Hoppa till huvudinnehåll

PÅ FLYKT UNDAN VÅLDET

Publicerad 13 september 2012

Den senaste tidens våldsamheter i östra Kongo-Kinshasa gör att vi nu utökar vårt arbete där. Många människor är på flykt, Birihoya Bokani och hans sju barn är några av dem.

60-åriga Birihoya Bokani har bott i den slitna byggnaden i Minova, vid Kivusjöns strand, sedan i juni. Liksom många andra är han på flykt från konflikter i östra Kongo-Kinshasa. Hans fru och två av hans nio barn dödades i attacken.

- Just när min fru skulle ge sig av blev hon skjuten av några beväpnade män. Många andra människor blev också mördade ute på fälten och många flickor mellan 12 och 15 år blev våldtagna, berättar han.

Hoppas på lösning

Tillsammans med sina sju överlevande barn har han flytt hit till Minova. Det slitna huset delar de med en stor mängd andra människor på flykt. Än så länge har Birihoya och hans barn bara en tillfällig fristad men de hoppas att de ska överleva och hitta en mer permanent lösning.

Omänskliga förhållanden

Förra veckan startade vi en akutinsats i närheten av Minova, i det inofficiella flyktinglägret Muganga väster om Goma. Där har 17 500 människor slagit sig ned och lever under omänskliga förhållanden – 1 000 personer samsas på en latrin. Vi finns på plats för att ge gratis sjukvård samt förbättra vatten och sanitet.

3 000 patienter per dag

Genom ytterligare ett nytt projekt ger vi stöd till 10 000-tals människor som bosatt sig i byn Kanyaruchinya, 10 kilometer norr om Goma. Vi tar emot cirka 3000 personer per dag på vårdcentralen och har inrättat en koleraklinik för att bekämpa sjukdomen. Vi genomför även en mässlingsvaccination i området.
I Masisi i Norra Kivu har väpnade grupper intensifierat sina attacker mot byar, med civila som mål. 10 000-tals människor har tvingats fly till andra byar i distriktet. Genom mobila team besöker vi dessa områden för att ge akuthjälp.

Förlänger insats

I Södra Kivu, den angränsande provinsen, drog vi igång akutinsatser i Minova och Kalungu tidigare i år för att ge gratis sjukvård till de många nyanlända i området. Nu förlänger vi insatserna med åtminstone sex månader. Genom mobila kliniker och vårdcentraler har vi hittills behandlat nästan 10 000 personer.
 
Människor som har lyckats nå officiella läger utgör bara en bråkdel av de som har blivit fördrivna. Många fler gömmer sig i skogarna, avskurna från sjukvård. Andra får en tillfällig fristad hos värdfamiljer, ofta främlingar som delar sin mat och bostad med dem på flykt.
Läkare Utan Gränser har funnits på plats i Kongo-Kinshasa sedan 1981. Här kan du läsa mer om vårt arbete i Kongo-Kinshasa.

Relaterade nyheter

Elisabeth Chihemba och hennes treårige son Elris Kamo i kolerabehandlingscentret i Minova, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Kolera sprids snabbt i södra Kivu

Kolerautbrottet i södra Kivu, Kongo-Kinshasa, växer i omfattning och sedan slutet av juli har vi behandlat fler än 1 200 patienter. Regionens dåligt utrustade vårdcentraler är överfulla och det finns en stor risk att situationen hamnar utom kontroll.

Jag lämnade Bolomba för nio dagar sedan. Två dagar på motorcykel och därefter flyg till Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Äntligen inne på målrakan

Skriver detta på Bryssels flygplats. Lite trött efter långflygning, OTÅLIG att komma hem. Och, måste jag tillstå, lite nervös för hur jag ska reagera när jag kommer hem, hur acklimatiseringsprocessen kommer att vara. 

En liten patient får vård på sjukhuset i Bolomba, Kongo-Kinshasa, där Ludvig Bolinder arbetar.
Kongo-Kinshasa

Ett wifi-fönster mot omvärlden på glänt

Skriver detta i all hast. Det visar sig att det regnar manna från himlen idag, i form av wifi via satellit. Ska kanske passa på att ladda ned DN i pdf-format. Jag är så totalt avskuren från nyhetsflödet i världen här; om det rasade ett nytt världskrig skulle jag inte veta om det.