Hoppa till huvudinnehåll

Paddeln

Publicerad 13 maj 2016
Min sjusköterskekollega Hiroko tröstar en av bebisarna på sjukhuset på Haiti.
Foto: Anna Blideman
Min sjusköterskekollega Hiroko tröstar en av bebisarna.

Jag tänker på Paddeln som ska komma i juni, mitt första syskonbarn! Jag tänker på min brorsa och hans fru som såklart är nervösa men som i praktiken inte behöver oroa sig för hur det ska gå för varken mamma (pappa) eller barn. 

De kommer inte behöva gå i flera timmar för att komma till en hälsocentral och sedan vänta ännu längre för att eventuellt kunna ta sig till ett sjukhus som kan assistera en komplicerad förlossning och sedan i värsta fall få höra att barnet inte klarat sig. Eller om Paddeln kommer ut och behöver en liten puff för att repa sig, lite extra näring eller andningshjälp ett tag, kan de vara trygga i att veta att hen får den bästa vård en kan tänka sig.

Tyvärr är detta inte verkligheten för de flesta gravida kvinnor på Haiti. Ett av fjorton barn här får inte uppleva sin femårsdag och en av åttio kvinnor dör i samband med graviditet.

Sjukhuset där jag jobbar försöker att förändra detta genom att erbjuda gratis sjukvård dygnet runt till kvinnor med svåra graviditetskomplikationer och även till de små små bebisarna som föds. Men lika glad jag är över att få jobba för ett sådant viktigt projekt, lika ledsen är jag ju såklart över skillnaderna i tillgång till vård. Att ens nämna olika förutsättningar känns futtigt.