Hoppa till huvudinnehåll

Över en miljon barn vaccinerade mot mässling

Publicerad 11 augusti 2017
Ett barn vaccineras mot mässling under vår vaccinationskampanj i Kongo-Kinshasa.
Foto: Candida Lobes/Läkare Utan Gränser
Ett barn vaccineras mot mässling under vår vaccinationskampanj i Kongo-Kinshasa.

Vi har tillsammans med hälsomyndigheterna vaccinerat över en miljon barn mot mässling i Kongo-Kinshasa där sjukdomen sprider sig. Men finns det många logistiska hinder för att ta sig fram.

För att vaccinet ska vara effektivt måste 95 procent av alla barn i åldrarna sex månader till 15 år vaccineras. I ett land som är så stort som Kongo-Kinshasa, där vägar ofta är dåliga eller obefintliga och säkerhet kan vara ett problem, finns det många logistiska hinder för att nå alla barn. Våra team har rest med motorcykel och till fots längs snåriga stigar för att nå de mest avlägsna områdena.

– Mitt team och jag skulle ta oss till ett visst område i Equateur-provinsen, cirka 20 kilometer från Bolomba, berättar Faustin Igulu, som arbetar som hälsoinformatör för Läkare Utan Gränser. Eftersom det inte finns några vägar fick vi använda motorcyklar. Vi var tvungna att ta motorcyklarna, kyllådorna med vaccinet och all annan utrustning över träplankor när vi korsade floderna. När stigarna blev för smala lämnade vi motorcyklarna och promenerade genom skogen i flera timmar.

Läs svenska läkaren Ludvig Bolinders blogg från Kongo-Kinshasa och Bolomba om hans arbete i akutteamet.

Trots svårigheterna var våra team fast beslutna att nå också de mest avlägsna områdena, eftersom barnen är särskilt utsatta för mässling på grund av bristen på tillgänglig sjukvård.

– Alla dessa ansträngningar är nödvändiga, säger Faustin Igulu. Det kan vara långt till närmaste vårdinrättning och kosta mycket pengar för att få behandling, dessutom använder många sig av traditionella läkemedel. Allt detta är faktorer som äventyrar barnens hälsa. Det är därför vi gör allt vi kan för att nå de mest avlägsna byarna och bosättningarna där barn annars inte skulle ha tillgång till vård eller vaccin.

Farligt för små barn

Mässling är extremt smittsamt och sprids mestadels genom nysningar och hosta. Det påverkar framförallt barn, särskilt de under fem år. För dem som lider av komplikationer och som inte får behandling kan det vara dödligt. Sedan november förra året har våra team behandlat fler än 41 000 barn för mässling i Maniema, Lomami, Tanganyika, Ituri, South Kivu och Equateur provinserna.

– Många barn som kom till oss för behandling var redan svårt sjuka, säger Faustin Igulu. Barnen riskerar att dö om de inte får behandling i tid. 

Trots antalet barn som redan vaccinerats fortsätter vi arbetet med att stoppa epidemin. Vi vaccinerar för närvarande barn mot mässling och tillhandahåller kostnadsfri behandling i provinserna Tshopo och södra Kivu.

Vi uppmanar också hälsomyndigheterna och internationella organisationer att snabbt skala upp sina insatser för att stoppa mässlingsutbrottet i landet.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare