Hoppa till huvudinnehåll

På flykt undan Boko Haram

Publicerad 7 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Flyktingar kring Tchadsjön som flyr Boko Haram

Vi stödjer flera vårdcentraler i regionen, liksom mödra- och barnavårdscentralen i staden Diffa .

Fler än 2,7 miljoner människor i området kring Tchadsjön i Afrika har tvingats fly från sina hem. Det gör situationen till en av kontinentens största humanitära kriser vilket inneburit att vi ökat våra medicinska verksamheter och stöd till människor i regionen.

Regionen har drabbats hårt av attacker från terrorgruppen Islamiska staten i västafrikanska provinsen (Iswap) mer känd som Boko Haram. En militär insats pågår för att stävja våldet. Behovet av hjälp till civilbefolkningen är stort.

Konflikten härrör ursprungligen från Nigeria och har spridits över gränsen till Kamerun, Tchad och Niger. Självmordsbombningar och attacker förekommer nästan dagligen. Urskillningslöst våld som begås av grupper från alla sidor har direkta konsekvenser för den redan utsatta civilbefolkningen.

Fler än 300 000 människor har sökt sin tillflykt i Diffa, södra Niger, på grund av våldet i området.

Falmata är 45 år och bor ensam med sina åtta barn i ett flyktingläger efter att ha flytt från sin by i norra Nigeria under en våldsam attack av Boko Haram.

Människor i det konfliktdrabbade området i Niger lever under mycket svåra förhållanden och saknar grundläggande behov såsom tak över huvudet, mat, rent vatten och tillgång till medicinsk vård. I staden Diffa stödjer vi mödrar- och barnavårdscentralen där vi under januari i år hjälpte till med 146 förlossningar. Vi arbetar också på sjukhus i distriktet Nguigmi och på flera vårdcentraler i närområdet. I flyktinglägren Assaga och Yebi, där runt 12 000 respektive 30 000 människor bor, tillhandahåller vi sjukvård samt vatten och sanitet. Under 2015 genomförde vi mer än 142 000 medicinska konsultationer i regionen. Vi har också genomfört en vaccinationskampanj mot mässling i lägret Assaga och vaccinerat fler än 79 000 människor mot kolera i distriktet Bosso.

Vi har arbetat i regionen runt Tchadsjön sedan 2014 och finns för närvarande på flera platser i Nigeria, Kamerun, Niger och Tchad. Sammanlagt har vi 1 223 anställda i våra projekt i hela regionen.

Aktuellt om Niger

Under första halvan av 2016 har fler än 9 000 barn i åldrarna mellan 6 månader och 2 år skrivits in på vårt näringsprogram efter att screenas för undernäring i Bokoro-regionen, Tchad.
Nyheter från fältet

Undernäring - den tysta epidemin i Tchad

Hälften av dödsfallen bland barn i Tchad orsakas av undernäring. Ett hårt klimat och dålig utbildning om mat och hygien är några av orsakerna. 

Barn undersöks på flyktinglägret i Bama, Nigeria.
Nyheter från fältet

Matbrist slår hårt mot flyktinglägrets barn

Ett team besökte nyligen flyktinglägret i Bama, Nigeria. Många av barnen de mötte var svårt drabbade av sjukdomar och undernäring. 

Efter översvämningar i Tahoua-distriktet, Niger, har vi öppnat en mobil klinik
Nyheter från fältet

Hundratals familjer hemlösa efter översvämningar i Niger

I början av augusti drabbade kraftiga regn Tahoua-distriktet i Niger. Stora översvämningar spolade bort över fem hundra hus och lämnade uppemot tvåtusen hushåll i en mycket svår situation. 

Amina, 15 år, har precis fött sitt första barn på vår klinik i Maimusari, Nigeria.
Nyheter från fältet

Amina – 15 år och mamma

På vår klinik i Maimusari i Nigeria hjälper vi kvinnor och barn som lever i skuggan av kriget mellan regeringens styrkor och Boko Haram. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.