
Diskrimineringen mot människor som lever med hiv eller aids är stor i Jemen, inte minst inom hälso- och sjukvården. När Abo-Mohaneds fru skulle föda fick de inte hjälp från sjukvården förrän hon dolde sin hivstatus.
Abo-Mohaned är 35 år och bor i Sana ´a som är Jemens huvudstad. Sedan 2006 har han levt med diagnosen hiv och dagen då beskedet kom glömmer han aldrig.
- Jag blev sjuk precis efter att jag hade gift mig. Så jag begav mig till sjukhuset och där fick jag beskedet att jag var hivpositiv. Först blev jag chokad. Jag visste ingenting om sjukdomen och trodde att alla skulle undvika mig. Jag tänkte att jag skulle dö inom en vecka och var väldigt orolig för hur det skulle gå för min mamma och för min fru som var gravid i femte månaden.
Men Abo-Mohaneds fru tog beskedet bra och testade sig för att få svar på om också hon var smittad.
- Jag ville ge henne möjligheten att lämna mig om det skulle visa sig att hon inte var smittad. Men hon sa till mig att vi skulle leva eller dö tillsammans.
Det visade sig dock att Abo-Mohaneds fru var smittad och när hon skulle föda blev de varse den diskriminering som hivsmittade människor dagligen får utstå i Jemen.
- När tiden kom för min fru att föda begav vi oss till två sjukhus men båda vägrade att ge henne assistans. När vi kom till det tredje sjukhuset hade vi inget annat val än att försöka dölja hennes hivstatus.
Diskriminering stort problem
Hivepidemin är lågintensiv i Jemen. Bara 0,2 procent av befolkningen bär på smittan. Det stora bekymret är snarare den diskriminering och stigmatisering som de hivpositiva får utstå.
- Att försöka bekämpa denna diskriminering är den största utmaningen vi har, säger Dr Abdul Fattah.
Dr Abdul Fattah arbetar på hiv/aids-kliniken på Al-Gumhuri-sjukhuset, vilket är det enda sjukhuset i Sana´a där hivpatienter kan få antiretrovial behandling. Just nu får 445 människor sådan behandling.
- Till en början så försköts människor med hiv från sjukhuset. Men efter slitsamt arbete har situationen förbättrats något. Men fortfarande får många respekterade läkare panik så fort vi nämner ordet hiv.
Resurser för att medvetandegöra
Förutom hivkliniken på Al-Gumhuri-sjukhuset finns det fem centra där patienter kan testa sig för att få diagnos och rådgivning i Sana´a. Men de senaste månaderna har testerna som används för att kunna ställa diagnos börjat ta slut.
Det drabbar dock inte de patienter som påbörjat sin behandling eftersom dessa finansieras av den globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria.
- För behandling och vård har vi därför tillräckligt med resurser. Däremot krävs det mer resurser till sådana aktiviteter som syftar till att öka kunskaperna om hiv/aids, ge rådgivning samt ställa diagnos. Speciellt i de fall som berör smitta mellan kvinna och barn. Där behöver vi utöka vår service för att kunna nå fler kvinnor, säger Dr Adbulhameed, direktör för det nationella aidsprogrammet i Jemen.
Första hiv/aids-projektet i ett arabiskt land
Sedan i början av året har vi arbetat i Sana´a för att motverkas diskriminering och stigmatisering av människor med hiv och aids. Ofta leder diskrimineringen mot dessa människor till att deras möjlighet att uppsöka vårdfaciliteter begränsas.
- Människor är rädda för hur de kan komma att bli behandlade och ibland är deras oro befogad, säger Sue Petrie som är koordinator för vårt hivprogram.
(Patienternas namn har ändrats för att skydda deras identitet.)
Här kan du se en kort film om hiv/aids i Jemen och vårt arbete där
VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=vvTvL6M6qaI
Vi har arbetat i Jemen sedan början av 2013. Vårt hivprogram syftar till att bistå det nationella aidsprogrammet i Jemen som arbetar för att motverka diskriminering och stigmatisering mot hivpositiva och aidssjuka människor.
