Hoppa till huvudinnehåll

Ökat fokus på dödliga ormbett

Publicerad 3 augusti 2017
Foto: Gabriel Martinez
Den egyptiska kobran är en av många ormar som finns i Afrika.

Ormbett dödar runt 100 000 människor varje år. Trots det satsas väldigt få resurser på att behandla ormbett, och ofta är tillgången till motgift väldigt begränsad. Nu lyfter Världshälsoorganisationen WHO den viktiga frågan och lägger till ormbett på sin lista över försummade tropiska sjukdomar.

– Det här är en möjlighet att äntligen ta ett seriöst grepp om problematiken kring ormbett, säger Julien Potet, policyrådgivare för vår Acesskampanj.

Varje år dör runt 100 000 personer efter att ha blivit bitna av giftormar. Det är fler än någon annan sjukdom på WHO:s lista över försummade sjukdomar. Beslutet om att lägga till ormbett på listan togs av WHO:s rådgivande grupp för försummade tropiska sjukdomar i juni 2017.

Bristen på motgift fortsätter att vara ett stort problem i de länder som främst drabbas av farliga ormbett. På vissa platser har produkter som slutat att fungera ändå fortsatt att säljas. I andra fall har välfungerande produkter, så som Sanofis Fav-Afrique, till och med slutat att tillverkas. Fav-Afrique, som anses vara effektivt mot många afrikanska ormarter, slutade tillverkas år 2014 och lagret av motgift har nu gått ut. WHO har nu påbörjat en utvärdering av de kvarvarande produkterna för att hjälpa länder att identifiera säkra och högkvalitativa produkter som fungerar mot lokala ormarter.

Dyr behandling och otillräcklig kunskap

Varje år behandlar våra team över 2 000 patienter med ormbett på olika platser i världen, såsom Etiopien, Sydsudan och mellanöstern. Vår behandling är kostnadsfri, men för de som måste betala för sin behandling kan kostnaden ofta överstiga 100 US dollar. En sådan kostnad gör behandling i princip omöjlig på många platser där ormbett är som allra vanligast eftersom den helt enkelt är för dyr.

Att hantera ormbett blir dessutom en än större utmaning på grund av brist på lämpliga testmetoder för att identifiera ormen, utebliven utbildning och riktlinjer för medicinsk personal, och låg insikt i utbredningen av fallen.

– Vi hoppas nu att givarländre och regeringar tar konkreta steg för att förstärka utbildningen av medicinsk personal, identifiera riskzoner, se över kostnader och fortsätta utvecklingen av bättre metoder och motgift, säger Julien Potet.

Via den så kallade Accesskampanjen arbetar Läkare Utan Gränser långsiktigt för att sprida kunskap om försummade sjukdomar, samt jobbar mot beslutsfattare, forskare och myndigheter. Via initiativet Drugs for Neglected Diseases, DNDi, jobbar vi för att ta fram effektiva, säkra och snabba behandlingar och diagnosmetoder.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare