Hoppa till huvudinnehåll

På flykt undan Boko Haram

Publicerad 7 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Flyktingar kring Tchadsjön som flyr Boko Haram

Vi stödjer flera vårdcentraler i regionen, liksom mödra- och barnavårdscentralen i staden Diffa .

Fler än 2,7 miljoner människor i området kring Tchadsjön i Afrika har tvingats fly från sina hem. Det gör situationen till en av kontinentens största humanitära kriser vilket inneburit att vi ökat våra medicinska verksamheter och stöd till människor i regionen.

Regionen har drabbats hårt av attacker från terrorgruppen Islamiska staten i västafrikanska provinsen (Iswap) mer känd som Boko Haram. En militär insats pågår för att stävja våldet. Behovet av hjälp till civilbefolkningen är stort.

Konflikten härrör ursprungligen från Nigeria och har spridits över gränsen till Kamerun, Tchad och Niger. Självmordsbombningar och attacker förekommer nästan dagligen. Urskillningslöst våld som begås av grupper från alla sidor har direkta konsekvenser för den redan utsatta civilbefolkningen.

Fler än 300 000 människor har sökt sin tillflykt i Diffa, södra Niger, på grund av våldet i området.

Falmata är 45 år och bor ensam med sina åtta barn i ett flyktingläger efter att ha flytt från sin by i norra Nigeria under en våldsam attack av Boko Haram.

Människor i det konfliktdrabbade området i Niger lever under mycket svåra förhållanden och saknar grundläggande behov såsom tak över huvudet, mat, rent vatten och tillgång till medicinsk vård. I staden Diffa stödjer vi mödrar- och barnavårdscentralen där vi under januari i år hjälpte till med 146 förlossningar. Vi arbetar också på sjukhus i distriktet Nguigmi och på flera vårdcentraler i närområdet. I flyktinglägren Assaga och Yebi, där runt 12 000 respektive 30 000 människor bor, tillhandahåller vi sjukvård samt vatten och sanitet. Under 2015 genomförde vi mer än 142 000 medicinska konsultationer i regionen. Vi har också genomfört en vaccinationskampanj mot mässling i lägret Assaga och vaccinerat fler än 79 000 människor mot kolera i distriktet Bosso.

Vi har arbetat i regionen runt Tchadsjön sedan 2014 och finns för närvarande på flera platser i Nigeria, Kamerun, Niger och Tchad. Sammanlagt har vi 1 223 anställda i våra projekt i hela regionen.

Relaterade nyheter

Tautvydas "Totte" Rindzevicius tar en paus i arbetet i Nigeria.
Nigeria

En upplevelse som heter duga

Men allt som har en börja har också ett slut. Och efter en timmes oväder lyckas vi få igång den ”lilla” generator i alla fall och vi äter middag med den brakande åskan som bakgrundsmusik.

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nigeria

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nigeria

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.

Staden Rann isoleras när regnperioden kommer.
Nigeria

Nödhjälp innan regnet faller

Med regnperioden följer malaria, undernäring och sjukdomsspridning. I väntan på att regnet drar in över nordöstra Nigeria förbereder sig våra mobila team för att rycka ut.