Hoppa till huvudinnehåll

Omvärlden måste enas kring humanitära insatser

Publicerad 15 oktober 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjuksköterskan Sabine på ett av våra sjukhus inne i Syrien.

Sjuksköterskan Sabine på ett av våra sjukhus inne i Syrien.

Nu måste humanitära hjälpinsatser till Syrien få samma höga prioritet som mobiliseringen kring frågan om landets kemiska vapen.

Efter tilldelningen av Nobels fredspris till Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uppmanar Läkare Utan Gränser syriska myndigheter, oppositionsgrupper och inflytelserika länder att möjliggöra humanitära hjälpinsatser i Syrien.  
Många områden är fortfarande under belägring och avspärrade från all livräddande humanitär hjälp, antingen på grund av blockader från syriska myndigheter eller våldsamma strider. Samtidigt som OPCW:s inspektörer besöker flera förorter till Damaskus rapporterar sjukvårdare i samma områden att det råder desperat brist på läkemedel och att matbristen har lett till flera fall av undernäring. Ändå når hjälpen inte fram.  
– Det syriska folket står nu inför den absurda situationen att kemvapeninspektörerna kan köra fritt genom områden med desperata behov av hjälp, samtidigt som ambulanser, livsmedel och läkemedelsleveranser från humanitära organisationer stoppas, säger Christopher Stokes, Läkare Utan Gränsers generalsekreterare.
– Länder med inflytande i konflikten kunde ju samlas, få ur sig en överenskommelse om kemiska vapen och sedan omsätta den i praktiken, fortsätter han. De visade att det var möjligt, nu vill vi se samma beslutsamhet när det gäller den brinnande frågan om tillträde för humanitära hjälpinsatser i Syrien.
 

Snabb mobilisering behövs

Den politiska viljan kring frågan om kemiska vapen ledde snabbt till en enhällig resolution från FN:s säkerhetsråd.  I skarp kontrast till detta står den politiska mobiliseringen kring humanitärt tillträde – eller bristen på densamma – som innebär att områden i Aleppo och Damaskus förorter står helt utan hjälp. 
Utplaceringen av internationell personal, en fråga som har varit problematiskt för humanitära organisationer sedan konfliktens början, har varit relativt enkel för teamet från FN och OPCW.
 

Måste få tillträde nu

På bara några veckor har 50 till 100 kemiska vapeninspektörer anlänt till Syrien. Som jämförelse har FN:s kontor för humanitärt bistånd, efter två och ett halvt år av krig, tvingats halvera antalet anställda från 100 till 50.
– Läkare Utan Gränser inser allvaret i användningen av kemiska vapen och hur viktigt OPCW-inspektörernas arbete är. Men att de så snabbt kunde tillsättas och påbörja insatsen har lett till ett prejudikat. Nu måste uttalandet i FN:s säkerhetsråd den 2 oktober om humanitärt bistånd genomföras med omedelbar verkan, säger Christopher Stokes. 
– Läkare Utan Gränser uppmanar de syriska myndigheterna, oppositionsgrupper och de länder som har något inflytande i konflikten att se till att humanitära organisationer kan arbeta säkert och obehindrat, och att det humanitära biståndet omedelbart ska kunna nå de delar av Syrien som är i störst behov av hjälp. 
 

Aktuellt om Syrien

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

Ett av de sjukhus som vi stödjer i Aleppo, Syrien, som förstörts i ett bombanfall.
Nyheter från fältet

"Folk vågar inte gå till sjukhuset"

"De få sjukhusen som finns kvar i staden är avgörande för människor ska överleva. Utan dem skulle människor långsamt dö." 
Hussein, barnläkare och ansvarig för ett sjukhus som vi stödjer i östra Aleppo. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.