Hoppa till huvudinnehåll

Paddeln

Publicerad 13 maj 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Min sjusköterskekollega Hiroko tröstar en av bebisarna på sjukhuset på Haiti.

Min sjusköterskekollega Hiroko tröstar en av bebisarna.

Jag tänker på Paddeln som ska komma i juni, mitt första syskonbarn! Jag tänker på min brorsa och hans fru som såklart är nervösa men som i praktiken inte behöver oroa sig för hur det ska gå för varken mamma (pappa) eller barn. 

De kommer inte behöva gå i flera timmar för att komma till en hälsocentral och sedan vänta ännu längre för att eventuellt kunna ta sig till ett sjukhus som kan assistera en komplicerad förlossning och sedan i värsta fall få höra att barnet inte klarat sig. Eller om Paddeln kommer ut och behöver en liten puff för att repa sig, lite extra näring eller andningshjälp ett tag, kan de vara trygga i att veta att hen får den bästa vård en kan tänka sig.

Tyvärr är detta inte verkligheten för de flesta gravida kvinnor på Haiti. Ett av fjorton barn här får inte uppleva sin femårsdag och en av åttio kvinnor dör i samband med graviditet.

En förtidigt född bebis som bara väger runt ett kilo på sjukhuset på Haiti.Många av bebisarna är väldigt förtidigt födda och väger bara runt ett kilo.
Foto: Anna Blideman.

Sjukhuset där jag jobbar försöker att förändra detta genom att erbjuda gratis sjukvård dygnet runt till kvinnor med svåra graviditetskomplikationer och även till de små små bebisarna som föds. Men lika glad jag är över att få jobba för ett sådant viktigt projekt, lika ledsen är jag ju såklart över skillnaderna i tillgång till vård. Att ens nämna olika förutsättningar känns futtigt.

Anna Blideman sjuksköterska bloggar från Haiti

Anna Blideman

Sjuksköterska

Aktuellt om Haiti

För att hjälpa människor som drabbades av orkanen Matthew i Haiti delar vi nu ut byggmaterial, hygienartiklar, vattenförvaring och vattenreningstabletter, filtar och energikex.
Nyheter från fältet

Fortsatt stöd åt de drabbade i Haiti

Tre månader har gått sedan orkanen Matthew träffade Haiti. Efter att ha bistått med akut medicinsk vård ser vi nu till att 10 000 familjer i sydöstra Haiti, som drabbades hårdast av orkanen, får möjlighet att återuppbygga sina hem. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.