Hoppa till huvudinnehåll

Påhittiga barn

Publicerad 28 mars 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I lägret Bentiu, Sydsudan, finns många barn som flytt undan våldet.

I lägret Bentiu, Sydsudan, finns många barn som flytt undan våldet. 

När jag håller i hjärt- och lungräddningskurs här så använder jag mig av en liten babydocka som deltagarna får öva på. Den förvaras normalt inne på vårt kontor i ett skåp där den skrämmer slag på alla som tittar in där. Så naturtrogen är den! 

När jag förra veckan var på väg till vårt mötesrum där vi håller i alla utbildningar, så gick jag genom sjukhuset med dockan lite nonchalant hängandes under armen. Alla barn tittade på mig storögt. Några av de minsta såg vettskrämda ut. De hade aldrig sett en docka förut förklarade en av mammorna, så de var lite rädda för den. Det slog an i nått i mig. Säg den fyraåring i Sverige som aldrig sett en docka? 

Jag tänker ofta på att barnen här är så kreativa, de kan verkligen göra leksaker av allt. Jag såg några småpojkar spela fotboll med en hårt ihopknuten plastpåse. Ett litet barn drog en metallbil efter sig i ett snöre, och den var fantastiskt välgjord, skapad av konservburkar. Ägaren till bilen satt själv i en urtvättad sönderklippt vattendunk som hans storebror i sin tur drog efter sig som en pulka genom sanden. När de fick syn på mig så spricker båda upp i de största av leendena och hälsar på mig på nuer: Malé! 

Det är hjärtskärande att se. Samtidigt är det så hoppingivande att barnen fortfarande har glädje att leka mitt i allt elände som omger dem här. 

Aktuellt om Sydsudan

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Nyheter från fältet

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Hemfärden är inte längre något abstrakt som ligger långt där framme utan det är verkligen dags att åka hem nu.
Nyheter från fältet

Det har blivit dags att åka hem

Mina kollegor på avdelningarna anordnar en avskedsfest för mig. Vi dricker te och dansar till trummor och jag får en chans att tacka alla ordentligt för vårt halvår ihop. Tacka för allt de har lärt mig, tacka för att de bjöd in mig i sin vardag under det här halvåret. 

Här får jag möjlighet att visa upp mina kunskaper i ballonghundar.
Nyheter från fältet

Ballongterapi

De flesta som kommer till vår tuberkulosmottagning är barn. Det är ingen rolig behandling att ta, så vi gör vad vi kan för att muntra upp barnen när de kommer hit. Ett av sätten vi använder oss av brukar vi skämtsamt kalla BTT- ballon treatment therapy. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.