Hoppa till huvudinnehåll

Osäkra aborter leder till lidande och död

Publicerad 2 mars 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En 20-årig kvinna vårdas på sjukhus i Port-au-Prince, Haiti, för svåra skador orsakade av en osäker abort.

En 20-årig kvinna vårdas på sjukhus i Port-au-Prince, Haiti, för svåra skador orsakade av en osäker abort. 

Varje år genomförs 22 miljoner osäkra aborter och 47 000 kvinnor och flickor dör som en följd av dessa. I våra mödravårdsprojekt möter våra team alltför ofta kvinnor som till följd av misslyckade aborter fått svåra inre skador. 

”Gång på gång förblöder unga kvinnor som förs till Läkare Utan Gränsers akutmottagningar eftersom de försökt avsluta sin graviditet på ett osäkert sätt. Gång på gång möter mina kollegor kvinnor med inre skador som orsakats av misslyckade aborter och som är lika hemska som krigsskador. Vi kanske lyckas rädda livet på kvinnan eller flickan, men hon riskerar att förlora möjligheten att någonsin föda barn.

Att kunna erbjuda kvinnor och flickor som vill utföra en abort tillgång till säkra metoder förhindrar både lidande och död till följd av osäkra förfaranden. Det finns kvinnor som kommer att avsluta sina graviditeter oavsett vilka risker eller hinder som finns. Osäkra aborter är den enda stora orsaken till mödradödlighet som fullständigt kan förebyggas.”

- Catrin Schulte-Hillen, gruppledare för Läkare Utan Gränsers mödravård.

Relaterade nyheter

I början av 2017 öppnade vi en vårdcentral i Choloma i nordvästra Honduras.
Honduras

Första upplevelsen av en mödravårdscentral

Bristen på vårdinrättningar i staden Choloma i nordvästra Honduras har lett till att många blivande mödrar drabbas av komplikationer under graviditeten. I början av året öppnade vi därför en vårdcentral som tar emot patienter dygnet runt.