Hoppa till huvudinnehåll

Oacceptabel attack mot filminstallation

Publicerad 7 oktober 2013

I lördags eftermiddag utsattes vår filminstallation En annan verklighet för en attack. Två maskerade män rullade in rökgranater i visningsrummet.

Filmen om ett flyktingläger i Sydsudan visades i köpcentrumet Gallerian i Stockholm, när två maskerade män rullade in rökgranater i visningsrummet och skyndade från platsen.Rummet fylldes snabbt av rök men alla besökare kunde med hjälp av vår personal ta sig ut oskadda. Polis och brandkår var snabbt på plats.
 
- Det var såklart en obehaglig upplevelse för dem som var på plats, men vi är glada att ingen kom till skada och att installationen är intakt, säger Tove Olin som är projektledare för En annan verklighet.
 
- Vi har haft väldigt många besökare och fått många positiva reaktioner. Det är jättetråkigt att detta händer sista dagen i Gallerian.
 
De två männen lämnade efter sig papperslappar med adressen till en högerextrem internetportal. Polisen har inlett en förundersökning om hatbrott. 
 
- En sådan här attack är upprörande och helt oacceptabel, men den stoppar oss inte, säger vår ordförande Monika Oswaldsson.
 
- Vi kommer fortsätta att vara en röst för utsatta människor i kriser runtom i världen. Att berätta om missförhållanden som våra patienter lever under är ett sätt att påverka och förändra så att deras situation kan bli bättre.  
 
Attacken skedde sista dagen som En annan verklighet visades i Stockholm. Från och med onsdag 9 oktober kommer filmen att visas på Gustav Adolfs torg i Malmö. Sedan fortsätter turnén till Göteborg där vi kommer finnas i Nordstan den 16 – 21 oktober.
 
Här kan du läsa mer om projektet En annan verklighet

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.