Hoppa till huvudinnehåll

Omvärlden måste enas kring humanitära insatser

Publicerad 15 oktober 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjuksköterskan Sabine på ett av våra sjukhus inne i Syrien.

Sjuksköterskan Sabine på ett av våra sjukhus inne i Syrien.

Nu måste humanitära hjälpinsatser till Syrien få samma höga prioritet som mobiliseringen kring frågan om landets kemiska vapen.

Efter tilldelningen av Nobels fredspris till Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uppmanar Läkare Utan Gränser syriska myndigheter, oppositionsgrupper och inflytelserika länder att möjliggöra humanitära hjälpinsatser i Syrien.  
Många områden är fortfarande under belägring och avspärrade från all livräddande humanitär hjälp, antingen på grund av blockader från syriska myndigheter eller våldsamma strider. Samtidigt som OPCW:s inspektörer besöker flera förorter till Damaskus rapporterar sjukvårdare i samma områden att det råder desperat brist på läkemedel och att matbristen har lett till flera fall av undernäring. Ändå når hjälpen inte fram.  
– Det syriska folket står nu inför den absurda situationen att kemvapeninspektörerna kan köra fritt genom områden med desperata behov av hjälp, samtidigt som ambulanser, livsmedel och läkemedelsleveranser från humanitära organisationer stoppas, säger Christopher Stokes, Läkare Utan Gränsers generalsekreterare.
– Länder med inflytande i konflikten kunde ju samlas, få ur sig en överenskommelse om kemiska vapen och sedan omsätta den i praktiken, fortsätter han. De visade att det var möjligt, nu vill vi se samma beslutsamhet när det gäller den brinnande frågan om tillträde för humanitära hjälpinsatser i Syrien.
 

Snabb mobilisering behövs

Den politiska viljan kring frågan om kemiska vapen ledde snabbt till en enhällig resolution från FN:s säkerhetsråd.  I skarp kontrast till detta står den politiska mobiliseringen kring humanitärt tillträde – eller bristen på densamma – som innebär att områden i Aleppo och Damaskus förorter står helt utan hjälp. 
Utplaceringen av internationell personal, en fråga som har varit problematiskt för humanitära organisationer sedan konfliktens början, har varit relativt enkel för teamet från FN och OPCW.
 

Måste få tillträde nu

På bara några veckor har 50 till 100 kemiska vapeninspektörer anlänt till Syrien. Som jämförelse har FN:s kontor för humanitärt bistånd, efter två och ett halvt år av krig, tvingats halvera antalet anställda från 100 till 50.
– Läkare Utan Gränser inser allvaret i användningen av kemiska vapen och hur viktigt OPCW-inspektörernas arbete är. Men att de så snabbt kunde tillsättas och påbörja insatsen har lett till ett prejudikat. Nu måste uttalandet i FN:s säkerhetsråd den 2 oktober om humanitärt bistånd genomföras med omedelbar verkan, säger Christopher Stokes. 
– Läkare Utan Gränser uppmanar de syriska myndigheterna, oppositionsgrupper och de länder som har något inflytande i konflikten att se till att humanitära organisationer kan arbeta säkert och obehindrat, och att det humanitära biståndet omedelbart ska kunna nå de delar av Syrien som är i störst behov av hjälp. 
 

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.