Hoppa till huvudinnehåll

Översvämningar drabbar tusentals

Publicerad 30 oktober 2012

Tusentals familjer har tvingats överge sina hem och söka skydd i provisoriska tält när monsunregn orsakat översvämningar i staden Dera Murad Jamali med omgivning i provinsen Baluchistan, sydvästra Pakistan.

Vårt team i Dera Murad Jamali levererar över 650 000 liter rent dricksvatten varje dag till människor som sökt skydd. På stadens sjukhus har vi även satt upp ett tillfälligt behandlingscentrum för patienter med diarrésjukdomar.
- Vår prioritet har varit att förse människor med rent dricksvatten och höja den hygieniska standarden för att förebygga luftvägsinfektioner och vattenburna sjukdomar. Vi fokuserar på att nå de mest utsatta genom att leverera dricksvatten samt erbjuda behandling mot diarré och näringstillägg, säger Mushtaq, en av våra läkare på plats.

Nutrition och hygien

Genom våra två mobila kliniker får invånarna i Nasirabad och Jafarabad vård. Ungefär 150 patienter om dagen kommer till kliniken för att få hjälp.
Vi arbetar även med att behandla undernäring i området och har sett ett ökande antal patienter på flera av våra mobila kliniker där vi bistår med undernäringsbehandling. Fler än 1 000 barn under fem år är inskrivna vid vårt ambulerande nutritionsprogram och vi har levererat vattendunkar och andra förnödenheter, samt informerat om hälsa och hygien, i de drabbade områdena. I början av september började vi även jobba med grundläggande hälsovård för att hjälpa dem som drabbats av de svåra monsunregnen i området.

Sindhprovinsen också drabbad

Även om vattennivåerna nu har börjat sjunka på några ställen fortsätter behovet av sanitet och medicin att vara högt. Över 200 latriner har byggts på fyra platser och ytterligare 220 planeras.
Utöver i provinsen Baluchistan har översvämningar i provinsen Sindh tvingat människor att fly sina hem och hitta säkerhet och skydd på torr mark. Befolkningen är i trängande behov av tak över huvudet, samt av medicinsk vård och förnödenheter såsom hygienpaket, myggnät och kastruller.
Den här veckan levererade vi över 4 000 nödpaket med nödvändigheter som tvål, vattendunkar, myggnät och andra hygienartiklar till områdena Nawra och Mubarak där många utsatta människor har samlats. Vi arbetar med att ge rent dricksvatten och förbättra saniteten i områdena liksom att ge vård i mobila hälsokliniker.
 
Läkare Utan Gränser har funnits på plats i Pakistan sedan 1986. Idag tillhandahåller vi gratis akutsjukvård i Kurram Agency, Khyber Pakhtunkhwa, Baluchistan och Sindh. Vi är helt beroende av privata bidrag för att finansiera vår verksamhet i Pakistan. Vi tar inte emot pengar från regeringar, statliga givare, eller grupper som kan kopplas till militära eller politiska intressen.

Läs mer om vårt arbete i Pakistan.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare