Hoppa till huvudinnehåll

Paddeln

Publicerad 13 maj 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Min sjusköterskekollega Hiroko tröstar en av bebisarna på sjukhuset på Haiti.

Min sjusköterskekollega Hiroko tröstar en av bebisarna.

Jag tänker på Paddeln som ska komma i juni, mitt första syskonbarn! Jag tänker på min brorsa och hans fru som såklart är nervösa men som i praktiken inte behöver oroa sig för hur det ska gå för varken mamma (pappa) eller barn. 

De kommer inte behöva gå i flera timmar för att komma till en hälsocentral och sedan vänta ännu längre för att eventuellt kunna ta sig till ett sjukhus som kan assistera en komplicerad förlossning och sedan i värsta fall få höra att barnet inte klarat sig. Eller om Paddeln kommer ut och behöver en liten puff för att repa sig, lite extra näring eller andningshjälp ett tag, kan de vara trygga i att veta att hen får den bästa vård en kan tänka sig.

Tyvärr är detta inte verkligheten för de flesta gravida kvinnor på Haiti. Ett av fjorton barn här får inte uppleva sin femårsdag och en av åttio kvinnor dör i samband med graviditet.

En förtidigt född bebis som bara väger runt ett kilo på sjukhuset på Haiti.Många av bebisarna är väldigt förtidigt födda och väger bara runt ett kilo.
Foto: Anna Blideman.

Sjukhuset där jag jobbar försöker att förändra detta genom att erbjuda gratis sjukvård dygnet runt till kvinnor med svåra graviditetskomplikationer och även till de små små bebisarna som föds. Men lika glad jag är över att få jobba för ett sådant viktigt projekt, lika ledsen är jag ju såklart över skillnaderna i tillgång till vård. Att ens nämna olika förutsättningar känns futtigt.

Anna Blideman sjuksköterska bloggar från Haiti

Anna Blideman

Sjuksköterska

Aktuellt om Haiti

En patient anländer med ambulans till vårt sjukhus Centre de Référence en Urgence Obstétricale i Port-au-Prince, Haiti.
Nyheter från fältet

När mammor dör

"Jag önskar att varje gång en kvinna och ett barn dör här, att det skulle få samma uppmärksamhet. För det skulle betyda att det hör till ovanligheten."
- Anna Blideman, sjuksköterska.

Vi försöker ge de övergivna barnen så mycket kärlek vi kan.
Nyheter från fältet

De övergivna barnen

Levnadsförhållanden för många människor här är svåra och det kan helt enkelt vara det enda alternativet att överge barnet och hoppas på att vi hittar ett bättre liv för det. 

Stolt far med sitt nyfödda barn på förlossningskliniken i Haiti.
Nyheter från fältet

Stolt far

Ducastin sitter på en bänk och väntar på sin fru, Majorie, som har kommit till oss på återbesök.

Sophia är 17 år och har mist sitt barn
Nyheter från fältet

Sophia förlorade sitt barn

Sophia ska snart fylla 18 och har just mist sitt barn. Hon blödde i tre dagar innan hon förstod att hon var tvungen att ta sig till sjukhus. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.