Hoppa till huvudinnehåll

ÖKADE MEDICINSKA INSATSER

Publicerad 20 november 2012

Nu förstärker Läkare Utan Gränser sin personalstyrka med specialiserad akutpersonal för att möta behoven i Gaza.

De senaste dagarnas upptrappning av våldet i Gaza gör att vi nu fokuserar på att undersöka de medicinska behoven, samt förstärka insatser och ge stöd till lokala sjukhus med mediciner och medicinskt material. Den svenska projektkoordinatorn Johan Sommansson återvände till Gaza under söndagen med väskorna fyllda med läkemedel och tillsammans med två erfarna läkare. Han rapporterar:
– Jag och mitt personalteam har just satt igång arbetet med att identifiera var och hur Läkare Utan Gränser kan göra mest nytta för att hjälpa befolkningen på plats.
I anslutning till Nasser-sjukhuset i Khan Yunis i södra Gazaremsan finns sedan 2011 organisationens uppblåsbara sjukhus som används för specialistkirurgi. Vid behov kan det även omvandlas till akutmottagning och operationssal för enklare kirurgiska ingrepp.

Svårt att söka hjälp 

Läkare Utan Gränser har över 40 anställda runt om i Gazaremsan och på kliniken i Gaza City arbetar två sjuksköterskor och två sjukgymnaster.
– Stora delar av Gazas gator är helt folktomma och människor håller sig hemma av rädsla. Idag kom endast fyra patienter som vågade ta sig till vår klinik, berättar Johan Sommansson.
 Den senaste offensiven försvårar den redan bräckliga humanitära situationen och civilbefolkningen drabbas hårt av år av konflikter. Det råder även brist på tillgång till vissa typer av vård, mediciner och andra medicinska förnödenheter.
 – Läkare Utan Gränser har regelbundet sedan 2006 fördömt politiseringen av det palestinska sjukvårdssystemet och effekterna av de pågående konflikterna - dels i Israel och Palestinakonflikten, dels i interna konflikter mellan palestinska grupper, säger Virginie Mathieu, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Palestina.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Palestina sedan 1989 och i Gazaremsan sedan 2000. Sedan i juli 2010 bedrivs ett projekt för rekonstruktiv kirurgi och har över 40 palestinska medarbetare i Gaza.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare