
Det är nu över tre månader sedan statskuppen i Centralafrikanska republiken och landet befinner sig i djup kris. Människor lider och dör medan det internationella samfundet ser på situationen med likgiltighet. Landet befinner sig i politiskt kaos och sedan länge pågår en allvarlig humanitär kris som inte får den uppmärksamhet den förtjänar – vare sig av medier eller av det internationella samfundet. Detta är något som vi påtalat ett flertal gånger – bland annat i en ny rapport och i samband med kampanjen Glömda kriser i höstas.
Bristen på säkerhet sedan statskuppen i slutet på mars har gjort att FN-organ och många hjälporganisationer dragit sig tillbaka till landets huvudstad Bangui och lämnat större delen av landet utan stöd. Enligt en ny rapport som vi släpper idag har människor i Centralafrikanska republiken övergivits just i det läge då de behöver som mest hjälp.
Helt utan sjukvård
I samband med statskuppen, då oppositionsgruppen Seleka tog makten, plundrades sjukhus och vårdcentraler och sjukvårdspersonal tvingades på flykt. Utan läkare, läkemedel eller medicinsk utrustning har de flesta människor i Centralafrikanska republiken nu ingen tillgång till sjukvård över huvudtaget.
Redan innan kuppen befann sig landet i kris och dödligheten var långt över akutnivån i flera av landets regioner. Undernäring och sjukdomar som lätt kan förebyggas är utbredda och malaria är den ledande dödsorsaken. Vi ser nu en alarmerande ökning av antalet malariafall – personal på plats vittnar om nivåer som är 33 procent högre än under samma period förra året.
– Vi står inför ett av de värsta åren när det gäller malaria, säger Ellen van der Velden, ansvarig för Läkare Utan Gränsers arbete i landet.
Rån och plundring
Bristen på säkerhet är ett problem för dem som tillhandahåller medicinsk och humanitär hjälp. De senaste månaderna har vi på Läkare Utan Gränser, precis som ett antal FN-organ och icke-statliga organisationer, utsatts för rån och plundring. Trots detta har vi fortsatt med våra nio medicinska program i landet, samtidigt som vi har utökat vår medicinska verksamhet.
Men nöden i landet är så stort att mer hjälp är absolut nödvändig.
Brist på finansiering och engagemang
Finansieringen är också ett problem. Av de totala medlen som FN-organ och icke-statliga organisationer begärde i mars 2013 för att kunna hantera den nuvarande krisen, har hittills bara 31 procent betalats ut.
Vi uppmanar därför det internationella samfundet - inklusive FN, EU och Afrikanska unionen - att sätta Centralafrikanska republiken högst upp på sina dagordningar och stödja den utsatta befolkningen. Vi uppmanar också det humanitära samfundet att fortsätta engagera sig för landet, trots den nuvarande politiska och säkerhetsmässiga situationen, och avsätta de resurser som behövs för att kunna möta de stora hjälpbehoven.
Till sist uppmanar vi övergångsregeringen i landet att engagera sig för att uppfylla de akuta behoven hos landets befolkning och för att garantera säkerheten så att humanitära organisationer kan bistå människor i nöd i hela landet.
Här kan du läsa och ladda ned den nya rapporten "Central African Republic: Abandoned to its fate?"
