Hoppa till huvudinnehåll

På Kos sover barn på parkbänkar

Publicerad 30 juli 2015
Mikael Mangold jobbar på Kos just nu. Han ser till att hotellet där de nyanlända flyktingarna och migranterna bor ska anslutas till avloppsystemet.
Foto: Läkare Utan Gränser
Mikael Mangold jobbar på Kos just nu. Han ser till att hotellet där de nyanlända flyktingarna och migranterna bor ska anslutas till avloppsystemet.

Samtidigt som charterflyg med turister landar på den grekiska ön Kos anländer varje dag flera hundra människor med flyktingbåtar. De nyanlända skickas av myndigheterna till ett nedlagt hotell utan el och avlopp. 

På hotellet finns just nu 500 personer, övriga tvingas tillbringa nätterna utomhus. Ingenjören Mikael Mangold från Göteborg är på plats för att bygga ut boendet och se till att det finns rent vatten och el. Han är ledsen och arg över allt lidande som han ser.

”Läget för migranterna och flyktingar är illa. Myndigheterna gör väldigt lite för att hjälpa dem, vilket till viss del beror på att Grekland är mitt uppe i en svår ekonomisk kris. Vi uppskattar att 2 000 – 3 000 båtflyktingar befinner sig på Kos just nu. Många kommer från Syrien, Afghanistan eller Pakistan. En vanlig dag brukar det komma ungefär 300 personer men de senaste dagarna har det varit upp till 800 varje dag.

De sover i parker, under broar eller var som helst. Det finns ett övergivet hotell, Captain Elias, dit människorna skickas av myndigheterna. Där finns egentligen bara plats för 80 personer, men just nu bor det över 600 personer där. Det finns varken el eller avlopp. Förhoppningsvis fixar vi avloppet idag eller imorgon. Vi bygger dessutom fler sovsalar, fler duschar, toaletter och vattenstationer. Eftersom elen har blivit bortkopplad av banken som äger hotellet så installerar vi solcellsdriven nattbelysning. Det ser ut som ett rätt kaotiskt flyktingläger, men det som är annorlunda mot andra projekt är det ligger nattklubbar längre ner på gatan med lättklädda, berusade och glada turister.

Igår gick en arbetskamrat och jag genom en park på kvällen och såg fyra barn, mellan 5 och 9 år gamla, som låg och sov på en parkbänk. Vi gick fram och pratade med deras mor och en äldre man som satt bredvid. De var syrier och har flytt från staden Kobane. De hade förlorat det mesta av sina ägodelar och hade ingenstans att ta vägen. I den stunden kände jag mig inte ledsen eller förtvivlad, jag kände snarare ilska. Ilska för att dessa små barn behöver sova på en bänk. Jag är glad att jag har möjlighet att göra något åt deras situation.

Idag gick jag tillbaka till familjen och vi gav dem ett tält och sovsäckar till barnen. Det var hjärtslitande att se lyckan i den 6-åriga lilla flickans ögon när hon kramade sin sovsäck och strålade av tacksamhet. Hon ska inte behöva bli överlycklig av att få en sovsäck! Varför tvingas hennes familj att göra denna dyra och farliga resa när vi svenskar flyger till Grekland på sista minuten-resor?"

Läkare Utan Gränser jobbar på Kos och grannöarna och vi har startat mobila kliniker för att ge sjukvård till nyanlända. Sedan årsskiftet har antalet människor som anländer med flyktingbåtar ökat dramatiskt. Från mars till juni har Läkare Utan Gränser genomfört 2 300 patientbehandlingar och skickat 55 patienter vidare till det lokala sjukhuset. Vi har delat ut förnödenheter som tält, sovsäckar, tvål och tandkräm.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare