Hoppa till huvudinnehåll

Oljefatsbomber skadar allt fler människor i Syrien

Publicerad 10 juli 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Majed, 27 dagar gammal, kom till vårt vårdinrättning i Al-Ramtha med en huvudskada som orsakats av splitter en oljefatsbomb.

Majed, 27 dagar gammal, kom till vårt vårdinrättning i Al-Ramtha med en huvudskada som orsakats av splitter en oljefatsbomb. Foto: MSF

Vi ser en dramatisk ökning av skador från oljefatsbomber i södra Syrien. Under de senaste två veckorna har 65 människor med allvarliga skador från oljefatsbomber kommit till vår akutmottagning i Al-Ramtha-sjukhuset i norra Jordanien.

– Över 70 procent av de sårade har sprängskador och antalet allvarliga sårskador vittnar om våld, säger Renate Sinke, projektsamordnare för vår kirurgiska verksamhet på Al-Ramtha-sjukhuset.
 
Vi och andra organisationer har upprepade gånger krävt ett slut på bombningarna av befolkade områden i Syrien. Trots detta fortsätter skadade i alla åldrar komma till våra sjukhus med skador orsakade av oljefatsbomber. Enligt ögonvittnen släpps bomberna från helikoptrar över bostadsområden och sjukvårdsinrättningar i södra Syrien.

VÅRDEN FANNS INTE I SYRIEN

Den 27 dagar gamla pojken Majed anlände nyligen till vår vårdinrättning i norra Jordanien med en huvudskada. Den hade orsakats av splitter från en oljefatsbomb.
 
– Klockan var nio på morgonen när vårt hus träffades av en oljefatsbomb. Jag var på arbetet men när jag hörde nyheten släppte jag allt jag hade för händerna och sprang så fort jag kunde till huset, berättar Murad som är Majeds pappa.
 
– Min fru och mor var skadade när jag fann dem, men skadorna såg inte så allvarliga ut. Sedan såg jag min lille pojke. Han var tyst och det såg ut som han hade skador i huvudet så jag tog honom till ett fältsjukhus i Tafas. De kunde inte hjälpa honom eftersom de inte hade rätt utrustning. Den finns inte i Syrien så han behövde åka till Jordanien för att få vård.
 
– En och en halv timme efter att han skadats nådde vi gränsen och ett tag senare Ramtha. Det enda jag nu hoppas är att mitt barn ska bli bättre och kunna följa med tillbaka till Syrien, säger Murad.

SJUKHUS UNDER ATTACK

De senaste två veckorna har det rapporterats om attacker mot sjukvårdsinrättningar i den syriska Daraa-provinsen. Allt fler syrier gör den långa resan till Jordanien för att söka sjukvård där. Det har blivit extremt svårt att få sjukvård i deras eget land.
 
– En betydande del av våra patienter har huvudskador eller många olika skador samtidigt som inte kan behandlas i Syrien. Tillgången till skiktröntgen och andra behandlingsmetoder är dålig, säger läkaren Muhammad Shoaib, vår medicinska samordnare i Jordanien.
 
Många sjukhus i Syrien har begränsade möjligheter att ta hand om svåra och komplexa skador: dels på grund av att det saknas personal och medicinsk expertis, dels på grund av att det saknas utrustning då sjukhusen skadats eller förstörts i attackerna. Det gör att syriska patienter inte kan få den vård de behöver och att sjukvårdssystemet förfaller allt mer.
 
Sedan konflikten i Syrien bröt ut har över fyra miljoner syrier sökt skydd i Jordanien och övriga grannländer. Vi har drivit ett program för rekonstruktiv plastikkirurgi i Amman, Jordanien, sedan augusti 2006.
 
Sedan 2013 har organisationen arbetat för att stötta flyktingar och utsatta jordanier genom akutkirurgiprojektet i Al-Ramtha och ett barn- och mödravårdssjukhus samt två kliniker för kroniska sjukdomar i Irbid. 

Aktuellt om Syrien

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.