Hoppa till huvudinnehåll

Över 600 räddade på Medelhavet måste landsättas omedelbart

Publicerad 12 juni 2018
Foto: Kenny Karpov/SOS MEDITERRANEE
Situationen för de 629 ombord Aquarius är stabil men människor är utmattade och flera är skadade.

Vi uppmanar EU-länderna att se till att de 629 människor som räddats på Medelhavet under helgen kan föras till närmaste trygga hamn. De är nu ombord på räddningsfartyget Aquarius som drivs av organisationen SOS Mediterranée i samarbete med Läkare Utan Gränser. 

Aquarius befinner sig fortfarande på internationellt vatten utanför Malta och Italien eftersom båda länderna vägrar ge tillträde till sina hamnar. Vi välkomnar Spaniens medmänskliga erbjudande om landsättning i Valencia. Detta skulle dock innebära att de redan utmattade människorna som räddats ur havet skulle vara tvungna att utstå fyra dagar till ute till havs. Det överfyllda räddningsfartyget har redan fler passagerare än sin maximala kapacitet och vädret blir hela tiden sämre. Ett bättre alternativ skulle vara att föra de räddade till närmaste hamn och först efter det förflytta dem till Spanien eller något annat tryggt land för fortsatt vård och lagliga processer.

På tisdag morgon såg den italienska sjöräddningscentralen IMRCC till att förnödenheter fördes till Aquarius. IMRCC har lagt fram ett förslag om att flytta över 500 personer till två italienska fartyg och låta 129 personer stanna kvar på Aquarius. Fartygen skulle därefter åka till Valencia i Spanien. Detta skulle innebära en fyra dagar lång båtresa för de redan utmattade, skadade och sjuka personerna som räddats ur Medelhavet.

– Landsättningen kan inte skjutas fram. Högsta prioritet måste vara att genast föra alla 629 räddade människor – inklusive 123 ensamkommande minderåriga, 11 små barn och 6 gravida kvinnor – till närmaste trygga hamn. Det medicinska läget ombord är stabilt men folk är utmattade och stressade, säger läkaren David Beversluis som arbetar ombord på Aquarius.

Oroande medicinska fall ombord

Vi är speciellt oroade för flera patienter som återupplivats efter drunkning och nedkylning. Dessa patienter är under ständig uppsyn eftersom de snabbt kan utveckla allvarliga lungproblem efter att ha andats in havsvatten. Många av de räddade har fått vatten i lungorna, vilket kan leda till lungsjukdomar eller lunginflammation inom de närmaste dagarna.

21 patienter har allvarliga kemiska brännskador efter att de utsatts för den frätande blandningen av bränsle och havsvatten. Tillståndet för dessa patienter är stabilt, men såren behöver omvård och omslag måste bytas regelbundet under de följande dagarna. Det finns även flera allvarliga ortopediska infekterade fall som kräver omedelbara kirurgiska konsultationer och ingrepp, vilket vi inte tillhandhåller ombord på räddningsfartyget.

EU-länderna måste samarbeta sinsemellan

När de räddade nått en säker hamn måste EU snabbt hitta lösningar för att stödja länder som Italien som tar hand om många flyktingar, asylsökande och migranter som tar sig över Medelhavet till Europa.

– Att desperata människor som ha räddats på Medelhavet inte får går i land är ingen seger. Det är helt fel reaktion på att EU-länderna inte lyckas fördela ansvar och uppgifter sinsemellan, säger Aloys Vimard, Läkare Utan Gränsers projektkoordinator ombord på Aquarius. 

– Alla EU:s regeringar och institutioner måste ta sitt ansvar och stötta länder som Italien som tar hand om båtflyktingarna. De måste hitta gemensamma lösningar och kan inte bara sitta tysta och se på, säger Aloys Vimard.

Läs Aloys Vimard vittnesmål om situationen ombord.

Bakgrundsinformation om räddningarna på Medelhavet den 9 och 10 juni 2018

De 629 människor som för tillfället befinner sig ombord på räddningsfartyget Aquarius undsattes i lördags kväll och i söndags. Teamet ombord på räddningsfartyget utförde sex räddnings- och transferinsatser inom loppet at nio timmar, samtliga samordnades av den italienska sjöräddningscentralen IMRCC. När teamet under natten skulle undsätta människor på två gummibåtar gick en av båtarna sönder och över 40 personer hamnade i vattnet i mörkret. Teamet lyckades räddas 229 människor från de två båtarna.

Efter denna räddningsinsats bad den italienska kustbevakningen att Aquarius skulle ta ombord fler räddade som hade undsatts av italienska kustbevakningen och marinen den 9 juni:

  • Aquarius tog ombord 129 personer från den italienska kustbevakningens fartyg (CP 312)
  • 64 personer från ett annat kustbevakningsfartyg (CP 319)
  • 88 personer från ett tredje kustbevakningsfartyg (CP 267)
  • fartyget San Giusto hjälpte sedan att överföra ytterligare 119 räddade personer från det italienska handelsfartyget MV Jolly Vanadio till Aquarius.

Den italienska sjöräddningscentralen vägrade sedan att ta ansvar för de räddade och att hitta en trygg hamn där de kan gå i land.

Läs mer om vårt sök- och räddningsarbete på Medelhavet.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare