Hoppa till huvudinnehåll

På flykt undan Boko Haram

Publicerad 7 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Flyktingar kring Tchadsjön som flyr Boko Haram

Vi stödjer flera vårdcentraler i regionen, liksom mödra- och barnavårdscentralen i staden Diffa .

Fler än 2,7 miljoner människor i området kring Tchadsjön i Afrika har tvingats fly från sina hem. Det gör situationen till en av kontinentens största humanitära kriser vilket inneburit att vi ökat våra medicinska verksamheter och stöd till människor i regionen.

Regionen har drabbats hårt av attacker från terrorgruppen Islamiska staten i västafrikanska provinsen (Iswap) mer känd som Boko Haram. En militär insats pågår för att stävja våldet. Behovet av hjälp till civilbefolkningen är stort.

Konflikten härrör ursprungligen från Nigeria och har spridits över gränsen till Kamerun, Tchad och Niger. Självmordsbombningar och attacker förekommer nästan dagligen. Urskillningslöst våld som begås av grupper från alla sidor har direkta konsekvenser för den redan utsatta civilbefolkningen.

Fler än 300 000 människor har sökt sin tillflykt i Diffa, södra Niger, på grund av våldet i området.

Falmata är 45 år och bor ensam med sina åtta barn i ett flyktingläger efter att ha flytt från sin by i norra Nigeria under en våldsam attack av Boko Haram.

Människor i det konfliktdrabbade området i Niger lever under mycket svåra förhållanden och saknar grundläggande behov såsom tak över huvudet, mat, rent vatten och tillgång till medicinsk vård. I staden Diffa stödjer vi mödrar- och barnavårdscentralen där vi under januari i år hjälpte till med 146 förlossningar. Vi arbetar också på sjukhus i distriktet Nguigmi och på flera vårdcentraler i närområdet. I flyktinglägren Assaga och Yebi, där runt 12 000 respektive 30 000 människor bor, tillhandahåller vi sjukvård samt vatten och sanitet. Under 2015 genomförde vi mer än 142 000 medicinska konsultationer i regionen. Vi har också genomfört en vaccinationskampanj mot mässling i lägret Assaga och vaccinerat fler än 79 000 människor mot kolera i distriktet Bosso.

Vi har arbetat i regionen runt Tchadsjön sedan 2014 och finns för närvarande på flera platser i Nigeria, Kamerun, Niger och Tchad. Sammanlagt har vi 1 223 anställda i våra projekt i hela regionen.

Relaterade nyheter

Gravida Fatima Zara är en av de som vi behandlat för hepatit E på sjukhuset i Am Timan, Tchad.
Tchad

"Du kommer att se människor dö"

När Catalina Arenas Cano åkte iväg på sitt första uppdrag för Läkare Utan Gränser kunde hon aldrig föreställa sig att döden kan vara så djupt smärtsam. Trots att antal räddade liv var fler än de förlorade.

Kvinnor väntar utanför mödravårdsavdelningen på sjukhuset i Am Timan, Tchad.
Tchad

Små perfekta händer

De första veckorna på ett nytt jobb är intrycken många. Men för läkaren Lanice Jones, som arbetar i Tchad, är det smärtsamma minnet av två små bebishänder som dröjer sig kvar.

Förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts i Jahun, Nigeria.
Nigeria

Att vara förberedd på det oväntade

När förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts kallas in under nattjouren i Jahun, Nigeria, funderar han ofta på vad som väntar. Just den här natten blev gamla vanor och en navelsträng skillnaden mellan liv och död. 

Absatous dotter Fassouma får vård på Magaria-sjukhuet i Niger.
Niger

Undernäring i skuggan av regnperioden

Varje år när regnet drar in över södra Niger ser vi en ökning av undernäring och malaria bland regionens barn. I år anställer vi fler än tusen personer i våra projekt för att förebygga, upptäcka och behandla sjukdomar som drabbar barn under fem år.