Hoppa till huvudinnehåll

Nytt projekt i Sydsudan når patienter med båt

Publicerad 23 mars 2018
Foto: Frederic Noy / Läkare Utan Gränser
Teamet från Läkare Utan Gränser lastar av båten i Kier

I de isolerade östra delarna av Sydsudan har många människor ingen eller begränsad tillgång till sjukvård. Våra mobila sjukvårdsteam tar sig med båt och bil till de mest avlägsna byarna.

Klockan är 8 på morgonen och på Läkare Utan Gränsers anläggning i Akobo är aktiviteterna i full gång. Framför logistiktältet lastar personal en landcruiser med bord, stolar, plastmattor, septiska lådor, mediciner och annat material. I närheten dricker projektkoordinatorn sitt morgonkaffe och pratar i en dammig komradio. Med oknäppta flytvästar på axlarna diskuterar det medicinska teamet dagens strategi.

När solen väl bryter igenom det täta lövverket är anläggningen tyst och teamet redan på väg upp för floden Pibor. Deras mål är en avlägsen by där det inte finns någon sjukvård.

En by längs floden Pibor i östra Sydsudan. Foto: Frederic Noy

Pågående konflikt sedan 2013

Sedan december 2013 har miljontals drivits på flykt på grund av den pågående konflikten i Sydsudan. Till Akobo kommer dagligen människor från närliggande konfliktzoner. En del patienter berättar hur de gått till fots i dagar och bara kunde förflytta sig på nätterna när striderna avstannar tillfälligt.

Kvinnor och barn utgör majoriteten av de fördrivna. Några av dem har kunnat få husrum hos släkt eller vänner men resten har inte haft något annat val än att söka skydd i den närliggande skolan. Tillgång till mat och rent vatten är begränsad. Många kvinnor är traumatiserade efter att ha sett makar, fäder och bröder dödas.

Eftersom behoven av humanitär hjälp och sjukvård enorma i regionen beslutade vi att starta ett nytt projekt här. Genom mobila kliniker som transporteras med bil och båt erbjuder vi sjukvård till såväl flyktingar som värdsamhällena i området.

– Akobo med omgivande byar är nästan helt isolerat och saknar tillförlitlig, högkvalitativ sjukvård, säger Raphael Veicht, landansvarig i Sydsudan.

– Eftersom vårdinrättningar i området antingen har övergetts eller används till annat, har denna utsatta grupp människor ingenstans att vända sig för att få grundläggande sjukvård.

Det medicinska teamet som avreste tidigt på morgonen har nu anlänt till Kier, en timmes båtfärd från Akobo. Som vanligt bär de utrustningen till skuggan under ett träd. Inom några minuter har platsen förvandlats till en enkel vårdmottagning med ett väntrum och tält som tjänar som undersökningsrum.

Det mobila sjukvårdsteamet ger konsultationer under ett träd. En gång i veckan kommer Läkare Utan Gränsers klinik med båt till byn Kier vid Pibor-floden. Foto: Frederic Noy

Upp till 60 patienter på en dag

Patienter börjar komma och sätter sig lugnt på de utbredda mattorna i väntan på att personalen ska kontrollera deras vitalparametrar som puls, blodtryck och temperatur. Sjuksköterskeassistenter plockar ihop de mediciner som läkarna förskriver. Efter bara två och en halv timme har nästan 30 patienter undersökts.

– Vanligtvis tar vi emot mellan 50 och 60 patienter på en dag, säger Tut Kuang Ler, clinical officer*. Idag testade sex patienter positivt för malaria, fem barn hade diarré och vi hade ett fall av svampinfektion.

Genom de mobila klinikerna behandlar Läkare Utan Gränsers team över 2000 patienter i månaden i området. Vi har också börjat bygga en mer permanent –primärvårdscentral i Kier, som också kommer erbjuda viss mer avancerad vård.

Klockan är halv tre på eftermiddagen och de sista patienterna har passerat igenom den tillfälliga kliniken i Kier. Tut Kuang Ler ser sig omkring efter sena patienter. Han ser inga.

– Dags att packa ihop och åka tillbaka till Akobo, säger han.

  

En patient undersöks på den mobila kliniken i Kier. Foto: Frederic Noy

Riek Duor på Pibors strand. Foto: Frederic Noy

*Person med medicinsk utbildning som är utbildad bland annat i att göra undersökningar, ställa diagnos, förskriva läkemedel och göra vissa kirurgiska ingrepp.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare