Hoppa till huvudinnehåll

Packningsångest och lariamdrömmar

Publicerad 19 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ska packa upp i mitt slitna, men lite småcharmiga, rum i Kinshasa.

Såhär mycket packning blev det tillslut. Ska packa upp i mitt slitna, men lite småcharmiga, rum i Kinshasa.

Väckarklockan ringer om en timme men jag kan ändå inte sova. De senaste veckorna har varit... intensiva. Inte fysiskt. Men mentalt. 

Så sent som för två veckor sedan var planen att jag skulle resa efter att först ha genomgått den sista förberedandekursen i Rom. Men så plötsligt: "du ska till Kinshasa. När kan du åka?"

Och på den vägen är det.

Packningen har varit ett ångestberg. Jag tror att det är min hjärnas sätt att kanalisera den monumentala ångest jag känner inför uppdraget som helhet, till något som ändå är någorlunda greppbart. Men ändå. Hur många par skor packar man? Vad har man för arbetsklädsel? Hur mycket personliga guldkantsgrejer kan man tillåta sig att ta med? Och så förstås: Osten. Ända sedan jag gick den förberedande kursen i november-december har det trummats in som ett mantra: "ni ska ta med en present till ert team och den presenten ska vara OST". Det är tydligen svårt att få tag på ost... och så ja, Läkare Utan Gränser är ju när allt kommer omkring en fransk organisation i grunden... Så nu ligger den där. 500 gram Västerbottenost och 400 gram Comté.

Varför gör jag det här? Ja, den frågan ställer jag mig hela tiden och jag är inte ens säker på att jag själv förstår helt och hållet. Det är en sällsam blandning av altruism och egoism. För ingen ska tro att det BARA är för att hjälpa undernärda afrikanska barn som jag väljer att jobba för Läkare Utan Gränser - långt ifrån. Bör jag skämmas för att jag också lockas av det? För det finns ju något nästan makabert över det? Nej, jag tycker inte det. Jag tror nämligen inte att jag skulle göra ett bra jobb om jag inte också uppskattade det för vad det är. Det där dikotoma förhållandet är nog en förutsättning för att jobba för Läkare Utan Gränser. Det säger också alla jag diskuterat frågan med. 

Jag ska gå och njuta av mina sista 40 minuter i min egen säng på lång tid. Och framförallt av att ligga bredvid Cicci. 

Planen just nu är att komma hem nån gång i sommar. Ska sluta ögonen och hoppas på att drömma om det. Lariam (malariatabletterna) dopar drömmarna nåt helt galet.

Godnatt!

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

Ett barn vaccineras mot mässling under vår vaccinationskampanj i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

Över en miljon barn vaccinerade mot mässling

Vi har tillsammans med hälsomyndigheterna vaccinerat över en miljon barn mot mässling i Kongo-Kinshasa där sjukdomen sprider sig. Men finns det många logistiska hinder för att ta sig fram.

På väg med båt mot vårt mål - Bolomba.
Nyheter från fältet

Människan tycks kapabel att vänja sig vid det mesta

Tre dagar i Bolomba och jag börjar så sakteliga vänja mig. Telefontäckning finns några timmar om dagen. Internet finns i princip inte alls. De första dagarna har framförallt ägnats åt logistik.

En man styr sin kanot nedför Kongofloden.
Nyheter från fältet

På väg längs Ikelembafloden

Vi lämnade Mbandaka igår morse. Efter en lätt kaotisk pålastning med ett par timmars försening. Första timmarna gick vi norrut längs Kongofloden, innan vi alltså vek av österut. Att färdas på Kongofloden är en överväldigande känsla. 

En gata i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

Middag vid Kongofloden

Här i Mbandaka är förberedelserna i full gång. Logistikerna har bråda dagarna med att engagera två stora transitläger och de båtar som ska föra oss uppströms längs floden. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.