Hoppa till huvudinnehåll

”Om de inte dödar, förstör de liv”

Publicerad 4 april 2018
Foto: Louise Annaud/Läkare Utan Gränser
Ali*, en av pojkarna som skadades av en mina när han vallade får i Kubar, Deir ez-Zor, Syrien.

Allt fler människor återvänder hem i nordöstra Syrien. Men landminor och försåtsminering som gömts under trappor, i tekannor och leksaker kommer att orsaka stor skada lång tid framöver om inget görs.

- Det lät som ett luftanfall. Ett väldigt högt ljud. Vi hörde det allihopa. Flera av oss rusade dit för att se vad som hänt. Jag kunde inte tro det. En av pojkarna hade en del av hjärnan bortsprängd. De spelade bara kula, berättar Leila*.

Hon är från Kubar i Deir ez-Zor. Den 9 mars exploderade en landmina eller försåtsminering på platsen där hennes fem brorsöner vallade familjens får. Fem timmar senare lyckades släktingar ta dem till ett sjukhus som Läkare Utan Gränser stöttar i Hassakeh. En av pojkarna, fem år gamla Nabil *, var redan död. Övriga pojkar, som var mellan åtta och 13 år gamla, fick skador på huvud, mage och andra frakturer.

Antalet patienter som skadats av landminor, försåtsminering och sprängämnen fördubblades mellan november 2017 och mars 2018. Hälften av offren var barn, vissa så små som ett år gamla.

Den här alarmerande utvecklingen kommer efter att allt fler människor återvänder hem när striderna upphört i Raqqa, Hassakeh och Deir ez-Zor.

Utöka och påskynda röjningsarbetet

Läkare Utan Gränser uppmanar alla organisationer som är involverade, både internationellt och lokalt, att utöka och påskynda röjning av minor och förbättra tillgången till livräddande vård för de som blivit offer för minor och liknande i Deir ez-Zor.

- Patienter berättar att landminor, försåtsminering och andra improviserade explosiva anordningar placerats på fält, längs vägar, på hustak och under trappor. Hushållsprodukter som tekannor, kuddar, kokkärl, leksaker, luftkonditioneringsmaskiner och kylskåp ska också ha riggats för att explodera när människor kommer hem för första gången efter månader eller år på flykt, berättar Satoru Ida, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Syren.

I nordöstra Syrien stöder Läkare Utan Gränser två sjukhus - ett i Tal Abyad som tar emot skadade mestadels från provinsen Raqqa och ett i Hassakeh. Den sistnämnda är en av de få fungerande kostnadsfria, vårdinrättningarna som är tillgängliga för boende i Deir ez-Zor.

Hundratusentals minor finns kvar i skolor

Under förra året flydde minst 254 000 människor undan våldet i Deir ez-Zor. Medan vissa människor har återvänt hem är majoriteten fortfarande på flykt, men fler förväntas resa hemåt snart. Flera är omedvetna om de faror som väntar på dem där. Minröjningsexperter fruktar att hundratusentals minor och försåtsminering fortfarande finns kvar i skolor, på medicinska inrättningar och på jordbruksfälten i Deir ez-Zor. Uppskattningen bygger på mönster som observerats i andra provinser och information från de senaste tidens händelser.

- Det är en tävling mot tiden. Folk återvänder till vad som i praktiken är ett minfält. Om inget görs kommer vi snart att se allt fler skadade. Dessutom kan närmaste vårdinrättning vara flera timmar borta. Varje minut räknas, säger Satoru Ida vidare.

Demineringsåtgärder är brådskande, men fler måste också utbildas i riskhantering. Så att människor som vill återvända hem kan lära sig identifiera och undvika explosiva enheter, lära sig vad de ska göra omedelbart efter att en enhet exploderat och kunna ge första hjälpen vid en olycka.

Detta måste gå hand i hand med att förbättra tillgången till akutsjukvård - i många fall livräddande - för offer för explosiva enheter i Deir ez-Zor och på andra håll i nordöstra Syrien.

- Dessa explosiva enheter väljer inte sina mål. De respekterar inte fredsavtal eller eldupphör och kan förbli dolda i månader eller år efter att en konflikt slutat. Om de inte dödar, förstör de liv, betonar Satoru Ida.

* Namnet är påhittat för att skydda personernas identitet.

Läs mer om vårt arbete i Syrien.

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare