Hoppa till huvudinnehåll

Över 550 skadade i marknadsbombning nära Damaskus

Publicerad 3 november 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjuttio människor dog när en marknad bombades i Douma, nära Damaskus, Syrien.

En bild från den bombade marknaden i Douma. Sjuttio människor dog. 

Läkare Utan Gränser uppmanar de fem permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd att stoppa massakrerna i Syrien. Åtminstone 70 personer dödades och 550 skadades när en marknad i Douma i närheten av Damaskus bombades.

Medicinsk personal hade svårt att ta hand om alla skadade eftersom närmsta tillfälliga sjukhus hade bombats dagen innan. I norra och centrala Syrien har bombningar intensifierats under oktober och Läkare Utan Gränser befarar att det kan komma att ske även i de belägrade områdena nära Damaskus. Nära en miljon människor är fast i området med dålig tillgång till sjukvård och det finns inga möjligheter att evakuera svårt skadade patienter.

Denna massiva bombning av en marknad full med folk och den upprepade förstörelsen av de få medicinska inrättningar som finns strider mot allt det som krigets regler står för. Brice de le Vigne, chef Läkare Utan Gränsers verksamhet i Syrien.

När räddningsarbetare försökte hjälpa de som skadats i de första flyganfallen utsattes de för ytterligare beskjutningar. 250 patienter var i behov av kirurgi och ytterligare 300 patienter har behandlats för skador som inte krävde kirurgiska ingrepp. Sjukvårdspersonal beskriver skadorna som värre än något annat se sett förut.

– Det här var en extremt våldsam bombning, säger en chef på ett sjukhus som Läkare utan Gränser stöttar och som tog emot de första skadade efter attacken.

– Skadorna var värre än något annat vi tidigare sett och det var ett stort antal döda. Många av de skadade hade förlorat mycket blod så det behövdes mycket intravenös vätska och blodpåsar. Vi gjorde vårt bästa för att hantera situationen, men antalet svårt skadade var långt över vad vi kunde ta hand om med våra begränsade resurser.

Sjukhus kan inte ta hand om alla skadade

Eftersom så många sjukhus har förstörts under konflikten I Syrien, har sjukvårdsinrättningar tvingats under mark eller delat upp olika tjänster på olika platser för att kunna fungera. Ingången till det tillfälliga sjukhuset i Douma träffades av en bomb torsdagen den 29 oktober vilket ledde till att 15 personer dog och 100 skadades. Eftersom olika avdelningar hade fördelats till olika byggnader kunde sjukhuset inte ta emot alla de som skadades. Men inget sjukhus hade ensamt kunnat ta hand om det stora antalet svårt skadade efter attacken på marknaden. Förutom det tillfälliga sjukhuset i Douma hjälpte sex andra inrättningar till med att ta hand om skadade.

Under 2015 har bombningar av civila strukturer som sjukhus och marknader blivit allt vanligare. Till dags dato i år har nära 40 procent av alla dödade och krigsskadade patienter som tagits emot på sjukhus som Läkare Utan Gränser stöttar i östra Ghoutaområdet, varit kvinnor och barn under 15 år. Det extremt höga antalet civila som dödas eller skadas kan förklaras av att tätbebyggda områden attackeras gång på gång. Dessutom blir människor i de belägrade områdena levande måltavlor eftersom de inte kan fly någonstans för att undkomma bombningarna.

– Denna massiva bombning av en marknad full med folk och den upprepade förstörelsen av de få medicinska inrättningar som finns strider mot allt det som krigets regler står för, säger Brice de le Vigne, chef Läkare Utan Gränsers verksamhet i Syrien.

– I två av de belägrade områdena i östra Ghouta finns det provisoriska sjukvårdsinrättningar som har bombats särdeles ofta. Det är nu fjärde gången i år som vi finansierar och ger logistiskt stöd så att dessa inrättningar kan återinsättas. Med krypskyttar som hindrar människor från att fly de belägrade områdena kan vi bara föreställa oss vad som skulle hända om denna belägringsstrategi som långsamt tar död på befolkningen byts ut mot en snabbare variant med flygattacksmassakrer.

Sjukhuset i Douma har använt upp 1 000 liter intravenös vätska och 300 påsar blod. Läkare Utan Gränser har skickat det akutmaterial sjukhuset är i mest behov av så väl som logistiskt stöd i form av bränsle till ambulanser.

Läkare Utan Gränser uppmanar de permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd att följa det skyddsmandat de getts* och att så fort som möjligt stoppa de eskalerande flygmassakrerna i Syrien.

*FN:s säkerhetsråd resolution 2165 från juli 2014.

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.