Hoppa till huvudinnehåll

ÖKADE MEDICINSKA INSATSER

Publicerad 20 november 2012

Nu förstärker Läkare Utan Gränser sin personalstyrka med specialiserad akutpersonal för att möta behoven i Gaza.

De senaste dagarnas upptrappning av våldet i Gaza gör att vi nu fokuserar på att undersöka de medicinska behoven, samt förstärka insatser och ge stöd till lokala sjukhus med mediciner och medicinskt material. Den svenska projektkoordinatorn Johan Sommansson återvände till Gaza under söndagen med väskorna fyllda med läkemedel och tillsammans med två erfarna läkare. Han rapporterar:
– Jag och mitt personalteam har just satt igång arbetet med att identifiera var och hur Läkare Utan Gränser kan göra mest nytta för att hjälpa befolkningen på plats.
I anslutning till Nasser-sjukhuset i Khan Yunis i södra Gazaremsan finns sedan 2011 organisationens uppblåsbara sjukhus som används för specialistkirurgi. Vid behov kan det även omvandlas till akutmottagning och operationssal för enklare kirurgiska ingrepp.

Svårt att söka hjälp 

Läkare Utan Gränser har över 40 anställda runt om i Gazaremsan och på kliniken i Gaza City arbetar två sjuksköterskor och två sjukgymnaster.
– Stora delar av Gazas gator är helt folktomma och människor håller sig hemma av rädsla. Idag kom endast fyra patienter som vågade ta sig till vår klinik, berättar Johan Sommansson.
 Den senaste offensiven försvårar den redan bräckliga humanitära situationen och civilbefolkningen drabbas hårt av år av konflikter. Det råder även brist på tillgång till vissa typer av vård, mediciner och andra medicinska förnödenheter.
 – Läkare Utan Gränser har regelbundet sedan 2006 fördömt politiseringen av det palestinska sjukvårdssystemet och effekterna av de pågående konflikterna - dels i Israel och Palestinakonflikten, dels i interna konflikter mellan palestinska grupper, säger Virginie Mathieu, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Palestina.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Palestina sedan 1989 och i Gazaremsan sedan 2000. Sedan i juli 2010 bedrivs ett projekt för rekonstruktiv kirurgi och har över 40 palestinska medarbetare i Gaza.

Relaterade nyheter

En skadad man i korridoren på Al-Aqsa-sjukhuset i Gaza, Palestina.
Palestina

Sjukhus i Gaza överfulla av skadade

”Det som händer är oacceptabelt och omänskligt. Det är outhärdligt att se hur många obeväpnade människor som skjutits under så kort tid."
- Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för vårt arbete i Palestina.

Många palestinier har skottskadats i massprotester vid gränsen till Israel
Palestina

Ovanligt svåra skottskador i Gaza

Sedan 1 april har våra team i Gaza gett postoperativ vård till över 500 människor som skottskadats under palestinska massprotester vid gränsen till Israel. Patienterna har ovanligt svåra skador som är extremt komplexa att behandla.

En patient på vår klinik i Khan Yunis, Gaza.
Palestina

Gaza: Vi trappar upp insats för skadade

Vi har behandlat sammanlagt 102 patienter med skottskador i samband med massprotesterna i Gaza. Men vi befarar mer våld och står beredda att ge sjukvård till fler skadade.

Palestina

Brännskadade barn i Gaza

På Gazaremsan erbjuder Läkare Utan Gränser specialistvård för patienter med brännskador och trauman. På våra tre kliniker är 60 procent av patienterna barn som oftast skadats i hemmet.