
Samtidigt som ebola skördar tusentals liv i Västafrika pågår många andra allvarliga humanitära kriser i ett stort antal länder som också de kräver enorma resurser. För oss som humanitär hjälporganisation sätter alla de pågående kriserna stora krav på tillräckliga finanser och personal.
För att kunna svara på alla kriser är vi i stort behov av gåvor som inte är märkta specifikt till ebola men som kan användas i all verksamhet som vi bedriver. I länder som Sydsudan, Centralafrikanska republiken och Syrien pågår stora humanitära kriser och vi fortsätter även vårt arbete i krissområden på platser som Afghanistan, Kongo-Kinshasa och Irak. Alla dessa insatser kräver stora resurser. Uppslutningen runt ebola har varit fantastisk och vi vill tacka alla dem som bidragit och som har gjort våra insatser möjliga. Det inbegriper både de som skänkt pengar specifikt för ebola och de som stöttar oss regelbundet och som har gjort insatserna de första månaderna möjliga, innan omvärlden reagerade på epidemin.
För att vi ska kunna vara snabbt på plats och agera utifrån våra patienters behov världen över behöver vi omärkta gåvor. Nedan följer ett axplock av vad våra team uträttar just nu tack vare det stödet:
Flyktinglägret Al Zaatari i Jordanien:
Två patienter som nyligen förflyttats från sjukhuset i Ramtha testade sina benproteser för första gången. Samtidigt så öppnade vi en fjärde avdelning i lägret och en halvt förlamad patient kunde inte sluta le efter att ha tagit sina första steg på egen hand. En annan patient som har fått vård för hjärnskador pratade för första gången sedan olyckan. Han var törstig och bad om vatten.
Bentiu, Sydsudan:
De senaste veckorna har situationen i Bentiu präglats av våldsamma sammandrabbningar. Erna Rijnierse, som jobbar på vårt sjukhus i området, berättar att personalen har vårdat 12 människor med skottskador under de senaste dagarna, bland annat en gravid kvinna som hade blivit skjuten i bröstet.
- Det är svårt att röra sig i lägret eller på sjukhuset, det flyger kulor överallt. Striderna kan börja närsomhelst, vilket innebär att vi måste gömma oss i bunkrarna. Atmosfären är spänd och väldigt oförutsägbar.
Grozny, Tjetjenien:
I Grozny har en 35-årig kvinna har inlett behandling för extremt läkemedelsresistent tuberkulos. Hon behandlades för tbc under 2012, men kunde inte hantera medicinens kraftiga biverkningar. Eftersom hon har visat sig vara resistent mot den vanliga medicineringen, testar man nu istället Bedaquiline som är en lovande tbc-behandling som ger henne större chans att bli frisk.
Norra Irak:
Vår personal fortsätter att utvärdera tillgången till sjukvård för de människor som flytt från striderna som härjar i andra delar av landet. Vi arbetar på många platser i norra Irak och bistår syriska och irakiska flyktingar med sjukvård.
Haut Uele, Kongo-Kinshasa:
Innan solen går upp vaknar de 27 medlemmarna i vårt mobila ”sömnsjuke-team” för att köra tills vägen tar slut, och sedan gå i tre timmar genom djungeln för att diagnostisera och behandla människor med sömnsjuka. Sömnsjuka är en försummad sjukdom som kan leda till döden om den inte behandlas. Marcelline är en som har testats positivt; efter testet behandlades hon med smärtsamma men nödvändiga injektioner som tillsammans med uppföljningsvård kommer att rädda livet på henne och hennes ofödda barn.
Helmandprovinsen, Afghanistan:
Undernäring fortsätter att vara ett stort problem, och många av de drabbade är barn under fem år. Under 2013 bistod vi med vård till mer än 230 000 allvarligt undernärda barn världen över. En del av dessa fick vård på sjukhuset i Lashkar Gah, Afghanistan där vi bland annat använder näringsrik jordnötspasta för att behandla akut undernäring.
*****
De gåvor som vi i Sverige hittills har fått in och som är på väg in från företag, privatpersoner och stiftelser för att stötta ebolainsatserna kommer att vara tillräckliga för att fylla svenska Läkare Utan Gränsers öronmärkta bidrag till organisationens internationella insatser mot ebola i Västafrika. Svenska Läkare Utan Gränser har även under de månader sedan ebolakrisen bröt ut i mars bidragit med omärkta medel till organisationens arbete mot sjukdomen. Med den enorma respons som organisationen fått i Sverige och internationellt kommer insatserna mot ebola under 2014 och 2015, att bli fullt finansierade. I Sverige kommer vi därför att sluta att ta emot nya öronmärkta gåvor till ebola. Dock kommer vi kunna ta emot stöd från privatpersoner, företag och stiftelser som redan är i kontakt med oss och som påbörjat insamlingar. Här kan du läsa mer om våra ebolainsatser i Västafrika.
