Hoppa till huvudinnehåll

PENGAR SOM RÄDDAR LIV

Publicerad 22 februari 2012

Igår torsdag blev det klart att vi får 29 miljoner kronor från svenska PostkodLotteriet

Igår torsdag blev det klart att vi får 29 miljoner kronor från svenska PostkodLotteriet – viktiga pengar som kommer göra stor nytta i våra livräddande insatser runtom i världen.
Sedan 2007 har PostkodLotteriet stöttat oss med pengar som vi kunnat använda till att bland annat driva primär- och akutsjukvård i norra Kivu i Kongo-Kinshasa, samt till att ge tuberkulosbehandling till patienter i Karakalpakstan, i Uzbekistan.
– Ett stort tack till PostkodLotteriet - med de här pengarna kan vi hjälpa många fler. Ofta innebär en akut insats skillnaden mellan liv och död och dessa pengar gör stor skillnad, säger Kristina Bolme Kuhn, ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige.

9 miljoner till specialprojekt

Utöver de 29 miljoner fick vi också ett extra anslag på 9 miljoner kronor inom ramen för ’SpecialProjekt 2013’. PostkodLotteriets ’SpecialProjekt 2013’ har delat ut 60 miljoner kronor till sju olika projekt som alla strävar för att uppfylla FN:s millenniemål att utrota fattigdom i världen.
Läkare Utan Gränsers projekt ’Bending the Curves’, syftar till att ge tillgång till hiv-och tuberkulosbehandling och samtidigt minska spridningen av hiv.

Unikt projekt

Projektet provar en ny metod som består i att testa behandling som prevention för hiv. Metoden kombinerar hiv-behandling och innovativa strategier för att förebygga sjukdomen. Projektet mobiliserar flera verktyg och aktörer för att bemöta de stora utmaningar som hiv/aids orsakar i Sydafrika. Ett lyckat resultat kan fungera som ett föredöme för andra hårt drabbade områden. 
Projektet är det enda i sitt slag i Afrika som inom ramen av ett befintligt behandlingsprogram som testar effektiviteten, genomförbarheten och acceptansen av behandling som prevention som metod. Detta i en miljö där hiv/aids och tuberkulos är extremt utbredd.
– Eftersom hiv/aids drabbar miljontals människor världen över, känns det väldigt viktigt att få vara med och bidra till detta projekt, säger PostkodLotteriets välgörenhetschef Stina Götbrink.
 
PostkodLotteriet är idag, tillsammans med sina systerlotterier i Holland och Storbritannien, världens tredje största privata givare till ideell verksamhet, en lista som toppas av Bill & Melinda Gates Foundation följt av brittiska The Wellcome Trust. Svenska PostkodLotteriet har sedan starten 2005 nu delat ut 3,8 miljarder kronor till ideella sektorn. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare