Hoppa till huvudinnehåll

Oljefatsbomber skadar allt fler människor i Syrien

Publicerad 10 juli 2015
Majed, 27 dagar gammal, kom till vårt vårdinrättning i Al-Ramtha med en huvudskada som orsakats av splitter en oljefatsbomb.
Majed, 27 dagar gammal, kom till vårt vårdinrättning i Al-Ramtha med en huvudskada som orsakats av splitter en oljefatsbomb. Foto: MSF

Vi ser en dramatisk ökning av skador från oljefatsbomber i södra Syrien. Under de senaste två veckorna har 65 människor med allvarliga skador från oljefatsbomber kommit till vår akutmottagning i Al-Ramtha-sjukhuset i norra Jordanien.

– Över 70 procent av de sårade har sprängskador och antalet allvarliga sårskador vittnar om våld, säger Renate Sinke, projektsamordnare för vår kirurgiska verksamhet på Al-Ramtha-sjukhuset.
 
Vi och andra organisationer har upprepade gånger krävt ett slut på bombningarna av befolkade områden i Syrien. Trots detta fortsätter skadade i alla åldrar komma till våra sjukhus med skador orsakade av oljefatsbomber. Enligt ögonvittnen släpps bomberna från helikoptrar över bostadsområden och sjukvårdsinrättningar i södra Syrien.

VÅRDEN FANNS INTE I SYRIEN

Den 27 dagar gamla pojken Majed anlände nyligen till vår vårdinrättning i norra Jordanien med en huvudskada. Den hade orsakats av splitter från en oljefatsbomb.
 
– Klockan var nio på morgonen när vårt hus träffades av en oljefatsbomb. Jag var på arbetet men när jag hörde nyheten släppte jag allt jag hade för händerna och sprang så fort jag kunde till huset, berättar Murad som är Majeds pappa.
 
– Min fru och mor var skadade när jag fann dem, men skadorna såg inte så allvarliga ut. Sedan såg jag min lille pojke. Han var tyst och det såg ut som han hade skador i huvudet så jag tog honom till ett fältsjukhus i Tafas. De kunde inte hjälpa honom eftersom de inte hade rätt utrustning. Den finns inte i Syrien så han behövde åka till Jordanien för att få vård.
 
– En och en halv timme efter att han skadats nådde vi gränsen och ett tag senare Ramtha. Det enda jag nu hoppas är att mitt barn ska bli bättre och kunna följa med tillbaka till Syrien, säger Murad.

SJUKHUS UNDER ATTACK

De senaste två veckorna har det rapporterats om attacker mot sjukvårdsinrättningar i den syriska Daraa-provinsen. Allt fler syrier gör den långa resan till Jordanien för att söka sjukvård där. Det har blivit extremt svårt att få sjukvård i deras eget land.
 
– En betydande del av våra patienter har huvudskador eller många olika skador samtidigt som inte kan behandlas i Syrien. Tillgången till skiktröntgen och andra behandlingsmetoder är dålig, säger läkaren Muhammad Shoaib, vår medicinska samordnare i Jordanien.
 
Många sjukhus i Syrien har begränsade möjligheter att ta hand om svåra och komplexa skador: dels på grund av att det saknas personal och medicinsk expertis, dels på grund av att det saknas utrustning då sjukhusen skadats eller förstörts i attackerna. Det gör att syriska patienter inte kan få den vård de behöver och att sjukvårdssystemet förfaller allt mer.
 
Sedan konflikten i Syrien bröt ut har över fyra miljoner syrier sökt skydd i Jordanien och övriga grannländer. Vi har drivit ett program för rekonstruktiv plastikkirurgi i Amman, Jordanien, sedan augusti 2006.
 
Sedan 2013 har organisationen arbetat för att stötta flyktingar och utsatta jordanier genom akutkirurgiprojektet i Al-Ramtha och ett barn- och mödravårdssjukhus samt två kliniker för kroniska sjukdomar i Irbid. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare