Hoppa till huvudinnehåll

PÅ FLYKT UNDAN VÅLDET

Publicerad 13 september 2012

Den senaste tidens våldsamheter i östra Kongo-Kinshasa gör att vi nu utökar vårt arbete där. Många människor är på flykt, Birihoya Bokani och hans sju barn är några av dem.

60-åriga Birihoya Bokani har bott i den slitna byggnaden i Minova, vid Kivusjöns strand, sedan i juni. Liksom många andra är han på flykt från konflikter i östra Kongo-Kinshasa. Hans fru och två av hans nio barn dödades i attacken.

- Just när min fru skulle ge sig av blev hon skjuten av några beväpnade män. Många andra människor blev också mördade ute på fälten och många flickor mellan 12 och 15 år blev våldtagna, berättar han.

Hoppas på lösning

Tillsammans med sina sju överlevande barn har han flytt hit till Minova. Det slitna huset delar de med en stor mängd andra människor på flykt. Än så länge har Birihoya och hans barn bara en tillfällig fristad men de hoppas att de ska överleva och hitta en mer permanent lösning.

Omänskliga förhållanden

Förra veckan startade vi en akutinsats i närheten av Minova, i det inofficiella flyktinglägret Muganga väster om Goma. Där har 17 500 människor slagit sig ned och lever under omänskliga förhållanden – 1 000 personer samsas på en latrin. Vi finns på plats för att ge gratis sjukvård samt förbättra vatten och sanitet.

3 000 patienter per dag

Genom ytterligare ett nytt projekt ger vi stöd till 10 000-tals människor som bosatt sig i byn Kanyaruchinya, 10 kilometer norr om Goma. Vi tar emot cirka 3000 personer per dag på vårdcentralen och har inrättat en koleraklinik för att bekämpa sjukdomen. Vi genomför även en mässlingsvaccination i området.
I Masisi i Norra Kivu har väpnade grupper intensifierat sina attacker mot byar, med civila som mål. 10 000-tals människor har tvingats fly till andra byar i distriktet. Genom mobila team besöker vi dessa områden för att ge akuthjälp.

Förlänger insats

I Södra Kivu, den angränsande provinsen, drog vi igång akutinsatser i Minova och Kalungu tidigare i år för att ge gratis sjukvård till de många nyanlända i området. Nu förlänger vi insatserna med åtminstone sex månader. Genom mobila kliniker och vårdcentraler har vi hittills behandlat nästan 10 000 personer.
 
Människor som har lyckats nå officiella läger utgör bara en bråkdel av de som har blivit fördrivna. Många fler gömmer sig i skogarna, avskurna från sjukvård. Andra får en tillfällig fristad hos värdfamiljer, ofta främlingar som delar sin mat och bostad med dem på flykt.
Läkare Utan Gränser har funnits på plats i Kongo-Kinshasa sedan 1981. Här kan du läsa mer om vårt arbete i Kongo-Kinshasa.

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Läkaren Ida Moberg tar hand om de sista patienterna innan det är dags att lämna Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

De sista patienterna

"Mulume som är två år gammal andas snabbt och ytligt. Han har haft hög feber sedan igår kväll och har inte orkat äta eller dricka något."
- Läkaren Ida Moberg, Kongo-Kinshasa.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon.