribland många små barn, lever i ett hav av lera och har bara tunna tält och filtar som skydd mot kylan.

Att låta människor frysa i leran för att avskräcka andra från att göra samma resa är oacceptabelt och inhumant. Vickie Hawkins

Platsen översvämmas lätt och det finns inte tillräckligt med toaletter, mat och vatten. De bedrövliga förhållandena har redan orsakat hälsoproblem och när nu temperaturen sjunker ytterligare finns det risk att människor börjar dö av lunginflammation, fortsätter Vickie Hawkins.

Blockerade av myndigheterna

Trots insatserna från brittiska volontärer och Läkare Utan Gränser är det inte möjligt att göra situationen på den nuvarande platsen tillräckligt bra – det är för trångt, marken är vattensjuk och har dessutom avsatts av myndigheterna för ett nytt bostadsprojekt.

De som arbetar och de som lever i det informella lägret hindras även av myndigheterna att ta in material för att förbättra sina förhållanden, till exempel när det gäller tak över huvudet.

Läkare Utan Gränsers medicinska team har arbetat i Grande-Synthe de senaste sex veckorna och i andra delar av norra Frankrike i över fyra månader.

Hudproblem som skabb, magsmärtor och luftvägsinfektioner är vanliga hälsoproblem. Sjukvårdspersonalen ser också en hel del brännskador, framför allt hos barn, som uppkommit av att man står för nära en eld för att värma sig.

Isolerade och uppvärmda tält

– Jag frågade en mamma hur hon håller sitt barn varmt om natten. Hon berättade att det enda hon kan göra är att låta barnet sova ovanpå henne, som en isolering mot den kalla marken, säger Vickie Hawkins.

– En man bad oss om en plastpresenning för att förstärka sitt tält, men vi kunde inte hjälpa honom eftersom ingen tillåts ta in material i lägret.

Det nya lägret som Läkare Utan Gränser nu har fått tillstånd att inrätta ska byggas bara 10 minuters promenad från den nuvarande platsen. Tälten rymmer fem personer och kommer att vara vinteranpassade och uppvärmda.

Lägret kommer också att ha tillräckligt med vattenstationer, toaletter, duschar och kök för att förbättra den humanitära situationen, liksom gemensamma utrymmen, elstationer, samt utrymmen för volontärer och ett lager.

Inhuman politik

– Storbritanniens och Frankrikes politik har till syfte att avskräcka och har skapat en humanitär kris. Människorna här lever under fruktansvärda förhållanden som i hög grad påverkar deras hälsa, säger Vickie Hawkins.

– Det nya lägret bör vara en tillfällig lösning för att förbättra förhållandena så att de uppnår grundläggande humanitär standard, den standard som länder som Jordanien och Turkiet lyckas uppnå för miljoner flyktingar.

– Att låta människor frysa i leran för att avskräcka andra från att göra samma resa är oacceptabelt och inhumant, avslutar Vickie Hawkins.

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare