Hoppa till huvudinnehåll

Påhittiga barn

Publicerad 28 mars 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I lägret Bentiu, Sydsudan, finns många barn som flytt undan våldet.

I lägret Bentiu, Sydsudan, finns många barn som flytt undan våldet. 

När jag håller i hjärt- och lungräddningskurs här så använder jag mig av en liten babydocka som deltagarna får öva på. Den förvaras normalt inne på vårt kontor i ett skåp där den skrämmer slag på alla som tittar in där. Så naturtrogen är den! 

När jag förra veckan var på väg till vårt mötesrum där vi håller i alla utbildningar, så gick jag genom sjukhuset med dockan lite nonchalant hängandes under armen. Alla barn tittade på mig storögt. Några av de minsta såg vettskrämda ut. De hade aldrig sett en docka förut förklarade en av mammorna, så de var lite rädda för den. Det slog an i nått i mig. Säg den fyraåring i Sverige som aldrig sett en docka? 

Jag tänker ofta på att barnen här är så kreativa, de kan verkligen göra leksaker av allt. Jag såg några småpojkar spela fotboll med en hårt ihopknuten plastpåse. Ett litet barn drog en metallbil efter sig i ett snöre, och den var fantastiskt välgjord, skapad av konservburkar. Ägaren till bilen satt själv i en urtvättad sönderklippt vattendunk som hans storebror i sin tur drog efter sig som en pulka genom sanden. När de fick syn på mig så spricker båda upp i de största av leendena och hälsar på mig på nuer: Malé! 

Det är hjärtskärande att se. Samtidigt är det så hoppingivande att barnen fortfarande har glädje att leka mitt i allt elände som omger dem här. 

Johanna Lönn i Sydsudan

Johanna Lönn

Sjuksköterska

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.