Hoppa till huvudinnehåll

På flykt undan Boko Haram

Publicerad 7 april 2016
Foto: Sylvain Cherkaoui/Läkare Utan Gränser
Vi stödjer flera vårdcentraler i regionen, liksom mödra- och barnavårdscentralen i staden Diffa .

Fler än 2,7 miljoner människor i området kring Tchadsjön i Afrika har tvingats fly från sina hem. Det gör situationen till en av kontinentens största humanitära kriser vilket inneburit att vi ökat våra medicinska verksamheter och stöd till människor i regionen.

Regionen har drabbats hårt av attacker från terrorgruppen Islamiska staten i västafrikanska provinsen (Iswap) mer känd som Boko Haram. En militär insats pågår för att stävja våldet. Behovet av hjälp till civilbefolkningen är stort.

Konflikten härrör ursprungligen från Nigeria och har spridits över gränsen till Kamerun, Tchad och Niger. Självmordsbombningar och attacker förekommer nästan dagligen. Urskillningslöst våld som begås av grupper från alla sidor har direkta konsekvenser för den redan utsatta civilbefolkningen.

Fler än 300 000 människor har sökt sin tillflykt i Diffa, södra Niger, på grund av våldet i området.

Falmata är 45 år och bor ensam med sina åtta barn i ett flyktingläger efter att ha flytt från sin by i norra Nigeria under en våldsam attack av Boko Haram.

Människor i det konfliktdrabbade området i Niger lever under mycket svåra förhållanden och saknar grundläggande behov såsom tak över huvudet, mat, rent vatten och tillgång till medicinsk vård. I staden Diffa stödjer vi mödrar- och barnavårdscentralen där vi under januari i år hjälpte till med 146 förlossningar. Vi arbetar också på sjukhus i distriktet Nguigmi och på flera vårdcentraler i närområdet. I flyktinglägren Assaga och Yebi, där runt 12 000 respektive 30 000 människor bor, tillhandahåller vi sjukvård samt vatten och sanitet. Under 2015 genomförde vi mer än 142 000 medicinska konsultationer i regionen. Vi har också genomfört en vaccinationskampanj mot mässling i lägret Assaga och vaccinerat fler än 79 000 människor mot kolera i distriktet Bosso.

Vi har arbetat i regionen runt Tchadsjön sedan 2014 och finns för närvarande på flera platser i Nigeria, Kamerun, Niger och Tchad. Sammanlagt har vi 1 223 anställda i våra projekt i hela regionen.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare