Hoppa till huvudinnehåll

Osäkra aborter leder till lidande och död

Publicerad 2 mars 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En 20-årig kvinna vårdas på sjukhus i Port-au-Prince, Haiti, för svåra skador orsakade av en osäker abort.

En 20-årig kvinna vårdas på sjukhus i Port-au-Prince, Haiti, för svåra skador orsakade av en osäker abort. 

Varje år genomförs 22 miljoner osäkra aborter och 47 000 kvinnor och flickor dör som en följd av dessa. I våra mödravårdsprojekt möter våra team alltför ofta kvinnor som till följd av misslyckade aborter fått svåra inre skador. 

”Gång på gång förblöder unga kvinnor som förs till Läkare Utan Gränsers akutmottagningar eftersom de försökt avsluta sin graviditet på ett osäkert sätt. Gång på gång möter mina kollegor kvinnor med inre skador som orsakats av misslyckade aborter och som är lika hemska som krigsskador. Vi kanske lyckas rädda livet på kvinnan eller flickan, men hon riskerar att förlora möjligheten att någonsin föda barn.

Att kunna erbjuda kvinnor och flickor som vill utföra en abort tillgång till säkra metoder förhindrar både lidande och död till följd av osäkra förfaranden. Det finns kvinnor som kommer att avsluta sina graviditeter oavsett vilka risker eller hinder som finns. Osäkra aborter är den enda stora orsaken till mödradödlighet som fullständigt kan förebyggas.”

- Catrin Schulte-Hillen, gruppledare för Läkare Utan Gränsers mödravård.

Relaterade nyheter

Shamir Rama och hennes nyfödda barn, som föddes i "containerbyn" i Likoni, sydväst om Mombasa, Kenya.
Kenya

Berättelser från containerbyn i Kenya

Innan vi startade upp vår verksamhet i Likoni fanns ingen akut mödravård eller neonantalvård att tillgå i det överbefolkade distriktet. Gravida kvinnor var tvungna att med färja korsa en kanal för att ta sig till mödravårdcentralen i Mombasa.