Hoppa till huvudinnehåll

Ögonblicket

Publicerad 15 april 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sanna Sjöberg kikar in i operationssalen på sjukhuset i Khost, Afghanistan.

Sanna Sjöberg kikar in i operationssalen på sjukhuset i Khost, Afghanistan. 

Det är tredje dagen på mitt nya jobb och de senaste dagarna har varit överväldigande, jag har känt mig osäker på vad jag ska lägga krut på, vad min uppgift egentligen är. 

Jag står tillsammans med en av de inhemska läkarna på operation och väntar på en liten pojke på väg ut med kejsarsnitt när en av telefonerna ringer. Barnmorskan vänder sig till oss och säger 'Prematurer, NU, på förlossningen'.  Neo-sköterskan som är med oss har precis fått barnet från snittet, och då min nationella kollega är man och inte får vistas på förlossningen tar vi snabbt beslut om att jag ska gå ensam. På väg ut från operation till förlossningen skrattar de gravida kvinnorna som ser mig springa; jag bär ju bara en pappersmössa från operationen, ingen sjal.

900 gram av överlevnadsinstinkt

På förlossningen hinner jag knappt till barnbordet innan en fågelunge landar i mina händer. 900 gram av överlevnadsinstinkt. Hon andas ytligt och för långsamt, men har en stark hjärtrytm. Barnmorskan som kom med barnet hjälper mig att koppla upp flickan så vi får en siffra på syresättningen och pulsen. Vi torkar ren henne och hon får hjälp med andningen och extra syrgas. Då börjar hon hosta och kräkas tjocka massor. När vi rengör munnen och halsen faller hon plötsligt i puls, en fruktad reaktion på rensugning i luftvägarna. Vi fortsätter att ventilera och i ett kallt ögonblick tänker jag att detta nog kommer att bli den allra första ungen att dö i mina händer. Sekunderna går och blippandet som motsvarar pulsen på syresättningsmätaren gör mig tokig. Tills det börjar blippa snabbare och snabbare. Pulsen går åter upp och när jag slutar ventilera hostar hon och andas med mera kraft, rör sig, nyser och öppnar ögonen.

Efter att ha känt mig malplacerad i flera dygn, huvudet fullt av oro över de begränsade resurserna och lite som i en bubbla… Ögonblicket blippandet blev snabbare, det var ögonblicket jag började känna på riktigt för Khost. 

Följ Sannas blogg från Khost, Afghanistan.

Aktuellt om Afghanistan

Sanna Sjöberg på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Att skaka hand

Varje dag på barnavdelningen försöker jag och mina doktorer jämka våra grundkunskaper, komma överens i behandlingsalternativ och tillvägagångssätt och tillsammans ge varje spädbarn en god chans. Men, milda makter, det har inte varit enkelt jämt.

En barnmorska tar hand om en nyfödd på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Det mänskliga i att andas

Nasreen sitter vid kanten på sängen och håller i den lilla, lilla hakan och masken mot ansiktet med ena handen, andningsblåsan med den andra och tittar stint på bröstkorgen. 

Administration en kväll på uteplatsen.
Nyheter från fältet

På en pytteliten bostadsyta

I en tryckkokare som både själva arbetet och boendet i sig innebär bubblar en hel massa saker och känslor fram. Och teamet måste klara att lösa de bekymmer som finns, nära de relationer som skapas och hela tiden vara beredd på förändring.

Avdelningen för nyfödda på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Önskade barn

Efter dagens morgonrond förlöser en mor ett alldeles för tidigt litet gossebarn, på tok för liten och ung för att överleva i de förhållanden som vår neonatalvård i fält kan erbjuda, så liten att även europeisk neonatalvård skulle se utmaningar i att ge pojken en chans.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.